Αισιόδοξος για την έκβαση του σημερινού Eurogroup εμφανίστηκε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η οποία διεξάγεται το απόγευμα της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο. Νωρίτερα, το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης (EWG).

Ο επίτροπος Οικονομίας εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

«Ελπίζω να μπορέσουμε να αποφασίσουμε την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, γιατί η Ελλάδα έχει κάνει τρομακτική δουλειά για να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης», ανέφερε ο Γάλλος επίτροπος. Ο ίδιος σημείωσε πως η Κομισιόν έχει καταθέσει την έκθεσή της, στην οποία επισημαίνεται ότι τα 15 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί και «κανονικά» θα πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Στη συνέχεια, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η έγκριση των 2,8 δισ. ευρώ θα ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε πριν το τέλος του έτους να εξεταστούν τα μέτρα για το χρέος. Όπως υπογράμμισε, όλες οι πλευρές, τόσο η Ελλάδα, όσο και οι χώρες της Ευρωζώνης, αλλά και οι θεσμοί, πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να βρεθεί μία συνολική συμφωνία έως το τέλος του χρόνου. Μία συμφωνία, την οποία, όπως είπε, αναμένουν και ο ελληνικός λαός, αλλά και η διεθνής κοινότητα.

«Πρέπει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς τη χώρα», επεσήμανε ο Γάλλος επίτροπος, σημειώνοντας ότι όλοι πρέπει να εργαστούν για να γίνει η Ελλάδα ένα «success story». «Αν η Ελλάδα αναλάβει τις ευθύνες της, πρέπει και η Ευρωζώνη να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να προχωρήσει με το ζήτημα του χρέους», ανέφερε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι επιθυμεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι το οποίο τόνισε στη συνάντησή του με τη διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσινγκτον.

Παραδέχτηκε ότι το ΔΝΤ έχει τις δικές του απαιτήσεις όσον αφορά το ζήτημα του χρέους και ότι υπάρχει συζήτηση με τη Γερμανία γι’ αυτό το θέμα.

«Αυτό που θέλουμε είναι ένα success story για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, εμπιστοσύνη και χρέος, έτσι ώστε η χώρα να γίνει ισχυρότερη στο πλαίσιο της ευρωζώνης».

Σχετικά με την Deutche Bank απάντησε ότι δεν είναι στην ημερήσια διάταξη του ecofin, ωστόσο επισήμανε ότι «εχουμε εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σεερώτημα για τα 2,8 δισ.ευρώ καθώς προσερχόταν στη συνεδρίασηείπε «θα δούμε που είμαστε για τα 15 προαπαιτούμενα, ακούω κάποιες αισιόδοξες ειδήσεις, αλλά θέλω να το ακούσω και απευθείας από τους θεσμούς». Περιμένουμε 15 δράσεις να γίνουν, θα μάθουμε σήμερα και αν είναι όλα εντάξει θα εκταμιευθεί η δόση, είπε. «Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι πολύ καλύτερα, επιστρέφει στην ανάπτυξη», πρόσθεσε.

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειές της και εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, πολύ περισσότερες από αυτές που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Σαπέν και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα υλοποιεί το δικό της κομμάτι του συμβολαίου. Και όταν υλοποιείται αυτό έρχεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως σήμερα θα πρέπει να αναγνωριστούν αυτές οι προσπάθειες, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Πέτερι Όρπο, υποστήριξε πως γίνονται καλές κινήσεις στην Ελλάδα και η οικονομία βελτιώνεται. Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων, όπως είχε συμφωνηθεί.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Γιερκ Σέλινγκ, δήλωσε πως «εργάζεται με την προϋπόθεση ότι το ΔΝΤ θα συμμετέχει στο πρόγραμμα, και μένει να δούμε με ποια μορφή».

Πρόσθεσε δε ότι «θεωρώ πως μια ελάχιστη οικονομική εμπλοκή θα πρέπει να περιλαμβάνεται. Νομίζω ότι ηΕλλάδαέχει κάνει τα πάντα στο μεταξύ. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει μια αποστολή του ΔΝΤ στηνΕλλάδαμε βάση το άρθρο 4. Εκεί για άλλη μία φορά θα αξιολογήσουν την βιωσιμότητα του χρέους και θεωρώ ότι το ΔΝΤ θα πάρει τη σωστή απόφαση μετά».

Αναφορικά με την Deutsche Bank δήλωσε πως είναι πολύ ανήσυχος. «Ξέρουμε πόσο πρόστιμο πρέπει να πληρώσουμε. Η Deutsche Bank έχει προβλέψει γι’ αυτό. Θεωρώ ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί χωρίς παράπλευρες απώλειες.

Απόφαση εκταμίευσης των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται στο Eurogroup

Σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις πρώτα σε αυτή των επιτελών των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης (EWG που συνεδριάζει εκτάκτως για την Ελλάδα) και μετά στο Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο αναμένεται η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Κοινοτικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο υποστηρίζουν πως η έκθεση συμμόρφωσης ανοίγει το δρόμο για τη συνολική καταβολή της δόσης.

Το EWG συνεδρίασε στις 15:00 (ώρα Αθήνας) στο Λουξεμβούργο και στη συνέχεια το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Το Eurogroup αναμένεται να συνεδριάζει εξετάζοντας την έγκριση της εκταμίευσης.

«Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η λεγόμενη έκθεση συμμόρφωσης (compliance report) ανοίγει ο δρόμος για τη συνολική καταβολή της δόσης» ανέφερε στο ΑΠΕ καλά ενημερωμένη κοινοτική πηγή. Η έκθεση, αναφέρει το ΑΠΕ, επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει «καταρχήν» ολοκληρώσει επαρκώς τα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την αποδέσμευση των 2,8 δισ. ευρώ, σημείωσε η ίδια κοινοτική πηγή.

Στο τραπέζι του Eurogroup θα τεθεί επίσης το ζήτημα της έναρξης της δεύτερης αξιολόγησης και της επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου.

Όσον αφορά το ζήτημα του χρέους, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί αναμένεται να ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης για τις συζητήσεις που έγιναν στη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, ωστόσο καμία περαιτέρω συζήτηση δεν προβλέπεται κατά τη διάρκεια του Eurogroup τη Δευτέρα.

Στις 18 Οκτωβρίου, θα συζητηθούν οι τρόποι για το πώς θα συνεχιστεί παράλληλα με την διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο κομμάτι του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με πηγές στο ελληνικό ΥΠΟΙΚ που επικαλείται το ΑΠΕ, «στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων».