Στη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο, εστιασμένο στις επενδύσεις και στις εξαγωγές, αλλά και με σαφώς μειωμένους φόρους, λιγότερες κρατικές δαπάνες και πιο αποτελεσματικό κράτος, βασίζεται το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο οδικός άξονας για την έξοδο από την κρίση που παρουσίασε στη ΔΕΘ αποτελεί κατά τον ίδιο τη «συμφωνία αλήθειας» με την ελληνική κοινωνία, στο πλαίσιο της οικοδόμησης μιας σχέσης εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας.
Ο κ. Μητσοτάκης προκρίνει ως κομβικό σημείο επανεκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος, άμεσα στα εταιρικά κέρδη και μερίσματα και σε βάθος χρόνου στα φυσικά πρόσωπα, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών.
Προτείνει, επίσης, συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων, σε μια προσπάθεια μερικής αντιστάθμισης της απώλειας φορολογικών εσόδων.
Η ιδιωτική οικονομία


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως εκτός της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού μέσω του αναπτυξιακού νόμου, των νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, των δημοσίων επενδύσεων, των πόρων του ΕΣΠΑ και του πακέτου Γιούνκερ, προκρίνει την ενεργοποίηση της ιδιωτικής οικονομίας μέσω μείωσης της υπερφορολόγησης και παροχής φορολογικών επενδυτικών κινήτρων, όπως για παράδειγμα οι υπεραποσβέσεις και η ταχεία εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών που διευκολύνουν την παραγωγική διαδικασία.
Το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, ο συντονιστής Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά και σύμβουλοι του όπως ο Στέλιος Πέτσας υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ είναι συγκεκριμένες, μετρημένες, υπεύθυνες και μακριά από τις συνηθισμένες πρακτικές παροχολογίας και ψεμάτων. Η έμφαση δίνεται στο 4% ανάπτυξη και στις επενδύσεις 100 δισ. ευρώ σε βάθος πέντε ετών, ώστε να δημιουργηθούν «νέες δουλειές», δηλαδή 120.000 νέες θέσεις εργασίας κατά έτος, και αναφέρονται στο ΕΣΠΑ (20 δισ. ευρώ), στις ιδιωτικές επενδύσεις (τουρισμός, ναυτιλία, ΣΔΙΤ, ενέργεια, περιβάλλον κ.ά.).
Οι πιστωτές


Σύμφωνα με την ηγεσία της ΝΔ, «στο κέντρο της πρότασής του είναι κοστολογημένες μειώσεις στη φορολογία, αντίστοιχες μειώσεις στις κρατικές δαπάνες, χωρίς καμία απόλυση στο Δημόσιο, μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις» τονίζουν.
Στο ερώτημα εάν θα πειστούν οι πιστωτές, ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει την αξιοπιστία, αλλά και την αποφασιστικότητα της ΝΔ να εφαρμόσει ως κυβέρνηση όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Η μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά το 2018, σε συμφωνία με τους δανειστές, είναι απαραίτητη συνθήκη ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο δημοσιονομικό περιθώριο για τη μείωση της υπερφορολόγησης.
Η εισπραξιμότητα


Ιδιαίτερο βάρος ρίχνει η ηγεσία της ΝΔ στις μειώσεις φόρων που θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία, αφού θα αυξηθεί, όπως αναφέρουν, η εισπραξιμότητα. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε ότι θα μειώσει μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών (20% τον πρώτο χρόνο και 10% τον δεύτερο) και με αυτή τη μείωση λένε ότι θα ωφεληθεί όλη η κοινωνία και περισσότερο από όλους τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα. Επίσης υποσχέθηκε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο και στο 20% τον δεύτερο) καθώς και τη μείωση της φορολόγησης των μερισμάτων από το 15% στο 5%.
Δεσμεύτηκε για επαναφορά του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%, αλλά και για την κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Παράλληλα, υποσχέθηκε την αύξηση του ορίου υπαγωγής στον ΦΠΑ από τις 10.000 στις 25.000 ευρώ.
Επιπλέον, με προϋπόθεση την ανάκαμψη της οικονομίας και τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% (από το 3,5%) του ΑΕΠ, βούληση του κ. Μητσοτάκη είναι να προχωρήσει στις εξής αλλαγές: α) Μείωση των φορολογικών συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9%, β) μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, γ) μείωση του ΦΠΑ, με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%. Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ, η «ανάσα» 2,6 δισ. ευρώ από τη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δικαιότερη κατανομή της φορολογίας θα βοηθήσουν την κυβέρνηση της ΝΔ να ελαφρύνει το φορολογικό βάρος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.
Οι περικοπές


Με βάση τις εκτιμήσεις της οικονομικής ομάδας της ΝΔ, οι άμεσες παρεμβάσεις θα κοστίσουν περίπου 1,3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δισ. ευρώ τη διετία. Ομως, μια τέτοια πολιτική μείωσης φορολογικών συντελεστών πρέπει να συνοδεύεται και από ένα σχέδιο περικοπών κρατικών δαπανών για να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.
Ειδικότερα, οι περικοπές θα προέλθουν:

α)
200 εκατ. ευρώ από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%.

β)
400 εκατ. ευρώ από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των Νομικών Προσώπων της Γενικής Κυβέρνησης.

γ)
150 εκατ. ευρώ από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους.

δ)
140 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, φτάνοντας το κόστος στο ύψος του 2014.

ε)
140 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.

στ)
100 εκατ. ευρώ από τον συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις.

ζ)
150 εκατ. ευρώ από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.

η)
20 εκατ. ευρώ από τη συγχώνευση κτιριακών υποδομών.

θ)
75 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 300 εκατ. ευρώ στην τετραετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο Δημόσιο.

ι)
100 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατ. ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων (outsourcing) στον ιδιωτικό τομέα.

Κινητικότητα στο Δημόσιο
Οχι απολύσεις, ούτε μειώσεις μισθών – συντάξεων

Ο κ. Μητσοτάκης δίνει έμφαση στην παραμονή του καθεστώτος «μία πρόσληψη – πέντε αποχωρήσεις (λόγω συνταξιοδότησης)» στον δημόσιο τομέα και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις ούτε θα υπάρξουν μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Θα υπάρξει, όπως λένε από το οικονομικό επιτελείο, εξορθολογισμός και θα ενισχυθεί η διαδικασία της κινητικότητας. Για την εξοικονόμηση 400 εκατ. ευρώ από τις ΔΕΚΟ, όπως διευκρινίζεται, με τη λέξη «νοικοκύρεμα». Για την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ από τις κτιριακές υποδομές, μιλούν για αξιοποίηση (ενοικίαση) κτιρίων (όχι σχολείων), κυρίως ασφαλιστικών ταμείων, στην περιφέρεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ