Μία ακόμη γυναίκα ανεβαίνει στην κορυφή του επιχειρηματικού κόσμου αναλαμβάνοντας το τιμόνι μιας κορυφαίας εταιρείας. Η Εμα Γουόλμσλεϊ θα εκτελεί από τον ερχόμενο Απρίλιο τα καθήκοντα της διευθύνουσας συμβούλου στην GlaxoSmithKline αντικαθιστώντας τον σερ Αντριου Γουίτι στη θέση που κατείχε για περισσότερο από μια οκταετία.
Η Γουόλμσλεϊ, που ανήκει στο δυναμικό της βρετανικής εταιρείας τα τελευταία έξι χρόνια, ήταν επικεφαλής των καταναλωτικών προϊόντων υγείας της GSK. Η επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας χωρίζεται σε τρία κύρια τμήματα: τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, τα εμβόλια και τα καταναλωτικά προϊόντα. Στο τελευταίο, η αξία του οποίου ξεπερνά τα 6 δισ. στερλίνες, ανήκουν εκατοντάδες προϊόντα καθημερινής χρήσης που συναντώνται σε εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλον τον κόσμο, όπως οι οδοντόπαστες Sensodyne και Aquafresh και τα παυσίπονα Panadol.
Ελλειψη εμπειρίας


Η ηλικίας 47 ετών μάνατζερ θα γίνει μία από τις έξι ισχυρές κυρίες του FTSE100, του δείκτη με τις μεγαλύτερες εταιρείες σε όρους κεφαλαιοποίησης που είναι εισηγμένες στο βρετανικό χρηματιστήριο.
Μάλιστα η Γουόλμσλεϊ θα ηγείται αυτής της ομολογουμένως εξαιρετικά σύντομης λίστας αφού η GSK έχει τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία (80 δισ. στερλίνες) από τις πέντε υπόλοιπες. Και μπορεί η είδηση να χαροποίησε ιδιαίτερα το γυναικείο κοινό των επιχειρήσεων –ή ακόμα και το ανδρικό που υποστηρίζει την ανάγκη μεγαλύτερης διαφοροποίησης στις υψηλές διοικητικές θέσεις των εταιρειών –αλλά η Γουόλμσλεϊ έχει να αντιμετωπίσει ένα κύμα αμφισβήτησης που δεν πηγάζει μόνο από το φύλο της αλλά και από τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει.
Η παντρεμένη με τέσσερα παιδιά βρετανή επαγγελματίας αναλαμβάνει μια κορυφαία θέση, γράφει η «Wall Street Journal», έχοντας έλλειψη όμως στην άμεση και πολυετή φαρμακευτική εμπειρία. Ορισμένοι επενδυτές, συνεχίζει η αμερικανική εφημερίδα, είχαν εκφράσει ανοιχτά την άποψη τους περί της πρόσληψης ενός προσώπου, ακόμα και εκτός εταιρείας, με αποδεδειγμένη προϋπηρεσία στον φαρμακευτικό κλάδο ο οποίος θα μπορούσε να προωθήσει το κομμάτι της έρευνας και ανάπτυξης της GSK για τη δημιουργία νέων, εμπορικά επιτυχημένων φαρμάκων.
Κλασικές σπουδές


Αντίθετα, η Γουόλμσλεϊ, που διαθέτει μεταπτυχιακό στις κλασικές σπουδές και τις σύγχρονες γλώσσες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προέρχεται από τον χώρο των καλλυντικών έχοντας μια 17ετή εμπειρία στην κορυφαία εταιρεία του κλάδου L’Oreal Paris.
Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι, με δεδομένες τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η GSK το τρέχον διάστημα, αυτό που χρειάζεται στο τιμόνι της στην παρούσα φάση είναι πρωτίστως ένας καλός μάνατζερ και δευτερευόντως ένας επιστήμονας.
Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη γενικότερη στρατηγική της περιορίζοντας το κόστος και ενισχύοντας την απόδοση των προϊόντων της, σχολιάζει το Bloomberg.
Και τα δείγματα που έχει δώσει ως σήμερα η Γουόλμσλεϊ φαίνεται να δείχνουν ότι είναι το κατάλληλο άτομο στην κατάλληλη θέση. Επέδειξε σιδηρά πειθαρχία και έλλειψη συναισθηματισμού θυσιάζοντας αρκετές διοικητικές θέσεις όταν κλήθηκε να επιβλέψει τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων καταναλωτικών προϊόντων της GSK και της Novartis δύο χρόνια νωρίτερα. «Η έλλειψη φαρμακευτικής εμπειρίας της Γουόλμσλεϊ σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την ικανότητά της να βελτιώσει το Τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης της GSK, εφόσον αποτιμήσει σωστά τα αποτελέσματα και προχωρήσει σε επιτυχημένες διοικητικές κινήσεις» σχολίασε ο αναλυτής της Citi Αντριου Μπάουμ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ