Το «φρένο» της τρόικας στα δύο βασικά νομοσχέδια που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών για την περιστολή της φοροδιαφυγής μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος αλλά και της αύξησης των εσόδων από την οικειοθελή δήλωση «μαύρων» εισοδημάτων οδηγεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε επανασχεδιασμό της στρατηγικής που πρόκειται να ακολουθήσει από εδώ και πέρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού και να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης».
Βασικό όπλο στον νέο σχεδιασμό θα αποτελέσει η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μέσω της οποίας θα μπορούν οι ελεγκτές με το πάτημα ενός κουμπιού να διαπιστώνουν μέσα σε ένα 24ωρο αν ο φορολογούμενος ή η επιχείρηση που ελέγχεται είναι ύποπτη για φοροδιαφυγή.

Η ενημερότητα
Την ίδια στιγμή σφίγγει ο κλοιός σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας καθώς πλέον ακόμη και αν κάποιος είναι σε ρύθμιση και χρειαστεί να εισπράξει έστω και ένα ευρώ από το Δημόσιο ή να μεταβιβάσει ένα ακίνητο, τότε το κράτος θα του ζητάει να εξοφλήσει ως και το 100% της οφειλής που βρίσκεται σε ρύθμιση.
Παράλληλα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ενεργοποιεί ένα αυστηρό ποινολόγιο προκειμένου να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή.
Την ίδια στιγμή η Εφορία αποφάσισε, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να ανοίξει εκ νέου υποθέσεις πολιτών που έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό τα πρώτα χρόνια της κρίσης και μάλιστα αυτός ο έλεγχος να επεκταθεί σε βάθος δωδεκαετίας.
Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας, οι υποθέσεις αυτές θα βρεθούν ξανά στο στόχαστρο των φοροελεγκτών για έναν ακόμη λόγο: για να μην υπάρξει περίπτωση να επικαλεστούν οι φορολογούμενοι ότι έχει ακολουθηθεί λανθασμένη διαδικασία και να χρειαστεί να επιστρέψει το κράτος χρήματα όπως συνέβη στην περίπτωση του γνωστού τραγουδιστή Μιχάλη Χατζηγιάννη.

Παραγγελίες
Από τη στιγμή που υπάρχει δικαστική απόφαση όπου φορολογούμενος αρχικά είχε επιβαρυνθεί με υπέρογκα πρόστιμα και στη συνέχεια το κράτος καλείται να τα επιστρέψει είναι πολύ πιθανόν και άλλοι φορολογούμενοι να ακολουθήσουν τη διαδικασία αυτή και το υπουργείο Οικονομικών να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Για τον λόγο αυτόν θα διενεργηθούν νέοι έλεγχοι με καινούργιες εισαγγελικές παραγγελίες και, όπως αναφέρει ο ίδιος παράγοντας, θα ανοίξουν και πάλι όλοι οι φάκελοι, με πρώτο αυτόν του γνωστού τραγουδιστή, έστω και αν δικαιώθηκε πρόσφατα.
Ηδη έχουν ξεκινήσει σαρωτικές διασταυρώσεις και έλεγχοι εξπρές σε 1.270.047 φορολογουμένους για το αν οι καταθέσεις τους δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους. Το ειδικό πρόγραμμα που θα τρέξει από τη ΓΓΔΕ θα αντλεί στοιχεία με αυτόματο τρόπο για καταθέσεις από το 2000 ως το 2012, ενώ η Εφορία θα έχει ηλεκτρονική πρόσβαση σε ακίνητα, μετοχές και αμοιβαία. Ποιοι περιλαμβάνονται στη λίστα υπόπτων για φοροδιαφυγή; Οσοι έχουν κάνει συνολικές τραπεζικές συναλλαγές από το 2000 ως το 2012 πάνω από ένα ποσό, όσοι βρίσκονται σε διάφορες λίστες με εμβάσματα σε Ελλάδα και εξωτερικό και όσοι έχουν υπηρετήσει σε δημόσια αξιώματα και δεν δικαιολογούν το «πόθεν έσχες».

Φυλάκιση
Την ίδια στιγμή με φυλακή κινδυνεύουν όσοι πιαστούν να φοροδιαφεύγουν. Με ποινή φυλάκισης τιμωρείται η απόκρυψη εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, η έκδοση εικονικών και πλαστών τιμολογίων και η μη απόδοση ΦΠΑ.
Σε έγκλημα φοροδιαφυγής θα έχει υποπέσει όποιος κρύψει στοιχεία από τη φορολογική δήλωση και το Ε9 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και όποιος δεν υποβάλλει δήλωση.
Με δύο χρόνια φυλάκιση κινδυνεύουν όσοι έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή πάνω από 100.000 ευρώ και κάθειρξη αν είναι πάνω από 150.000 ευρώ, ενώ όσοι εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης ως 10 έτη.

Μείωση αφορολογήτου
Κατάργηση φοροαπαλλαγών, «όχι» ρυθμίσεων οφειλών

Για τα φορολογικά η εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι οι συντελεστές είναι πολύ υψηλοί και δημιουργούν κίνητρα για την αύξηση της μαύρης οικονομίας.

Η μείωσή τους, όπως ανέφερε, θα δημιουργήσει δυνατότητες για επενδύσεις και ανάπτυξη.
Ζήτησε παράλληλα τη μείωση του αφορολογήτου, διεύρυνση της φορολογικής βάσης με κατάργηση φοροαπαλλαγών καθώς όπως είπε ότι πλούσιοι και αυτοαπασχολούμενοι φοροδιαφεύγουν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το 50% των Ελλήνων δεν πληρώνει φόρους».

«Η μεταρρύθμιση στη φορολογία του εισοδήματος δεν έχει αντιμετωπίσει τις πολύ γενναιόδωρες φορολογικές απαλλαγές στην Ελλάδα, οι οποίες επιτρέπουν πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία του εισοδήματος (σε σύγκριση με το 8% της ευρωζώνης)»
είπε.
Πλήττει την εισπραξιμότητα

Ιδιαίτερα αρνητική εμφανίστηκε η Βελκουλέσκου για τις ρυθμίσεις οφειλών, όπως 100 δόσεις για τις οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Υποστήριξε ότι η αναμονή νέων ρυθμίσεων πλήττει την εισπραξιμότητα και θύμισε ότι οι μισοί φορολογούμενοι χρωστούν το 70% του ΑΕΠ σε φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές! Για το πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής επέμεινε ότι οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν και ότι πρέπει να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα σε όσους μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν το κάνουν.
Τράπεζες και «κόκκινα» δάνεια

Για τις τράπεζες είπε ότι αν δεν αρχίσουν ξανά να δανείζουν δεν θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και τόνισε ότι χρειάζεται επιθετική και όχι συντηρητική στρατηγική για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν το 50% των συνολικών δανείων, το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ