Μια διέξοδο για τους επενδυτές που θα ήθελαν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε προϊόντα ελληνικών υγιών επιχειρήσεων με αποδόσεις άνω του 5% με το μικρότερο δυνατό ρίσκο δίνει πλέον η Οργανωμένη Αγορά Εταιρικών Ομολόγων του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Μέχρι τώρα, οι μικροεπενδυτές κυρίως, δεν είχαν πρόσβαση στην αγορά μη μετατρέψιμων εταιρικών ομολόγων καθώς το ελάχιστο τίμημα συμμετοχής έφτανε τα 100.000-150.000 ευρώ, πέρα από το γεγονός ότι εταιρείες που επιθυμούσαν να «σηκώσουν» πολλά κεφάλαια όπως ΤΙΤΑΝ, ΟΤΕ, Coca-Cola, ΕΛΠΕ, Intralot κ.ά. απευθύνονταν στο εξωτερικό και πολλές φορές οι ομολογίες διακινούνταν εξωχρηματιστηριακά.
Αυτό συνέβαινε επειδή το πλαφόν της απόδοσης των ομολογιακών εκδόσεων έπρεπε να είναι ίσο με το δικαιοπρακτικό (εξωτραπεζικό) επιτόκιο που ήταν καθορισμένο στο 5,3% και αυτό για να μη θεωρείται ο δανεισμός «τοκογλυφικός».
Επειδή όμως οι επενδυτές ζητούσαν υψηλότερες τιμολογήσεις λόγω του ρίσκου της χώρας, οι παραπάνω εταιρείες για να ξεπεράσουν τον σκόπελο αυτόν δημιούργησαν εταιρείες-οχήματα ειδικού σκοπού που ήταν οι εκδότες των ομολόγων αυτών σε Λουξεμβούργο, Αγγλία κ.α.
Η τιμολόγηση


Η εμπειρία δείχνει ότι οι εκδόσεις αυτές είχαν κουπόνι από 7% έως 10%. Και πώς θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου ξεπερνά το 8,5%
Το υπουργείο Οικονομικών όμως μετά από εισήγηση της ΤτΕ και των χρηματιστηριακών αρχών έκανε δεκτή τη ρύθμιση για να απεξαρτηθεί πλήρως η τιμολόγηση των ομολογιακών εκδόσεων από το δικαιοπρακτικό επιτόκιο.
Ηδη, τον Ιούλιο έγινε το πρώτο δειλό βήμα με τη μικρή έκδοση κοινού ομολόγου 4 εκατ. ευρώ από την MLS με ιδιωτική τοποθέτηση και τώρα έρχεται το πραγματικό crash test με την έκδοση της Housemarket (IKEA) που με δημόσια προσφορά πλέον –άρα απευθύνεται και στο retail –και με ελάχιστη συμμετοχή τα 1.000 ευρώ θα επιδιώξει να αντλήσει έως και 40 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Πορφύρη, αναπληρωτή επιτελικό διευθυντή Λειτουργιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η Οργανωμένη Αγορά Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος του ΧΑ στοχεύει σε επενδυτές που θέλουν να διαφοροποιήσουν το χαρτοφυλάκιό τους με προϊόντα που έχουν πολύ καλύτερο επιτόκιο από μια προθεσμιακή κατάσταση παρουσιάζοντας συγχρόνως έναν λελογισμένο κίνδυνο αφού οι εκδότες είναι γνωστές επιχειρήσεις με αναπτυξιακές προοπτικές. Τα ομόλογα αποτιμούνται καθημερινά και όπως επισημαίνει θα υπάρχει ειδικός διαπραγματευτής που θα δίνει την απαραίτητη ρευστότητα ώστε οι επενδυτές να μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν το ομόλογο οποιαδήποτε στιγμή.
Υλοποίηση επενδύσεων


Το ομόλογο δηλαδή θα λειτουργεί σαν μετοχή αλλά η επιχείρηση θα προσφέρει και την ετήσια σταθερή απόδοση (coupons).
Ετσι, την ώρα που οι τράπεζες αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, οι τελευταίες μπορούν πλέον να απευθύνονται και στην εγχώρια αγορά αναζητώντας κεφάλαια για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.
Η συμμετοχή του επενδυτή είναι απλή, αρκεί να διατηρεί λογαριασμό στο ΣΑΤ. Δίνει εντολή στον χρηματιστή του, όπως θα έδινε για την αγορά μετοχής, δεσμεύει τα χρήματα και απλώς υπογράφει μαζί με την εταιρεία μία δήλωση, αφού θεωρείται πιστωτής της επιχείρησης.
Οι ετήσιες αποδόσεις των ομολόγων φορολογούνται όπως οι τόκοι των τραπεζών, δηλαδή με 15%.


ΑΝΤΛΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ
Πρώτη έκδοση από την MLS, €40 εκατ. ευρώ ζητούν τα ΙΚΕΑ

H δεύτερη εταιρεία που θα δοκιμάσει τις δυνάμεις της στην αγορά κοινών εταιρικών ομολόγων σταθερής απόδοσης του ΧΑ μετά την MLS και θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τους επενδυτές είναι η Housemarket, θυγατρική του εισηγμένου ομίλου Fourlis.
Η εταιρεία διαχειρίζεται τα καταστήματα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα και μέσω θυγατρικών σε Βουλγαρία και Κύπρο. Είναι ο μοναδικός franchisee του σουηδικού κολοσσού InterIKEA που έχει στην ευθύνη του τρεις αγορές.
Πρόκειται για το πρώτο εταιρικό ομόλογο που θα αφορά μη εισηγμένη εταιρεία και η πρώτη έκδοση που θα γίνει με δημόσια προσφορά μέσω της διαδικασίας του Ηλεκτρονικού Βιβλίου Προσφορών.
Δημόσια προσφορά

Ειδικότερα, η εταιρεία θα πραγματοποιήσει δημόσια προσφορά το διάστημα 28 έως 30 Σεπτεμβρίουγια την κάλυψη 5ετούς διάρκειας εταιρικής ομολογιακής έκδοσης, με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων από 15 εκατ. ευρώ ως 40 εκατ. ευρώ. Ανάδοχοι είναι η Εθνική Χρηματιστηριακή, η Euroxx, η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, η Pantelakis και σύμβουλος έκδοσης η Euroxx.
Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο, θα εκδοθούν έως 40.000.000 κοινές ανώνυμες ομολογίες ονομαστικής αξίας 1 ευρώ, με τιμή διάθεσης 1 ευρώ εκάστη, ετήσιο επιτόκιο 5%, τριμηνιαία καταβολή τόκων και διάρκεια 5 έτη. Κάθε επενδυτής μπορεί να εγγράφεται και υποβάλλει δήλωση βουλήσεως συμμετοχής για χίλιες (1.000) τουλάχιστον προσφερόμενες oμολογίες.

Οπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό δελτίο της έκδοσης, εάν η εταιρεία δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, η έκδοση θα ματαιωθεί.

Επενδύσεις και δάνεια

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την επικείμενη έκδοση του ομολογιακού δανείου θα χρησιμοποιηθούν από την εταιρεία, σταδιακά έως και το 2020, για μείωση δανεισμού (10,5 εκατ.), για κεφάλαιο κίνησης (21,5 εκατ.) και για επενδύσεις που αφορούν το κέντρο διανομής και αποθήκευσης της εταιρείας και τις απαιτούμενες ανάγκες βελτίωσης των καταστημάτων του δικτύου (8 εκατ.).
Το 2015 τα έσοδα της Housemarket και των θυγατρικών της διαμορφώθηκαν σε 279,5 εκατ.ευρώ, αυξημένα κατά 4,4% σε σχέση με το 2014.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) ενισχύθηκαν κατά 39,4% στα 23,6 εκατ. και τα κέρδη προ φόρων από ζημίες 1 εκατ. το 2014 διαμορφώθηκαν σε κέρδη 4,4 εκατ. το 2015 έναντι ζημιών ύψους 1 εκατ. ευρώ το 2014.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2016 οι πωλήσεις της Housemarket αυξήθηκαν κατά 8,6%.

Η Housemarket απασχολεί 1.538 εργαζομένους, λειτουργεί 5 καταστήματα ΙΚΕΑ στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και ένα στη Βουλγαρία, έξι κέντρα παραγγελιών και παραλαβών (Pick-Up Points) και τρία καταστήματα ηλεκτρονικού εμπορίου, ένα σε κάθε μία από τις παραπάνω χώρες δραστηριότητας.

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του ένα σημείο παραγγελιοληψίας προϊόντων ΙΚΕΑ στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας.
Υπενθυμίζεται πως τo ρόδι στην εναλλακτική αγορά κοινών εταιρικών ομολόγων του ΧΑ «έσπασε» το καλοκαίρι η εταιρεία MLS από τη Θεσσαλονίκη που δραστηριοποιείται στον χώρο των φορητών συσκευών (κινητά, tablets, destinators κ.ά.).
Τον Ιούλιο ολοκλήρωσε τη διάθεση εταιρικών ομολογιών συνολικής ονομαστικής αξίας 4 εκατ. ευρώ, διάρκειας 4+1 έτη με ετήσιο επιτόκιο 5,3%.
Το ομόλογο διατέθηκε με ιδιωτική τοποθέτηση επιλεκτικά σε 150 επενδυτές, θεσμικούς και ιδιώτες, με ελάχιστη συμμετοχή 10.000 ευρώ. Και εκεί η πληρωμή του κουπονιού γίνεται κάθε τρίμηνο.
Σύμβουλος έκδοσης του ομολόγου της MLS ήταν η Beta Securities.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ