Tο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα πριν από τις γερμανικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο του 2017. Αυτό αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμη πηγή της Ευρωζώνης.

Τοπ ενδεχόμενο αυτό, αν επαληθευθεί αναμένεται να οδηγήσει σε εκτροχιασμό το ελληνικό πρόγραμμα, ενώ παράλληλα διαψεύδει τις αισιόδοξες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ότι το θέμα του χρέους θα έχει λυθεί έως το τέλος του 2016 και ως εκ τούτου θα «ανοίξει ο δρόμος» για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πάντως, από την πλευρά τους κυβερνητικές πηγές, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και προσπαθούν να καθησυχάσουν ότι όλα θα κινηθούν με τον ορθό τρόπο.

Πάντως ο ίδιοςαξιωματούχος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα ρευστότητας τουλάχιστον τον Οκτώβριο, ακόμη και εάν δεν λάβει την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Η πληροφορία ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα πριν τις γερμανικές εκλογές, έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι το θέμα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί μετά το 2018.

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι το ΔΝΤ έλαβε το μήνυμα ότι ελάφρυνση χρέους δεν θα υπάρξει μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως έχει ζητήσει, οπότε είναι πρακτικά αδύνατον για το Ταμείο να κάνει πάλι τα «στραβά μάτια» και να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση της Ελλάδας όσο το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Επομένως, «δηλώνει» από τώρα ότι δεν μετάσχει μέχρι η Γερμανία, που είναι το βασικό εμπόδιο στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους κάνει τις εκλογές της και αποφασίσει τι στάση θα τηρήσει για το ελληνικό χρέος.

Επιπλέον, όμως τίθεται και ένα ερώτημα για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος, καθώς η συμμετοχή του ΔΝΤ αναφέρεται ρητά στη συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης και το τρίτο μνημόνιο.

Μένει πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει το ΔΝΤ ως τεχνικός σύμβουλος στο πρόγραμμα, για να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός πράγμα που σημαίνει ότι θα καταρτίζει εκθέσεις και θα αξιολογεί την πορεία του προγράμματος, αλλά δεν θα έχει veto στις αποφάσεις.