Μικρή αύξηση σημείωσε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ένδειξη ότι το πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει απομακρύνει τον κίνδυνο αποπληθωρισμού.

Ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να διαμορφωθεί στο 0,4%, δύο φορές περισσότερο σε σχέση με τον Αύγουστο (0,2%), σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η βελτίωση αυτή, αν και μικρή, μειώνει κάπως την πίεση στην ΕΚΤ να ενισχύσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ύψους 1,74 τρισ. ευρώ.

Όσον αφορά τα κύρια συστατικά του πληθωρισμού της ευρωζώνης, ο τομέας των υπηρεσιών αναμένεται να έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού (1,2%, σε σύγκριση με 1,1% τον Αύγουστο), ενώ ακολουθουν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και o καπνός (0,7%, σε σχέση με 1,3% τον Αύγουστο), ο τομέας των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών (0,3% σταθερό ποσοστό σε σχέση με τον Αύγουστο) και της ενέργειας (-3%, σε σύγκριση με -5,6% τον Αύγουστο).

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού, σημειώνει το Reuters, οφείλεται κυρίως στην μικρότερη υποχώρηση των τιμών ενέργειας, καθώς η τιμή του πετρελαίου έχει σταθεροποιηθεί τον τελευταίο καιρό, ενώ ανέκαμψε σημαντικά αυτή την εβδομάδα μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή για πρώτη φορά τα τελευταία οκτώ χρόνια.