Με οριακή, παρά την ύφεση, μεταβολή στον τζίρο (αν εξαιρεθεί ο κλάδος διύλισης) και με επιστροφή μετά το 2009 σε ικανοποιητικά κέρδη (αν εξαιρεθεί η πώληση της Finansbank) έκλεισαν το πρώτο εξάμηνο του 2016 οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις.
Σε απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με την επεξεργασία των ισολογισμών από την Beta ΧΑΕΠΕΥ, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 30,3 δισ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 5,4%, απόρροια της πτώσης στον κλάδο διύλισης (-21%) λόγω της μείωσης της τιμής του αργού πετρελαίου. Χωρίς τα διυλιστήρια ο τζίρος δείχνει οριακή μείωση (-0,1%) και, όπως παρατηρεί η Χρηματιστηριακή, δεδομένης της ύφεσης το ίδιο διάστημα (-0,9%), η σταθεροποίηση του τζίρου ήταν απόρροια και της ενίσχυσης των εξαγωγών ή και των δραστηριοτήτων των θυγατρικών στο εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 4 δισ. ευρώ (+4,8%) αντανακλώντας τη βελτίωση των οργανικών περιθωρίων στο 13,26% (από 11,97%), που είναι το υψηλότερο μέγεθος που έχει παρατηρηθεί από το πρώτο εξάμηνο του 2009.
Σε επίπεδο τελικών αποτελεσμάτων παρατηρείται μείωση κατά 62,8% των καθαρών ζημιών (καθαρά κέρδη μετά τους φόρους) στα 1,96 δισ. ευρώ. Η καταγραφή της ζημιάς (3,03 δισ. ευρώ) από την πώληση της Finansbank στον ισολογισμό της Εθνικής έχει επηρεάσει τη συνολική εικόνα.
Αν εξαιρεθεί η Εθνική, οι εισηγμένες εμφανίζουν καθαρά κέρδη 992,5 εκατ. ευρώ, που προέρχονται σε σημαντικό βαθμό (873 εκατ. ευρώ) από τις εμποροβιομηχανικές εταιρείες, ενώ με την προσθήκη της Jumbo το τελικό αποτέλεσμα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, μια επίδοση που, σύμφωνα με την Beta, είχαμε να δούμε από το πρώτο εξάμηνο του 2009. Στις τράπεζες κοινός στόχος των διοικήσεων είναι η εμφάνιση κερδοφορίας για το σύνολο της χρήσης.
Εν τω μεταξύ για πρώτη φορά από το 9μηνο του 2010 η αναλογία κερδισμένων χαμένων από το 40:60 «γύρισε» στο 54:46.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής, ήταν απόρροια του γεγονότος ότι οι επιχειρήσεις κατάφεραν να ισορροπήσουν τα δεδομένα της ζήτησης με το οργανικό τους κόστος βελτιώνοντας τα λειτουργικά περιθώρια, έμαθαν να ζουν χωρίς τη συνδρομή της τραπεζικής ρευστότητας και εκμεταλλεύτηκαν την έξοδο των μικρών ή αδύναμων εταιρειών στη διάρκεια της πολυετούς ύφεσης αποκτώντας υγιή μερίδια αγοράς.
Επίσης πολλές ζημιογόνες εισηγμένες έχουν πλέον αποχωρήσει από τους πίνακες του ΧΑ παράλληλα με την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους κύκλου.
Ισολογισμοί
Τα έκτακτα γεγονότα
Οι επισφάλειες του Μαρινόπουλου περιόρισαν το τελικό αποτέλεσμα κατά 35 εκατ. ευρώ, η καταγραφή έκτακτου εξόδου στη ΔΕΗ είχε αρνητική επίπτωση 48,3 εκατ. ευρώ, οι απομειώσεις στους δύο κατασκευαστικούς ομίλους 37 εκατ. ευρώ και η νέα φορολόγηση στον ΟΠΑΠ 25 εκατ. ευρώ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ