Ομολογιακό δάνειο από τη διεθνή αγορά ύψους μέχρι 400 εκατ. ευρώ ετοιμάζονται να συνάψουν τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Η έκδοση του ομολογιακού δανείου έχει προετοιμασθεί από τη Διοίκηση των ΕΛΠΕ και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες την Παρασκευή θα ενημερωθούν σχετικά οι διοικήσεις των ελληνικών Τραπεζών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το προϊόν του δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη αναχρηματοδότηση δανειακών υποχρεώσεων του προσεχούς έτους.
Το ακριβές ύψος του ομολογιακού δανείου θα κριθεί από την προσφορά συμμετοχής στην έκδοση του ομολογιακού δανείου και το επιτόκιο που θα διαμορφωθεί.
Εκτιμάται ότι έκδοση είναι εξ αρχής εξασφαλισμένη και φανερώνει ότι παρ’ ότι η χώρα βρίσκεται σε χρηματοδοτικό κλοιό υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις ικανές να »σηκώσουν» κεφάλαια από τη διεθνή χρηματογορά.
Ο πρόεδρος του ΔΣ των ΕΛΠΕ κ. Στ. Τσοτσορός εμφανίζεται αισιόδοξος για τις προοπτικές και τις δυνατότητες των Ελληνικών Πετρελαίων και θεωρεί την επιτυχή έκβαση του ομολογιακού δανείου δηλωτική της εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην εταιρία.
Η σύναψη του ομολογιακού των ΕΛΠΕ με τη διεθνή αγορά , στο βαθμό που επιβεβαιωθεί θα ενισχύσει και τα κυβερνητικά σχέδια για έξοδο συνολικά της ελληνικής οικονομίας στις αγορές το 2017.

H επίσημη ανακοίνωση της έκδοσης

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.ανακοινώνει ότι η εξ ολοκλήρου θυγατρική εταιρία της, HELLENICPETROLEUMFINANCE PLC (ο «Εκδότης»), ανακοίνωσε σήμερα ότι προτίθεται να προβεί στην έκδοση ομολογιών, πενταετούς διάρκειας (οι «Νέες Ομολογίες»), με την εγγύηση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε., οι οποίες αναμένεται να εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.

Οι τράπεζες Credit Suisse Securities (Europe) Limited, HSBC Bank PLC, Eurobank Ergasias S.A., Alpha Bank A.E., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ορίστηκαν ως Συνδιοργανωτές (jointbookrunners) για την έκδοση και διάθεση των ομολογιών.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση των Νέων Ομολογιών θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διακριτική ευχέρεια του Εκδότη (α) για την εξαγορά των ομολογιών εκδόσεώς του με τοκομερίδιο 8% και λήξη τον Μαϊο 2017 (οι «Υφιστάμενες Ομολογίες»), πριν τη λήξη τους, σύμφωνα με τους όρους της Πρότασης Εξαγοράς που ανακοινώθηκε σήμερα, (β) για την αποπληρωμή υφισταμένων δανειακώνυποχρεώσεών του.

Η έκδοση των Νέων Ομολογιών τελεί υπό προϋποθέσεις και ιδίως από την αποδεκτή, κατά την κρίση του Εκδότη, τιμολόγησή τους.


Πρόταση εξαγοράς

Πρόταση Εξαγοράς της Hellenic Petroleum Finance PLC προς τους κατόχους των Ομολογιών λήξης Μαϊου 2017

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.ανακοινώνει ότι η εξ ολοκλήρου θυγατρική εταιρία της HELLENIC PETROLEUM FINANCE PLC (η«Εταιρεία»), ανακοίνωσε σήμερα στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου πρόταση εξαγοράς που απευθύνει προς τους κατόχους ομολογιών,εγγυημένων από την ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.,με τοκομερίδιο 8% και λήξη τον Μαϊο 2017, συνολικού ποσού εκδόσεως Ευρώ 500.000.000 και τρέχοντος υπολοίπου Ευρώ 489.932.000 (οι «Υφιστάμενες Ομολογίες»).

Η πρόταση αφορά την εξαγορά των Υφισταμένων Ομολογιών από την Εταιρεία έναντι μετρητών (η «Πρόταση Εξαγοράς»).

Η Πρόταση Εξαγοράς προβλέπει την καταβολή από την Εταιρεία στους κατόχους Υφισταμένων Ομολογιών, σε μετρητά, ποσού Ευρώ 1.035 ανά 1.000 ευρώ ονομαστικής αξίας Υφισταμένων Ομολογιών,πλέον δεδουλευμένων τόκων μέχρι και την προηγουμένη μέρα της ημερομηνίας καταβολής,η οποία θα ορισθεί περί την 14η Οκτωβρίου 2016, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις της Πρότασης Εξαγοράς που παρατίθενται αναλυτικά στο πληροφοριακό δελτίο της 29ης Σεπτεμβρίου, που θα είναι διαθέσιμο για τους επιλέξιμους κατόχους Υφισταμένων Ομολογιών.

Η Πρόταση Εξαγοράς τελεί υπό την πλήρη διακριτική ευχέρεια της Εταιρείας και προϋποθέτει την άντληση κεφαλαίων από την επιτυχή τιμολόγηση νέων ομολογιών, σταθερού επιτοκίου και πενταετούς διάρκειας,τις οποίες προτίθεται να εκδώσει η Εταιρεία, με την εγγύηση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε..

Αναφορικά στην πρόθεση έκδοσης των νέων ομολογιών θα ακολουθήσει σχετική ανακοίνωση.

Οι Τράπεζες Credit Suisse Securities(Europe) Limited, HSBC Bank PLC, Eurobank Ergasias S.A., AlphaBank A.E., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε.θα ενεργήσουν ως Διοργανώτριες (DealerManagers) και η εταιρία Lucid Issuer Services Limitedέχει αναλάβει τη διοικητική διαχείριση της Πρότασης Εξαγοράς.