Την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος κατά 250 εκατ. ευρώ το 2016 προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017. Το κείμενο που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο περιλαμβάνει εκτίμηση για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά και καθιερώνει κονδύλι δαπανών ύψους 700 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εργασίας για την κάλυψη του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Η υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου της εφετινής χρονιάς, η οποία θα μπορούσε να φέρει το πλεόνασμα κοντά στην περιοχή του 0,7% του ΑΕΠ (έναντι 0,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το Μνημόνιο), εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τη βάση για να επιτευχθεί ο στόχος του πλεονάσματος ύψους 1,75% του ΑΕΠ το 2017. Βασική προϋπόθεση είναι να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,7% του ΑΕΠ.Το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η ισχυρή ανάπτυξη το 2017 θα κρίνει το «παιχνίδι» της επίτευξης πλεονάσματος 1,75% του ΑΕΠ το 2017, στόχος που δεν έχει επιτεχθεί ποτέ μετά την προσφυγή στο Μνημόνιο το 2010. Πιο απλά, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι η ώθηση της ανάπτυξης σε συνδυασμό με τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί ήδη θα ενισχύσουν την θετική τάση που παρατηρούν ήδη στην εισπραξιμότητα του ΦΠΑ, των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς και στην πορεία της κατανάλωσης. Κάπως έτσι, παράλληλα με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (καύσιμα, ποτά και καπνό) από την Πρωτοχρονιά ελπίζουν ότι θα καλυφθεί το επιπλέον 1% του ΑΕΠ της προσαρμογής που χωρίζει το 0,7% της εκτίμησης για την εφετινή επίδοση από τον στόχο 1,75% του ΑΕΠ το 2017.
Γρίφος το δ’ τρίμηνο


Ωστόσο ο βασικός πονοκέφαλος του οικονομικού επιτελείου είναι η πορεία της οικονομίας και των εσόδων κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους καθώς θα αποτελέσει πρόκριμα για το 2017. Τα στοιχεία για τα έσοδα ως το τέλος Σεπτεμβρίου είναι θετικά, ενώ στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το τρίτο τρίμηνο του έτους (Ιούλιος – Αύγουστος -Σεπτέμβριος) η οικονομία κατέγραψε θετικό πρόσημο υποβοηθούμενη και από το τουριστικό κύμα.
Δεν λείπει όμως ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο κόπωσης των πολιτών από τους φόρους και η ανησυχία για την πορεία του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο, καθώς η ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου σε συνδυασμό με τη συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων στο τέλος του έτους δημιουργεί καθοδικούς κινδύνους. Ετσι, αν η καλοκαιρινή (εκτιμώμενη) ανάκαμψη δεν ακολουθηθεί από θετικό πρόσημο κατά το τέταρτο τρίμηνο θα είναι αδύνατο να αντισταθμιστούν σε επίπεδο δωδεκαμήνου τα δύο πρώτα πτωτικά τρίμηνα (καταγράφηκε ύφεση 1% το πρώτο και 0,9% το δεύτερο) και επομένως θα είναι πολύ δύσκολο να μηδενιστεί η ύφεση το 2016, πολλώ μάλλον να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του Αλέξη Τσίπρα για ανάπτυξη 0,4% του ΑΕΠ την εφετινή χρονιά.
Το χρέος


Οσον αφορά το δημόσιο χρέος, στο προσχέδιο προβλέπεται μείωση στο 175,8% έναντι 180% του ΑΕΠ εφέτος. Απαραίτητο «συστατικό» θεωρείται κατά το Μαξίμου η επίτευξη λύσης για το θέμα του χρέους η οποία θα ενισχύσει τις επενδύσεις και την εμπιστοσύνη, άρα και την ανάπτυξη. «Οι επενδυτές περιμένουν τις πολιτικές αποφάσεις. Αν αυτές έρθουν σε πέντε χρόνια, θα επενδύσουν σε πέντε χρόνια» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος.
Μετά τη συνάντηση που είχε στην Τετάρτη στο Λουξεμβούργο με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ο έλληνας υπουργός δήλωσε ότι αυτή την περίοδο συζητούνται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος ως το 2018. Ωστόσο για το θέμα που «καίγεται» η Αθήνα, δηλαδή για την παρέμβαση στο χρέος από το 2018 και μετά που θα σημάνει μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και τη χαλάρωση της λιτότητας, τόσο ο εκπρόσωπος του ESM όσο και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε άναψαν και πάλι κόκκινο φως.
Τα προαπαιτούμενα


Η υλοποίηση τριών προαπαιτούμενων πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα απελευθερώσει τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Αυτά είναι:
1. Η μετατροπή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.
2. Οι αλλαγές των διοικήσεων των τραπεζών εντός του Οκτωβρίου.
3. Η εξάλειψη του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η κυβέρνηση αναμένει την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου για την έναρξη του μαραθωνίου της δεύτερης αξιολόγησης που περιλαμβάνει 40 δράσεις. Ανάμεσα τους περιλαμβάνονται:
  • Η αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
  • Ο εξορθολογισμός των ειδικών μισθολογίων στο Δημόσιο.
  • Το νέο κύμα ακινήτων και ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.
  • Η συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου.
  • Οι διατάξεις για το νέο καθεστώς αξιολόγησης στο Δημόσιο.
  • Η απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
  • Η απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ