Αέρα αισιοδοξίας πνέουν στην Αθήνα οι αυξημένες τουριστικές αφίξεις αναζωπυρώνοντας τις επιχειρηματικές κινήσεις. Τη δυναμική του προορισμού επιβεβαιώνουν τα νέα ξενοδοχεία που ανοίγουν και το ενδιαφέρον εγχώριων και ξένων ομίλων και αλυσίδων που επενδύουν στη θετική προοπτική.
Την ίδια ώρα όμως παραμένουν τα ζητήματα που συνδέονται με τις διαρροές πληροτήτων σε μη αδειοδοτημένα καταλύματα, τα έσοδα, αλλά και το συνολικό προϊόν της ελληνικής πρωτεύουσας.
Πρωτεργάτης της ανοδικής πορείας είναι το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» καθώς έφθασε τους 15,6 εκατ. επιβάτες στο εννιάμηνο, με αύξηση 10,2% σε ετήσια βάση, ενώ τον Σεπτέμβριο οι επιβάτες άγγιξαν τα 2,13 εκατ., 272.000 περισσότεροι από τον Σεπτέμβριο του 2015.

«Είναι δεδομένο ότι η αύξηση των αφίξεων στην Αθήνα είναι θετική»
σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός. Η κίνηση έχει ενισχυθεί τόσο προς την Αθήνα όσο και από τους transit ταξιδιώτες.
Οι πληρότητες


«Συνεχίζουμε να έχουμε αύξηση στις αφίξεις, αλλά όχι αντίστοιχη αύξηση στις πληρότητες. Οι πληρότητες τον Αύγουστο είναι μειωμένες σε σχέση με τον περσινό μήνα και συνεχίζουν να είναι πτωτικές και στο οκτάμηνο» τονίζει, αποδίδοντας τις απώλειες στα μη αδειοδοτημένα καταλύματα. Αυτό «είναι ανησυχητικό φαινόμενο και θα συνεχιστεί γιατί το ξενοδοχειακό προϊόν είναι φορολογημένο ενώ το άλλο είναι ακανόνιστο» προσθέτει.
Ο ίδιος διαπιστώνει το θετικό ρεύμα νέων ξενοδοχείων που ανοίγουν στην Αθήνα. «Σε κλίνες βέβαια είμαστε ακόμα ένα προς τέσσερα σε σχέση με αυτά που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια» λέει. «Τα περισσότερα από αυτά είναι ξενοδοχεία που ανοίγουν εκεί που είχαν κλείσει άλλα. Λίγες είναι οι μονάδες που ανοίγουν από την αρχή». Αλλά «πόσα από αυτά τα καινούργια έχουν άδειες ξενοδοχείων; Κάποια είναι ενοικιαζόμενα δωμάτια, άλλα είναι ξενώνες νεότητας. Εκεί η αγορά θέλει μια ρύθμιση» τονίζει, αναφερόμενος στα μη αδειοδοτημένα καταλύματα, αλλά και στους ξενώνες νεότητας, «οι οποίοι κανονικά έχουν περιορισμό οι πελάτες τους να είναι ως 26 ετών».
Υπάρχει «επενδυτικό ενδιαφέρον για την Αθήνα, αλλά ακόμα δεν ανατρέπει τα δεδομένα» σημειώνει ο κ. Βασιλικός, συμπληρώνοντας ότι κάθε επενδυτής αξιολογεί τις τιμές και τη φορολόγηση στην ελληνική πρωτεύουσα.
Τονίζει ωστόσο την ανάγκη για προϊόντα τα οποία θα εμπλουτίσουν το προϊόν, όπως γκολφ, συνεδριακό κέντρο και υποδοχή κρουαζιέρας. «Η Αθήνα δεν αναπτύχθηκε μετά το 2004. Οι ξενοδόχοι δεν επένδυσαν στην Αθήνα μόνο για τις 20 μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων». Το city break για να αναπτυχθεί «πρέπει να συντεθούν τα προϊόντα που κάνουν ελκυστική την πόλη» υποστηρίζει.
Υπογραμμίζει όμως ότι η ποσοτική προσέγγιση σε σχέση με τις επιδόσεις του προορισμού «είναι ελλιπής. Εχουμε ανακτήσει ότι χάσαμε την τελευταία πενταετία. Επανήλθαμε σε βιώσιμη πληρότητα. Είμαστε στα επίπεδα του 2008, όμως η μέση τιμή δωματίου είναι πολύ χαμηλή».
Οπως εξηγεί, η Αθήνα παραμένει η φθηνότερη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. «Δεν της αξίζει. Η Αθήνα θα έπρεπε να συγκρίνεται με τη Ρώμη, όμως η τιμή της είναι δύο φορές κάτω». Ακόμα και η Κωνσταντινούπολη, που τελευταία «έχει χάσει 25% από την τιμή της, ακόμα είναι πιο ακριβή».
Την ίδια ώρα υπάρχουν προβλήματα στην πόλη, όπως η δημόσια καθαριότητα, αλλά και «εστίες που έχουν ξεχαστεί»: το Πεδίον του Αρεως, το κέντρο, αλλά και το Ελληνικό με 4.000 πρόσφυγες, όπου τελευταία οι τουρίστες ζητούν από τους οδηγούς των διώροφων τουριστικών λεωφορείων να σταματούν στο ύψος της παραλιακής λεωφόρου για να βγάλουν φωτογραφίες και να τις ανεβάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Χρειάζεται διαχείριση των προβλημάτων»
υπογραμμίζει ο κ. Βασιλικός, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα ακόμα ωφελείται από την κάμψη που καταγράφουν τέσσερις ανταγωνιστικοί προορισμοί της Ανατολικής Μεσογείου.
Το 2017 αυτοί οι προορισμοί «θα βγουν στην αγορά με προσφορές» προσθέτει. «Λείπει η στρατηγική στο κομμάτι της ανάπτυξης της Αθήνας, όπως και της Ελλάδας. Από εκεί και πέρα ο κάθε επιχειρηματίας θα παίξει τον ρόλο του» καταλήγει.
Επενδύσεις


Τη θετική προοπτική της πόλης σηματοδοτούν τα νέα ξενοδοχεία στο κέντρο, ενώ καθοριστικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας θα είναι η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την εξαγορά του τουριστικού συμπλέγματος του Αστέρα Βουλιαγμένης, η οποία θα σημάνει και την έναρξη εργασιών με βάση το επενδυτικό σχέδιο της πλειοδότριας εταιρείας Jermyn Street Real Estate Fund IV.
Με μια επένδυση 17 εκατ. ευρώ, αναμορφώνοντας το κτίριο που παλιά στέγαζε το υπουργείο Παιδείας, εγκαινίασε το νέο του ξενοδοχείο στην Αθήνα ο όμιλος Electra Hotels & Resorts. Το πολυτελές ξενοδοχείο «Electra Metropolis», δυναμικότητας 216 δωματίων, άνοιξε τις πύλες του στις αρχές Σεπτεμβρίου και θα προσφέρει 150 νέες θέσεις εργασίας σε πλήρη λειτουργία. Το ακίνητο μισθώθηκε μετά από δέκα διαγωνισμούς στην εταιρςία Ηλέκτρα Μητρόπολης ΑΞΤΕ από την ιδιοκτήτρια Εκκλησία της Ελλάδος για 35 χρόνια, με δυνατότητα για επιπλέον 15.
Την 1η Δεκεμβρίου θα ανοίξει το πρώτο ξενοδοχείο της στην Αθήνα η διεθνής αλυσίδα Wyndham Group Hotel, κάνοντας παράλληλα την είσοδό της στην Ελλάδα, 74η χώρα στον κόσμο όπου θα έχει παρουσία. Το πέντε αστέρων «Wyndham Grand Athens» θα λειτουργήσει στην πλατεία Καραϊσκάκη μετά από έργα ανακαίνισης που ξεπερνούν συνολικά τα 5 εκατ. ευρώ. Το ξενοδοχείο, δυναμικότητας 276 δωματίων, θα απασχολήσει άμεσα ή έμμεσα περισσότερα από 200 άτομα, ενώ αναμένεται να δεχθεί 200.000 επισκέπτες ετησίως.
Στην πλατεία Ομονοίας


Το «Athens Tiare Hotel» λειτουργεί μετά από επένδυση 3 εκατ. ευρώ στην ιδιοκτησία του Γηροκομείου Αθηνών (Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών), που βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας. Η ξενοδοχειακή μονάδα τεσσάρων αστέρων, δυναμικότητας 117 δωματίων, ενοικιάστηκε για 40 χρόνια από τον ξενοδοχειακό όμιλο Mage Hotels and Resorts, o οποίος ελέγχεται από ελληνοαμερικανό επιχειρηματία. Στο κτίριο παλαιότερα στεγαζόταν το ξενοδοχείο «Fashion Ηοuse Hotel» της Grecotel, που έκλεισε το 2011. Τον Αύγουστο λειτούργησε ύστερα από ανακατασκευή και το τεσσάρων αστέρων «Athens Avenue Hotel» στη Λεωφόρο Συγγρού, με δυναμικότητα 94 δωμάτια και σουίτες. «The Pulse» ονομάζεται το ντιζάιν ξενοδοχείο που θα στεγαστεί σε μια εγκαταλειμμένη εδώ και 30 χρόνια πενταώροφη οικοδομή, στην οδό Μιχαήλ Βόδα, κοντά στον σταθμό Λαρίσης. Προς το τέλος του έτους αναμένεται να λειτουργήσει στο ακίνητο του οίκου Χυτήρογλου στην οδό Μητροπόλεως το νέο boutique ξενοδοχείο του ομίλου Δασκαλαντωνάκη. Στην ίδια οδό λειτουργεί από την άνοιξη το ξενοδοχείο «MET 34». Ενώ δίπλα στο Καλλιμάρμαρο εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο το boutique ξενοδοχείο «Π Athens Suites».

Δήμος Αθηναίων – ΕΑΤΑ
3.000 συναντήσεις στο Travel Trade Athens

Με ρεκόρ 3.000 συναντήσεις μεταξύ των 95 ξένων τουριστικών hosted buyers και των 155 ελληνικών επιχειρήσεων ολοκληρώθηκε το 4ο Travel Trade Athens, που διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών(ΕΑΤΑ) στις 2 και 3 Οκτωβρίου για την προώθηση της Αθήνας.
Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της διοργάνωσης, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης υπογράμμισε τη θεαματική αύξηση στην τουριστική κίνηση της Αθήνας τη διετία 2014-2016 και τα 4,1 εκατ. τουρίστες που την επισκέφθηκαν το 2015.
Ο ίδιος επισήμανε ότι η Αθήνα καθιερώνεται ως σύγχρονος πολιτιστικός προορισμός με τηνΕκθεση Σύγχρονης Τέχνης documentaτο 2017 και την ανακήρυξή της ωςΠρωτεύουσας Βιβλίουτο 2018, καθώς επίσης με τη μετεγκατάσταση της Εθνικής Βιβλιοθήκηςκαι τηςΛυρικής Σκηνήςστις νέες εγκαταστάσεις τουΙδρύματος Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ