Η σουηδική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Ericsson σχεδιάζει να κλείσει και τις τελευταίες μονάδες παραγωγής της στη Σουηδία και να απολύσει περί τους 3.000 εργαζομένους, έγραφε την περασμένη Πέμπτη η ημερήσια «Svenska Dagbladet». Τον περασμένο Ιούλιο η διοίκηση της Ericsson είχε προαναγγείλει περαιτέρω περικοπές κόστους για να αντιμετωπίσει τις όλο και πιο δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει στην αγορά.
Σημειωτέον ότι το 2014 η σουηδική εταιρεία είχε εφαρμόσει ένα πρόγραμμα περιστολής του κόστους κατά 9 δισ. σουηδικές κορόνες (940 εκατ. ευρώ). Με τις νέες περικοπές η εταιρεία υπολογίζεται ότι θα εξοικονομεί 3 δισ. κορόνες ετησίως (313 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τη «Svenska Dagbladet», θα κλείσουν οι μονάδες παραγωγής της Ericsson στις πόλεις Μπόρας και Κούμλα, σηματοδοτώντας το τέλος μιας ιστορίας 140 χρόνων της εταιρείας στη Σουηδία –διότι η Ericsson παράγει τηλεγραφικό και τηλεφωνικό εξοπλισμό από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα.
Ο εκπρόσωπος του σωματείου των εργαζομένων στην Ericsson Περ Νορλάντερ, πάντως, μιλώντας στο σουηδικό ραδιόφωνο είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για το μέλλον της εταιρείας δεν έχουν καταλήξει σε μια οριστική απόφαση. Από την άλλη πλευρά, η Ericsson σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Διατηρούμε βιομηχανικές μονάδες και υπηρεσίες στη Σουηδία, που δεν θα εξαιρεθεί από την αναδιάρθρωση. Σε κάθε περίπτωση θα ενημερώσουμε τους εργαζομένους και, όπου υπάρχουν, τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους». Σύμφωνα με το Reuters, η Ericsson απασχολεί παγκοσμίως 120.000 εργαζομένους, εκ των οποίων 17.000 στη Σουηδία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ