Σε διεύρυνση του «οπλοστασίου» του κατά της φοροδιαφυγής και εντοπισμού αδήλωτων εισοδημάτων σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη και αν αυτό κρύβεται προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με αντίστοιχες ελεγκτικές υπηρεσίες και επίσημους φορείς άλλων 84 χωρών.
Τους επόμενες μήνες θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία ένα νέο σύστημα με το όνομα «Αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών», το οποίο θα αποτελεί μια παγκόσμια βάση δεδομένων από την οποία θα αντλούνται στοιχεία φορολογουμένων για καταθέσεις, μετοχές, ακίνητα και οτιδήποτε άλλο μπορεί να διαθέτουν σε σημεία μακριά από τη χώρα στην οποία στεγάζονται.
Αμφίδρομη λειτουργία


Μάλιστα αυτό το σύστημα θα έχει αμφίδρομη λειτουργία. Δηλαδή θα μπορούν οι ελληνικές Αρχές να αντλούν στοιχεία για έναν φορολογούμενο που ζει στην Ελλάδα αλλά διαθέτει περιουσία στο εξωτερικό και ταυτόχρονα άλλες υπηρεσίες του εξωτερικού να αναζητούν και να εξασφαλίζουν για το ίδιο πρόσωπο στοιχεία που διαθέτει στην Ελλάδα.
Από την άντληση των παραπάνω στοιχείων οι ελεγκτές θα μπορούν να επεκτείνουν τον έλεγχο σε συγγενικά πρόσωπα στο όνομα των οποίων έχουν ανοίξει τραπεζικοί λογαριασμοί, να επικεντρώνονται σε μεγάλες μεταφορές κεφαλαίων από λογαριασμό σε λογαριασμό, σε μεταφορές κεφαλαίων από εταιρεία σε φυσικό πρόσωπο και από φυσικό πρόσωπο σε εταιρεία, ενώ βασικό εργαλείο θα αποτελέσουν τα στοιχεία για αγορές ακινήτων.
«Σπάει» το απόρρητο


Ως και οι ελβετικές τράπεζες θα υποχρεωθούν μέσα στη διετία 2017-2018 να παράσχουν στο πλαίσιο αυτού του συστήματος στοιχεία για τους καταθέτες όπου και αν αυτοί βρίσκονται, όποιο ποσό και αν διαθέτουν, είτε αυτό έχει αποκτηθεί νόμιμα είτε παράνομα. Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο «σπάει» το παγκόσμιο απόρρητο συναλλαγών.
Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των συνεργάσιμων χωρών και το σχετικό νομοσχέδιο για την κύρωση της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών βρίσκεται ήδη για ψήφιση στη Βουλή.
Από τους φορολογικούς παραδείσους δεν γλιτώνουν τα πάλαι ποτέ άβατα, όπως είναι για παράδειγμα η Ανδόρα, τα Νησιά Κέιμαν, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο κ.τ.λ.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, «έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή στοιχείων για τα περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων τα οποία βρίσκονταν το 2016 σε τραπεζικούς λογαριασμούς ή έχουν τοποθετηθεί σε ομόλογα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια κ.λπ. σε 54 χώρες του κόσμου».

Ο ίδιος αποκάλυψε πρόσφατα από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου, ότι «η πρώτη αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών θα γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Αυτό από μόνο του είναι ένα εργαλείο, το οποίο, συνδυαζόμενο με τον αγώνα για την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων και την προσπάθεια για διασταυρώσεις, θα βοηθήσει πολύ τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες».
Ανέφερε επίσης ότι «η διαδικασία κινείται κάτω από το πρίσμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα». Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, «είναι σαφέστατο ότι πλέον θα έχουμε δυνατότητα αυτόματης και όχι γραφειοκρατικής ανταλλαγής πληροφοριών».
Οι χώρες


Οι 53 χώρες οι οποίες θα ανταλλάσσουν αυτόματα πληροφορίες ως τον Σεπτέμβριο του 2017 είναι: Ανγκουίλα, Αργεντινή, Μπαρμπάντος, Βέλγιο, Βερμούδες, Βουλγαρία, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νησιά Κέιμαν, Κολομβία, Κροατία, Κουρακάο, Κύπρος, Δημοκρατία της Τσεχίας, Δανία, Εσθονία, Νησιά Φερόε, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Γιβραλτάρ, Ελλάδα, Γροιλανδία, Γκέρνσεϊ, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ινδία, Ιρλανδία, Νήσος του Μαν, Ιταλία, Τζέρσεϊ, Κορέα, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μεξικό, Μονσερά, Ολλανδία, Νιούε, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σεϋχέλλες, Σλοβακία, Σλοβενία, Νότιος Αφρική, Ισπανία, Σουηδία, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Τουρκς και Κάικος, Ηνωμένο Βασίλειο.
Από την 1η Ιανουαρίου 2018 εντάσσονται στο σύστημα και οι παρακάτω χώρες (παροχή στοιχείων για το 2017): Αλβανία, Ανδόρα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαχάμες, Μπελίζ, Βραζιλία, Μπρουνέι, Νταρουσαλάμ, Καναδάς, Χιλή, Κόστα Ρίκα, Κίνα, Γκάνα, Γρενάδα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Λίβανος, Μακάο, Μαλαισία, Νησιά Μάρσαλ, Μονακό, Μαυρίκιος, Νέα Ζηλανδία, Κατάρ, Ρωσία, Σεντ Κιτς και Νέβις, Σαμόα, Σάντα Λουτσία, Σεντ Βίνσεντ, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Σεντ Μάρτεν, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Νήσοι Κουκ, Ναούρου, Παναμά, Βανουάτου, Ουρουγουάη.

2016-2017
Τι θα ισχύσει για αποδείξεις και αφορολόγητο

Λίγες ημέρες προτού δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα και τις αποδείξεις ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι για το 2016 όπως συνέβη και το 2015 οι πολίτες δεν θα χρειαστεί να αναγράψουν στη φορολογική δήλωση του 2017 (εισοδήματα 2016) τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει. Ακόμη και αν τελικά επιβληθεί υποχρεωτικά να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι αποδείξεις αποκλειστικά και μόνο με πλαστικό χρήμα από τον Νοέμβριο που αναμένεται να εφαρμοστεί ο νέος νόμος, η υποχρέωση αυτή θα επιμεριστεί σε 2/12 επί του συνόλου των αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρωθούν. Ωστόσο, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για εφέτος, τις αποδείξεις τις ζητάμε αλλά δεν θα τις βάλουμε στη δήλωση. Από το 2017 όμως και μετά δεν θα μπορεί η Εφορία να αναγνωρίσει συναλλαγή ή αγορά προϊόντων και υπηρεσιών για το χτίσιμο του αφορολογήτου μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών, αν αυτή δεν έχει γίνει μέσω του πλαστικού χρήματος ή μέσω άλλων ηλεκτρονικών μέσων (μεταφορά, e-banking κ.τ.λ.).
Για το περιουσιολόγιο ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι δεν θα αποτελέσει μέσο φορολογίας αλλά διασταύρωσης περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων. Δεν πρόκειται δηλαδή να μπει ένας φόρος κατοχής.
Οσον αφορά τις αλλαγές που σχεδιάζονται στον ΕΝΦΙΑ, επιβεβαίωσε πρόσφατες αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος» σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται να εφαρμοστεί ένας νέος φόρος με χαμηλό αφορολόγητο. Αυτό που δεν ξεκαθάρισε όμως είναι αν οι αλλαγές αυτές θα γίνουν το 2017 ή το 2018. Πιθανότερο είναι να συμβούν ύστερα από ένα έτος. Παράλληλα ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες ώστε το 2017 ο νέος φόρος ακινήτων να βασιστεί στις εμπορικές αξίες των ακινήτων και όχι στις αντικειμενικές.
Τέλος, για το πετρέλαιο θέρμανσης και τα τέλη κυκλοφορίας ανέφερε ότι θα ισχύσει κανονικά το επίδομα πετρελαίου με λίγες αλλαγές στο θέμα των ζωνών, ενώ για τα τέλη ότι θα υπάρχει μια ελάφρυνση του βάρους των παλαιών και μεγάλου κυβισμού οχημάτων και επιβάρυνση των νέων και μεγάλης αξίας ΙΧ αυτοκινήτων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ