Η Ρουάντα γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής για να ξεπεράσει την έλλειψη οδικών υποδομών και για να παράσχει πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και στους 11 εκατομμύρια πολίτες της.
Σήμερα, ο Πρόεδρος της Ρουάντα Paul Kagame εγκαινίασε την πρώτη στον κόσμο εθνική υπηρεσία παράδοσης εμπορευμάτων μέσω drone κατά τη διάρκεια τελετής στην κεντρική περιφέρεια της χώρας Muhanga. Η κυβέρνηση της Ρουάντα θα ξεκινήσει να χρησιμοποιεί drones για εκτάκτου ανάγκης παραδόσεις αίματος, μέχρι και 150 παραγγελίες την ημέρα, σε 21 εγκαταστάσεις μετάγγισης που βρίσκονται στο δυτικό κομμάτι της χώρας.
Τα drones και συνολικά η υπηρεσία παράδοσης κατασκευάζονται και λειτουργούν από τη Zipline, μια εταιρεία ρομποτικής με έδρα την Καλιφόρνια. Η υπηρεσία παραδόσεων με drone της Ρουάντα θα επικεντρωθεί αρχικά στη μεταφορά αίματος, όμως η διεθνής συνεργασία μεταξύ της UPS, της φιλανθρωπικής οργάνωσης Gavi, the Vaccine Alliance και της Zipline θα βοηθήσει τη χώρα να επεκτείνει γρήγορα τα είδη των φαρμάκων και σωτήριων εμβολίων που μπορούν να παραδοθούν.
«Τα Drones είναι πολύ χρήσιμα, τόσο στο εμπόριο όσο και στη βελτίωση των υπηρεσιών στον τομέα της υγείας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ξεκινήσουμε να χρησιμοποιούμε αυτή την καινοτόμο τεχνολογία και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους εταίρους μας για να την αναπτύξουμε περαιτέρω», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρουάντα Paul Kagame.
Το Παγκόσμιο Πρόβλημα
Σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, η πρόσβαση σε σωτήρια και άκρως σημαντικά προϊόντα υγείας παρεμποδίζεται από αυτό που είναι γνωστό ως το πρόβλημα του «τελευταίου χιλιομέτρου»: δηλαδή την αδυναμία παράδοσης αναγκαίων φαρμάκων από μια πόλη σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές, λόγω της έλλειψης επαρκούς υποδομής σε μεταφορές, επικοινωνία και αλυσίδα εφοδιασμού.
Στη Ρουάντα, η αιμορραγία μετά τον τοκετό είναι η κύρια αιτία θανάτου για τις εγκύους. Το αίμα απαιτεί γρήγορη αποθήκευση και μεταφορά σε ασφαλείς θερμοκρασίες, ενώ φθείρεται εύκολα. Επειδή υπάρχουν πολλά διαφορετικά προϊόντα αίματος και δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τις μελλοντικές ανάγκες, πολλές κλινικές μετάγγισης δεν κρατούν σε απόθεμα όλο το αίμα που μπορεί να χρειαστούν.
Κατά τη μακρά διάρκεια της εποχής των βροχών στη Ρουάντα, πολλοί δρόμοι πλημμυρίζουν και είτε εξαφανίζονται είτε γίνονται αδιάβατοι σε τροχοφόρα μέσα. Το αποτέλεσμα είναι ότι πολύ συχνά κάποιος που έχει ανάγκη από μια σωτήρια μετάγγιση δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο αίμα που χρειάζεται για να επιβιώσει.


Η Λύση
Το εθνικό πρόγραμμα παράδοσης με drone της Ρουάντα επιτρέπει στις κλινικές μετάγγισης αίματος σε όλο το Δυτικό μισό της χώρας να δίνουν παραγγελίες εκτάκτου ανάγκης μέσω γραπτών μηνυμάτων από κινητό τηλέφωνο. Οι παραγγελίες λαμβάνονται στη συνέχεια από τη Zipline στη βάση της, γνωστή και ως Nest, στην περιοχή Muhanga, όπου η εταιρεία διατηρεί ένα στόλο 15 drones, που ονομάζονται Zips.
Κάθε Zip μπορεί να πετάξει μέχρι και 150 χιλιόμετρα μετ’ επιστροφής -ακόμη και σε συνθήκες με δυνατό αέρα και βροχή- και να μεταφέρει 1.5 kg αίματος, το οποίο είναι αρκετό για να σώσει τη ζωή ενός ατόμου. Τα Zips απογειώνονται και προσγειώνονται στο Nest, και κάνουν τις παραδόσεις προσεγγίζοντας το έδαφος και ρίπτοντας τα φάρμακα σε ένα καθορισμένο σημείο που ονομάζεται «γραμματοκιβώτιο», κοντά στα κέντρα υγείας που εξυπηρετούν. Η Zipline θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει 50-150 πτήσεις έκτακτης ανάγκης την ημέρα σε 21 κλινικές μετάγγισης σε όλο το Δυτικό κομμάτι της Ρουάντα και θα μπορεί να παραδώσει τις παραγγελίες σε περίπου 30 λεπτά.
Η Ρουάντα σχεδιάζει να επεκτείνει την υπηρεσία παράδοσης μέσω των drone της Zipline και προς το ανατολικό ήμισυ της χώρας στις αρχές του 2017, θέτοντας σχεδόν κάθε έναν από τους 11 εκατομμύρια πολίτες της χώρας σε ασφαλή απόσταση για άμεση παράδοση σωτήριων φαρμάκων.