Οτι ο Τζακ Μα, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της Alibaba, διοικεί έναν οικονομικό κολοσσό στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου είναι λίγο-πολύ γνωστό σε όλους. Αυτό που δεν γνωρίζει ο καθένας όμως είναι ότι η αυτοκρατορία του κινέζου επιχειρηματία μπορεί να αξίζει 75 δισ. δολάρια, περισσότερο δηλαδή ακόμα και από τον όμιλο της Goldman Sachs. Ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται ο επικεφαλής του Τμήματος Ερευνας Τηλεπικοινωνιών και Διαδικτύου της CLSA στο Χονγκ Κονγκ Ελινορ Λιουνγκ.
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με το Bloomberg, η αξία της Ant Financial, μητρικής εταιρείας της Alipay, της πλατφόρμας ηλεκτρονικών συναλλαγών του ομίλου Alibaba, και θυγατρικής του ομίλου Alibaba υπολογίστηκε τον περασμένο Ιούνιο σε περίπου 60 δισ. δολάρια.
Ασφαλίσεις και τεχνολογία


Αν προστεθούν σε αυτά η υπηρεσία μικροδανείων αξίας ακόμα 8 δισ. δολαρίων καθώς και η μονάδα διαχείρισης πλούτου αξίας 7 δισ. δολαρίων, το σύνολο ξεπερνά κατά πολύ την ύψους 70 δισ. δολαρίων αγοραία αξία του κορυφαίου τραπεζικού ομίλου παγκοσμίως. Η συνολική αποτίμηση της εταιρείας του Μα, συνεχίζει το δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου, θα μπορούσε να αυξηθεί σε 100 δισ. δολάρια μέσα σε μόλις δύο χρόνια αφού στην έρευνα της CLSA δεν έχει συνυπολογισθεί η ώθηση που θα λάβει η Ant στο μέλλον και από άλλες δραστηριότητες όπως οι ασφαλίσεις και η τεχνολογία cloud computing. Ο Μα φαίνεται ότι εξετάζει μάλιστα τη δημόσια εγγραφή της Ant στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.
Ο δαιμόνιος πρώην δάσκαλος αγγλικών ελέγχει περισσότερο από το 80% του ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας, γεγονός που κατατάσσει τον όμιλο Alibaba στην πρώτη θέση του κλάδου παγκοσμίως σε όρους όγκου πωλήσεων.
Ο Μα βρέθηκε στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της ετήσιας διάσκεψης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) και δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία να κάνει ορισμένες σημαντικές δηλώσεις για τη μελλοντική πορεία της Alibaba. Μιλώντας στον διεθνή Τύπο προανήγγειλε ότι το ποσοστό δραστηριότητας της εταιρείας εκτός κινεζικής επικράτειας θα αυξηθεί από 5% σε 40% μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ τα επόμενα 20 χρόνια η αξία των εμπορευμάτων που διακινούνται από το κολοσσιαίο ηλεκτρονικό κατάστημα θα ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια.
Οι φιλοδοξίες του Μα μπορεί να χαρακτηριστούν υπερβολικές, ενδεχομένως και υπερφίαλες. Αλλά αν αναλογιστεί κανείς ότι ο ηλικίας 52 ετών κινέζος επιχειρηματίας ξεκίνησε την αυτοκρατορία του μαζεύοντας 60.000 δολάρια δανεικά και κατάφερε να χτίσει τον μεγαλύτερο γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως ίσως να μην είναι τόσο αβάσιμες αυτές οι εκτιμήσεις. Σημειωτέον ότι ο Μα ανακηρύχθηκε ειδικός σύμβουλος για την επιχειρηματικότητα των νέων και των μικρών επιχειρήσεων στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ