Στη δημιουργία ενός σχήματος που θα επιδιώξει να παίξει σημαντικό ρόλο στα δίκτυα και στη μεταφορά ενέργειας εκτός από τα στενά όρια της Ελλάδος προχωρεί ο όμιλος Viohalco.
Mέσω των εταιρειών του Σωληνουργεία Κορίνθου (κατασκευή σωλήνων για αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου) και Ελληνικά Καλώδια (μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μέσω συμβατικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) ο όμιλος κατέχει περίοπτη θέση στον τομέα της ενέργειας και θέλει να εκμεταλλευτεί τα 200 εκατ. ευρώ που έχουν επενδυθεί τα τελευταία χρόνια στις δύο εταιρείες σε σύγχρονες γραμμές παραγωγής αλλά και για εξαγορές εξειδικευμένων μονάδων.
Όπως αναφέρουν τα στελέχη του ομίλου, μετά τη Συνθήκη των Παρισίων για χαμηλότερους ρύπους έχει καταγραφεί στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που μεταφράζεται στην αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρικούς σταθμούς με καύσιμο φυσικό αέριο αλλά και για τη διασύνδεση περιοχών μέσω καλωδίων με ρεύμα που θα προέρχεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.
Στο πλαίσιο αυτό προχωρεί σε τριπλή διασυνοριακή συγχώνευση των εταιρειών Cynergy Holdings (μη εισηγμένη) με έδρα το Βέλγιο, θυγατρική της Viohalco και των δύο εισηγμένων στην Ελλάδα Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών και Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών. Οι δύο τελευταίες θα απορροφηθούν από την πρώτη και οι μετοχές του νέου σχήματος θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση πρωτογενώς στο χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών και δευτερογενώς στο ελληνικό χρηματιστήριο. Σημειώνεται πως και οι τρεις εταιρείες δεν έχουν παραγωγική δραστηριότητα. Η Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών ελέγχει μετοχικά τη βιομηχανική μονάδα της Σωληνουργεία Κορίνθου στην Ελλάδα και μια θυγατρική στη Ρωσία και η Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών το βιομηχανικό κλάδο της Ελληνικά Καλώδια στη χώρα μας, τη Fulgor και την IKME στη Ρουμανία.
Όπως επισημαίνουν τα στελέχη της Viohalco, ο εταιρικός αυτός μετασχηματισμός όχι μόνο δεν επηρεάζει καθόλου την παραγωγική δραστηριότητα των εταιρειών στην Ελλάδα αλλά μέσω της διεθνοποίησης του νέους σχήματος και των έργων που θα διεκδικήσει διασφαλίζει θέσεις εργασίας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση: «Η Διασυνοριακή Συγχώνευση θα επιτρέψει στη Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών και στην Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών να αποκτήσουν συνενούμενες διεθνές χρηματοοικονομικό διαμέτρημα και επιχειρηματική εμβέλεια, προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρουν ασφαλή εγγύηση και αξιόπιστη αναφορά στις υποκείμενες βιομηχανικές εταιρίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,, όταν αυτές διεκδικούν απαιτητικά διεθνή έργα ή αναζητούν δυσχερώς προσβάσιμη διεθνή χρηματοδότηση. Ως εισηγμένη εταιρία στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, η νέα εταιρία θα προσφέρει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα την ευκαιρία να επενδύσει σε έναν πολλά υποσχόμενο επιχειρηματικό κλάδο υπό συνθήκες αυξημένης ορατότητας και διαφάνειας».
Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος Viohalco έχει απορροφήσει Σιδενόρ και Eλβαλ και όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση και αρχίσει και η διαπραγμάτευση του νέου σχήματος θα έχει στο Ελληνικό Χρηματιστήριο τρεις μετοχές: τη «μαμά» Viohalco, τη Cynergy και τη Χαλκόρ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου η σχέση ανταλλαγής που αποφάσισαν τα τρία διοικητικά συμβούλια των εμπλεκομένων εταιρειών είναι 1:1 για τη Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών, δηλαδή οι μέτοχοί της προτείνεται να ανταλλάξουν μία μετοχή της, με μία μετοχή της Cenergy Holdings, και 0,447906797228002:1 για την Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών, δηλαδή οι μέτοχοί της προτείνεται να ανταλλάξουν 0,447906797228002 μετοχές της με μία μετοχή της Cenergy Holdings. Προκύπτει δηλαδή μια εμφανώς ευνοϊκή σχέση ανταλλαγής για τους μετόχους της Ελληνικά Καλώδια εξού και η εκτόξευσή της σήμερα στο ΧΑ με κέρδη +30%. Αυτό έχει να κάνει και με την πολύ χαμηλή αποτίμηση της εταιρείας που δεν ξεπερνούσε πριν την ανακοίνωση της συγχώνευσης τα 19 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, η μετοχή της Σωληνουργεία Κορίνθου καταγράφει απώλειες -30%.
O εταιρικός μετασχηματισμός μετά και τις σχετικές αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των τριών εταιρειών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2016.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Viohalco
Την Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016 και τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016, τα Διοικητικά Συμβούλια 1) της βελγικής, μη εισηγμένης εταιρίας, Cenergy Holdings SA (εφεξής «Cenergy Holdings»), θυγατρικής της εταιρίας Viohalco S.A.(εφεξής «Viohalco»), και 2) των ελληνικών συνδεδεμένων με τη Viohalco εταιριών συμμετοχών, Σωληνουργεία Κορίνθου Εταιρία Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρία (εφεξής «Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών») και Ελληνικά Καλώδια Εταιρία Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρία (εφεξής «Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών»), αμφότερες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (εφεξής από κοινού αναφερόμενες ως οι «Απορροφώμενες Εταιρίες» και από κοινού με την Cenergy Holdings ως οι «Συγχωνευόμενες Εταιρίες»), αποφάσισαν τη διασυνοριακή συγχώνευσή τους δι’ απορροφήσεως των εταιριών Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών και Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών από την εταιρία Cenergy Holdings, σύμφωνα με το άρθρο 772/1 και επ. του βελγικού Κώδικα Εταιριών, τον ελληνικό νόμο 3777/2009 για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις σε συνδυασμό με τον ελληνικό κωδικοποιημένο νόμο 2190/1920, κατ’ εφαρμογήν της Οδηγίας 2005/56/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις κεφαλαιουχικών εταιριών (εφεξής η «Συγχώνευση»). Οι εταιρίες Cenergy Holdings, Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών και Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών δεν έχουν παραγωγική δραστηριότητα.
Στο πλαίσιο της ανωτέρω απόφασής τους, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συγχωνευομένων Εταιριών περαιτέρω ενέκριναν το Κοινό Σχέδιο Διασυνοριακής Συγχώνευσης, το διορισμό της εταιρίας RSM Greece S.A. ως οικονομικού συμβούλου για την αποτίμηση της αξίας των Συγχωνευομένων Εταιριών και το διορισμό της ελεγκτικής εταιρίας «Mazars Advisory Services» ως κοινού ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα.
Η ΔιασυνοριακήΣυγχώνευση θα γίνει λαμβάνοντας υπόψη τη λογιστική αξία των Συγχωνευ ομένων Εταιριών και τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της31ης Ιουλίου 2016, σύμφωνα με τις εφαρμοζόμενες διατάξεις της βελγικής και της ελληνικής νομοθεσίας.
Συνεπεία της Διασυνοριακής Συγχώνευσης, οι μέτοχοι των Απορροφωμένων Εταιριών θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με μετοχές της Cenergy Holdings, οι οποίες θα εισαχθούν, πριν τη Συγχώνευση, πρωτογενώς στο Xρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών και δευτερογενώς στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής μετοχών της Cenergy Holdings και των Απορροφωμένων Εταιριών είναι η ακόλουθη:
1)1:1 για τη Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών, δηλαδή οι μέτοχοί της προτείνεται να ανταλλάξουν μία μετοχή της, με μία μετοχή της Cenergy Holdings, και
2)0,447906797228002:1 για την Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών, δηλαδή οι μέτοχοί της προτείνεται να ανταλλάξουν 0,447906797228002 μετοχές της με μία μετοχή της Cenergy Holdings.
Η ολοκλήρωση της Διασυνοριακής Συγχώνευσης τελεί υπό την έγκριση των Γενικών Συνελεύσεων των μετόχων των Συγχωνευομένων Εταιριών και την πλήρωση όλων των νομίμων διατυπώσεων. Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου του 2016.
Το Κοινό Σχέδιο Διασυνοριακής Συγχώνευσης θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες των Συγχωνευομένων Εταιριών σύμφωνα με την ισχύουσα βελγική και ελληνική νομοθεσία.
Η Διασυνοριακή Συγχώνευση θα επιτρέψει στη Σωληνουργεία Κορίνθου Συμμετοχών και στην Ελληνικά Καλώδια Συμμετοχών να αποκτήσουν συνενούμενες διεθνές χρηματοοικονομικό διαμέτρημα και επιχειρηματική εμβέλεια, προκειμένου να είναι σε θέση να προσφέρουν ασφαλή εγγύηση και αξιόπιστη αναφορά στις υποκείμενες βιομηχανικές εταιρίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,, όταν αυτές διεκδικούν απαιτητικά διεθνή έργα ή αναζητούν δυσχερώς προσβάσιμη διεθνή χρηματοδότηση. Ως εισηγμένη εταιρία στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, η νέα εταιρία θα προσφέρει στη διεθνή επενδυτική κοινότητα την ευκαιρία να επενδύσει σε έναν πολλά υποσχόμενο επιχειρηματικό κλάδο υπό συνθήκες αυξημένης ορατότητας και διαφάνειας. Η δυνατότητα ευχερέστερης πρόσβασης της εταιρίας στις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές θα συντελέσει στην εδραίωση των επιτευγμάτων των υποκειμένων ελληνικών βιομηχανιών και στη διασφάλιση μακράς διαρκείας απασχόλησης για το υψηλής κατάρτισης εργατικό δυναμικό τους. Θα συμβάλει επίσης στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των παραγωγικών μονάδων τους και στην επιβεβαίωση των αναπτυξιακών και επενδυτικών προοπτικών τους.