Μία ημέρα μετά τη διάψευση της Deutsche Bank ότι ζήτησε βοήθεια από την κυβέρνηση Μέρκελ και τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι και να της ζητηθεί δεν πρόκειται να παρέμβει για να βοηθήσει την τράπεζα, η δεύτερη σε ενεργητικό μετά την Deutsche Bank γερμανική τράπεζα, η Commerzbank, προανήγγειλε σχέδιο αναδιάρθρωσης που προβλέπει την κατάργηση 9.600 θέσεων εργασίας και τον τερματισμό της καταβολής μερισμάτων, για πρώτη φορά στην ιστορία της.
Συγκεκριμένα η Commerzbank ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης για την εξοικονόμηση 1,1 δισ. ευρώ ετησίως με ορίζοντα τετραετίας, βάσει του οποίου «έως τα τέλη του έτους 2020» θα έχει ενισχυθεί σημαντικά η κερδοφορία της. Το σχέδιο πέρα από τις 9.600 απολύσεις προβλέπει και 2.300 προσλήψεις σε τομείς των δραστηριοτήτων της που βρίσκονται σε τροχιά ανάπτυξης. Πέρυσι η Commerzbank απασχολούσε περίπου 51.300 εργαζομένους.
Η στρατηγική αναδιάρθρωσης της Commerzbank, που εστιάζεται στην ανάπτυξη των «βασικών της δραστηριοτήτων» που είναι «η λιανική τραπεζική, οι μικρές επιχειρήσεις και μεγάλοι εταιρικοί πελάτες» θα τεθεί επί τάπητος αύριο, Παρασκευή, στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.
Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής εξυπηρέτησης των πελατών της, η Commerzbank θα ενοποιήσει τον κλάδο μεσαίων επιχειρήσεων με τον κλάδο εξυπηρέτησης των μεγάλων ομίλων και των αγορών. Η νέα στρατηγική προβλέπει και αποεπενδύσεις και συγκεκριμένα την σταδιακή μείωση των δραστηριοτήτων της στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η εφαρμογή του σχεδίου αναδιάρθρωσης προϋποθέτει διαγραφές χρεών περίπου 700 εκατ. ευρώ το συντομότερο δυνατό. Παρά τις διαγραφές χρεών και την αύξηση των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια (κάτι που αποδίδεται στην κρίση που έχει ξεσπάσει στον ναυτιλιακό κλάδο), η Commerzbank θεωρεί ότι θα εμφανίσει καθαρά κέρδη το 2016, έστω και μικρά.
Μετά την ανακοίνωση της Commerzbank η τιμή της μετοχής της τράπεζας υποχωρούσε κατά 1,3% κατά την απογευματινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης.
Αντίθετα, η τιμή της μετοχής της Deutsche Bank, η οποία στις αρχές της εβδομάδας είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών, ενισχυόταν κατά 0,40%, ενώ την Τετάρτη έκλεισε με άνοδο 2% χάρη στις φήμες περί διάσωσής της από την κυβέρνηση Μέρκελ. Κάτι που σημαίνει ότι οι κυβερνητικές διαψεύσεις περί επικείμενης αρωγής στην κορυφαία γερμανική (αλλά και ευρωπαϊκή) τράπεζα δεν έπεισαν την αγορά.
Σημειωτέον ότι η γερμανική κυβέρνηση (με καγκελάριο την Άνγκελα Μέρκελ και υπουργό Οικονομικών τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) στη δίνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 είχε παρέμβει για να στηρίξει την Commerzbank και ακόμα κατέχει μερίδιο 15% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.