Προτίστως πολιτικό ζήτημα χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Eurobank Ν. Καραμούζης την επιστροφή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος στην ομαλότητα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό «από την ικανότητα της κυβέρνησης να πείσει τις διεθνείς αγορές και τους επενδυτές/αποταμιευτές ότι σκοπεύει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής».
Εφόσον αυτό καταστεί εφικτό, ο πρόεδρος της Eurobank εκτιμά ότι θα αποκατασταθεί η δημοσιονομική σταθερότητα, θα δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις και ανάπτυξη και θα ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη επανασύνδεση με τις αγορές.
Οι 5 προϋποθέσεις

Σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Καραμούζης έκανε λόγο για τις 5 προϋποθέσεις εξόδου του τραπεζικού κλάδου από την κρίση:

1)
Την αποκατάσταση των συνθηκών ρευστότητας.

2)
Την αποτελεσματική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

3)
Τη μείωση του ρόλου και της ανάμειξης του επίσημου τομέα στις διοικήσεις των τραπεζών.

4)
Την προσαρμογή στις διεθνείς συνθήκες που διαμορφώνονται για τον τραπεζικό κλάδο πανευρωπαϊκά.

5)
Την αποκατάσταση θετικών ρυθμών πιστωτικής επέκτασης και την ανάπτυξη των τραπεζικών εργασιών.
Ο κ. Καραμούζης εκτιμά ότι με την πλήρη αποκατάσταση ομαλών συνθηκών και αναπτυξιακών προοπτικών στην οικονομία και στις αγορές, 25 δισ. ευρώ καταθέσεις θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα, σε περίοδο 18-24 μηνών:
  • 10 δισ. ευρώ από καταθέσεις επιχειρήσεων που διακρατούνται στο εξωτερικό.
  • 10 δισ. ευρώ από χαρτονομίσματα που φυλάσσουν εκτός συστήματος τα νοικοκυριά, σε τραπεζικές θυρίδες και άλλες προσωπικές κρυψώνες.
  • 5 δισ. ευρώ από καταθέσεις ιδιωτών που έφυγαν μέσω εμβασμάτων και βρίσκονται σε ξένες τράπεζες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ