Τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα αναδεικνύουν την μεταβατική φάση στην οποία βρίσκεται και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο.

Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο της τράπεζας

Σύμφωνα με την τράπεζα, πρώτον, η ανάλυση της πορείας των δημοσιονομικών στοιχείων το τρέχον έτος αποκαλύπτει από τη μία πλευρά την ικανοποιητική πορεία έναντι των δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος αλλά και τη διατήρηση ορισμένων δομικών ανισορροπιών του φορολογικού συστήματος της χώρας.

Δεύτερον, η αποδυνάμωση που παρουσιάζει η εξαγωγική δραστηριότητα όπως αποτυπώνεται στην πορεία των εξαγωγών αγαθών με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (αλλά και στις πωλήσεις της βιομηχανίας στην εξωτερική αγορά με βάση τα στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ) συνδέεται με την ανακοίνωση από το World Economic Forum περί της υποχωρήσεως της χώρας κατά πέντε θέσεις στον δείκτη παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας. Είναι θετικό, ωστόσο, ότι ο δείκτης επιβεβαιώνει την καλή θέση της χώρας στις υποδομές, την τεχνολογική ετοιμότητα, την υψηλή κατάρτιση και την εκπαίδευση. Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι μία ισχυρή βάση εκκινήσεως για την προσέλκυση επενδύσεων.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το World Economic Forum, η αβεβαιότητα, το υφεσιακό μακροοικονομικό περιβάλλον και η αναποτελεσματικότητα των αγορών προϊόντων και εργασίας συνιστούν τους κύριους ανασταλτικούς παράγοντες για την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα στη χώρα. Υπό το πρίσμα αυτό είναι σημαντικό ότι η ψήφιση από την Ελληνική Βουλή των προαπαιτούμενων για το τελευταίο μέρος της πρώτης αξιολογήσεως μειώνει σημαντικά την αβεβαιότητα και τονώνει τις συνθήκες ρευστότητας διευκολύνοντας την έξοδο από την ύφεση ενώ η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολογήσεως θα εισαγάγει σειρά μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των αγορών.