Στις 28 ή στις 30 Σεπτεμβρίου θα εκδικαστεί τελικώς η προσφυγή της Μαρινόπουλος ΑΕ στις διατάξεις του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα, που αφορά τη διάσωση της εταιρείας, δεδομένου ότι η αλλαγή του άρθρου –από 99 στο 106β –απαιτεί διαφορετική συγκρότηση φακέλου.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι τράπεζες, πιθανόν και αύριο Δευτέρα, θα αρχίσουν –αν δεν έχουν αρχίσει ήδη από την Παρασκευή –να αποστέλλουν στους προμηθευτές της Μαρινόπουλος ΑΕ επιστολή με την οποία θα ερωτούν αν η διοίκηση της κάθε επιχείρησης είναι διατεθειμένη να συναινέσει στο «κούρεμα» των οφειλών κατά 50%. Ενδιαφέρουσα εξέλιξη στην προκειμένη περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποτελεί το γεγονός ότι μεγάλοι εγχώριοι προμηθευτές ανεπισήμως αποδέχθηκαν το «κούρεμα» και άρχισε πλέον να διαμορφώνεται και αντίστοιχο κλίμα μεταξύ των προμηθευτών της καταρρέουσας εταιρείας.
Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι είναι πλέον απολύτως εφικτή η συγκέντρωση του 60% του συνόλου των πιστωτών της Μαρινόπουλος ΑΕ.
Ορισμένες πηγές εκτιμούν ότι είναι μάλλον δύσκολο, έως απίθανο, το ενδεχόμενο να υποβληθούν ενστάσεις από πλευράς προμηθευτών σε βάρος της –ενδεχόμενης –θετικής απόφασης του δικαστηρίου και τούτο, όπως έλεγαν, διότι το κόστος της νομικής προσφυγής είναι μεγάλο και δεν είναι δεδομένο ότι θα είναι θετικό το αποτέλεσμα για τον προσφεύγοντα.

Πληρωμές
Από την άλλη πλευρά, πηγή του ομίλου Σκλαβενίτη, μιλώντας προς το «Βήμα», ανέφερε πως «εμείς δεν κουρεύουμε τις οφειλές των προμηθευτών, διότι αν η εταιρεία πτώχευε η αγορά θα έχανε 720 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως εμείς, αναλαμβάνοντας υψηλό ρίσκο, δίνουμε 360 εκατ. ευρώ στους προμηθευτές της Μαρινόπουλος ΑΕ» και πρόσθεσε πως «παράλληλα, εκτός από τον δανεισμό των 360 εκατ. ευρώ, καταβάλλουμε και άλλα 125 εκατ. ευρώ για να αποπληρωθούν διάφορες άλλες υποχρεώσεις της εταιρείας, όπως είναι η πληρωμή των εργαζομένων και τα ενοίκια των ακινήτων».

Εξηγώντας την ανάληψη του ρίσκου, η ίδια πηγή έλεγε πως «ο όμιλος Σκλαβενίτη αναλαμβάνει υποχρεώσεις περί το 1 δισ. ευρώ και το σύνολο των εργαζομένων». Συγκεκριμένα, τα 153 εκατ. ευρώ αφορούν την Εφορία και τα ταμεία, τα 233 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις leasing και ακίνητα, τα 550 εκατ. ευρώ είναι δάνεια, περιλαμβάνεται και το δάνειο των 360 εκατ. ευρώ, και τα υπόλοιπα, περίπου 100 εκατ. ευρώ, αφορούν διάφορες άλλες, εκκρεμότητες.
Από την άλλη πλευρά, περίπου 30 καταστήματά της –το καθένα λειτουργεί πιλοτικά στην περιοχή όπου βρίσκεται –εφοδιάζονται με προϊόντα και πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία και με βάση τα αποτελέσματα του κάθε «πιλότου» θα αρχίσουν να λειτουργούν και τα υπόλοιπα. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι όλη η αγορά παραμένει σε καθεστώς αναστάτωσης. Οι προμηθευτές δεν γνωρίζουν τι θα τους ξημερώσει η επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ενώ οι άλλοι λιανέμποροι δεν γνωρίζουν αν θα χρειαστεί να συμμετέχουν σε έναν πόλεμο τιμών.
Και όλα αυτά, την ώρα που η αγορά εφέτος αναμένεται να χάσει 6% των πωλήσεων του 2015 και οι προγνώσεις για το 2017 είναι εξίσου αρνητικές, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση περίπου 5%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ