από metereologos.gr
Τρίτη 17 Ιουλίου 2018
 
 

«Πάγο» στο πάγωμα οφειλών και στα επαγγελματικά ταμεία βάζει το κουαρτέτο

Τα βελτιωμένα έσοδα στο τραπέζι ΥΠΟΙΚ - δανειστών - Αντιρρήσεις θεσμών για πάγωμα οφειλών και επαγγελματικά ταμεία
«Πάγο» στο πάγωμα οφειλών και στα επαγγελματικά ταμεία βάζει το κουαρτέτο
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η πορεία των εσόδων και των δαπανών για το τρέχον έτος παρουσιάστηκαν αναλυτικά, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκαν από την ελληνική πλευρά τα εξής:

 • Η βελτίωση την οποία παρουσιάζουν τα έσοδα κατά το 2016 σε σχέση με τις προβλέψεις, και
 • η πρόβλεψη διατήρησης της βελτίωσης και κατά το 2017.

Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, ιδιαίτερη βαρύτητα για το σταθερό «βηματισμό» και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας έχει το γεγονός ότι η βελτίωση που προβλέπεται και το επόμενο έτος στα έσοδα είναι αποτέλεσμα της λήψης και απόδοσης συγκεκριμένων μέτρων.

Αλλά το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, άδραξε την ευκαιρία για να θέσει και το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Πρότεινε μάλιστα, βάσει των ίδιων πληροφοριών, τη σύνταξη ενός προσχεδίου Μεσοπρόθεσμου με βάσει τα μειωμένα πλεονάσματα 2,5% και 2% του ΑΕΠ για το 2019 και 2020 αντίστοιχα που προτείνει.

«Είμαστε αναρμόδιοι για τέτοιες αποφάσεις. Αυτό είναι θέμα του Eurogroup» φέρεται να ήταν ωστόσο η απάντηση των θεσμών, που ως εκ τούτου ζήτησαν Προϋπολογισμό 2017 και Μεσοπρόθεσμο με βάσει τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα και ισχύοντα.

Ενστάσεις δε φέρονται να εξέφρασαν και για τις κρατικές δαπάνες ζητώντας μείωσή τους και πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο για τα δύο χρόνια επόμενα χρόνια.

Αντιρρήσεις θεσμών για πάγωμα οφειλών και επαγγελματικά ταμεία


«Παγώνουν» μέχρι νεωτέρας οι θεσμοί την εξαγγελία του πρωθυπουργού για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των οφειλετών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, όπως προέκυψε από τη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έκριναν ότι το θέμα σχετίζεται με τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων (σε τράπεζες, Ταμεία, Εφορία) και τον ακατάσχετο λογαριασμό και πρότειναν να συζητηθούν και να εξεταστούν συνολικά, θέση που ο Γ.Κατρούγκαλος δεν απορρίπτει.

Σε κάθε περίπτωση ζήτησαν περισσότερα στοιχεία, τα οποία ο υπουργός είπε ότι θα τους σταλούν και το θέμα θα εξεταστεί σε τηλεδιάσκεψη τις προσεχείς ημέρες, μαζί με το ζήτημα των επαγγελματικών ταμείων, για το οποίο επίσης εξέφρασαν επιφυλάξεις.

Ειδικότερα, τα δύο μείζονα ζήτηματα, που αφορούν την ίδρυση επαγγελματικών ταμείων, όπως ζητούν και οι φορείς των δικηγόρων, μηχανικών, κ.ά., καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, περί «παγώματος» ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, μέχρι τις 31/12/2016 και της δυνατότητας να λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα οι οφειλέτες, με την προϋπόθεση να καταβάλλουν, από 1/1/2017, μόνο τις τρέχουσες εισφορές τους, βρέθηκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στη σημερινή (Πέμπτη) συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους θεσμούς.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, οι θεσμοί ζήτησαν «να δουν συγκεκριμένα νούμερα, καθώς και τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες προτάσεις επί αυτών των θεμάτων».

Ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι τα στοιχεία θα τους σταλούν τις προσεχείς ημέρες και θα συζητηθούν, μέσω τηλεδιάσκεψης, την επόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς για το αγγελιόσημο, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση. Όπως είπε, αύριο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων, για να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις με τον Γ.Κατρούγκαλο να θεωρεί ιδανική λύση την ύπαρξη νέου πόρου χρηματοδότησης που θα συμφωνηθεί μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών.

Σε ό,τι αφορά στα προαπαιτούμενα του υπουργείου για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, ο υπουργός είπε ότι έχουν ήδη πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή για επικύρωση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν υπήρξαν ενστάσεις των θεσμών σε ό,τι αφορά στα αντισταθμιστικά μέτρα για όσους κόπηκε το ΕΚΑΣ, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «απλώς ενημερώσαμε για τις κινήσεις μας», ενώ δεν τέθηκε από την ελληνική πλευρά ούτε το θέμα της επιβολής πλαφόν 10% για τις περικοπές στα αναδρομικά, για το οποίο θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση η οποία θα προβλέπει κατώτερη δόση 50 ευρώ.

«Δύο βήματα εμπρός, τρία βήματα πίσω» στις διαπραγματεύσεις


«Δύο βήματα εμπρός, τρία βήματα πίσω». Με αυτή την χαρακτηριστική φράση περιγράφει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα κορυφαίος παράγοντας της οικονομίας.

Ο ίδιος εκτιμά ότι προχωρούν με καλό ρυθμό οι επαφές για το θέμα των κόκκινων δανείων και των διοικήσεων των τραπεζών ωστόσο εντοπίζει καθυστερήσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και ημέρες και εντοπίζεται στον τομέα της ενέργειας.

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και στα στελέχη της τρόικας για τη σύνθεση του εποπτικού συμβουλίου του Υπερταμείου. 

Πιο συγκεκριμένα γίνονται ενέργειες ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις των Θεσμών για τα πρόσωπα που πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και να γίνει δεκτή η πολιτική-κομματική διάσταση που επιθυμεί η ελληνική πλευρά σε αυτές τις επιλογές. Για την ώρα αυτή η προσπάθεια δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς. 

Η τρόικα αναχωρεί από την Αθήνα την Παρασκευή και αναμένεται να επιστρέψει μετά τις 15 Οκτωβρίου (θεωρητικώς) για την δεύτερη αξιολόγηση. Προϋπόθεση ωστόσο για την έναρξη αυτής είναι η ολοκλήρωση των 15 οροσήμων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ που εκκρεμούν από την πρώτη αξιολόγηση. 

Όπως ανέφερε στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής ο επικεφαλής τουπερ Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ τα χρήματα αυτά δεν θα είναι διαθέσιμα μετά το τέλος Οκτωβρίου. 

Η πρόοδος είναι αργή. Πέραν όμως των 13 εκκρεμών προαπαιτουμένων διαφωνίες καταγράφονται στο θέμα το ακατάσχετου λογαριασμού και της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων. 

Τα ραντεβού

Σήμερα Πέμπτη οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν με αντικείμενο την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της οικονομίας (εκτέλεση τρέχοντος και προσχέδιο νέου προϋπολογισμού, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο). 

   Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

   10:00-12:00 Δημοσιονομικά (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος  Χουλιαράκης)

   12:00-13:00 Συνταξιοδοτικό (υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος)

   14:00-18:00 Χρηματοπιστωτικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος- υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης- Τράπεζα της Ελλάδος- ΗFSF)

   18:30-19:30 Δικαιοσύνη (υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος).
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοσιονομικά και κόκκινα δάνεια στο μενού με το κουαρτέτο την Πέμπτη 
 
 
σχόλια (4)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Αν έχετε το θάρος... | 15/09/2016 15:52
  ...,για να μη πω τίποτε άλλο, πετάξτε τους έξω από τη χώρα, στα τσακίδια μαζί με τα δάνειά τους.
  Κυριάκος
  απάντηση01
   
   
  Varemara ... | 15/09/2016 12:23
  βαρεθηκαμε. 6 χρονια τωρα. αλλο θεμα εχετε? κανενα εργο που βγαινει? Καμια χρηματοδοτηση? Γενικα τετοια συζητιουνται στην Ευρωπαικη Ενωση. Οχι καθε 4 μηνες νεα μετρα. Τελικα ειμαστε την Ευρωζωνη η οχι?
  Tassos
  απάντηση11
   
   
  Πάλι;;; | 15/09/2016 09:41
  Been there! Done that!!! Μια από τα ίδια! Το ειδαμαν! Το ειδαμαν το εργάκι σας!!
  Φτύνω ξερνάω
  απάντηση122
   
   
  Παίζουν τον ιδιο σκοπώ | 15/09/2016 07:52
  Οι ζουρνο-νταβολτζίδες του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να παίζουν τον ίδιο σκοπώ που έμαθαν από τον αρχηγό ψευτοτσολιά τους. Δεν άλλαξε και δεν αλλάζει τίποτε στους μπολσεβίκους, εξακολουθούν να κυβερνούν και να πληρώνονται από τον Ελληνικό λαό με ψευδαισθήσεις και αυταπάτες περιμένοντας τον μεσσία να λύσει τα υπαρκτά προβλήματα του λαού που τους ψήφησε. Το ίδιο τροπάριο με το πέρυσι υπόγραψαν συμφωνήσαν αλά μέχρι την τελευταία στιγμή δεν έκαναν απόλυτος τίποτε για αυτά που συμφώνησαν με του εταίρους μας . Ένας άγριος Ελέφαντας μέσα σε έξη μήνες μαθαίνει να στέκετε στο ένα πόδι και να χορεύει σάμπα . Οι αυταπατώμενη κανίβαλοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν διδάσκονται ποτέ τίποτα. Οι μπολσεβίκοι πιστεύουν ώμος ατράνταχτα σε θρησκευτικά θαύματα . Τελευταία επιστράτευσαν την θρησκευτική παραεξουσία με τον Μητροπολίτη Δράμας για να φέρει πολεμικές αποζημίωσης δισεκατομμυρίων από τους Γερμένους και όχι μόνον . Ο Μητροπολίτης Δράμα με τον σταυρό στο χέρι θα ζητήσει αποζημιώσεις εγκληματών και για την σφαγή τις Δράμας και άλλες θηριωδίες από τους Βούλγαρους που είχαν επί κατοχή την βόριο Ελλάδα την περίοδο 40-1945. Συν αυτού θα ζητήσει αναφορά και αποζημιώσεις από τους κατσαπλιάδες συναγωνιστές του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 45-1950 για την σφαγή των Ελλήνων του Νευροκοπίου, την λεηλασία που υπέστη ο λαός, πυρπολούσαν Εκκλησιές και σχολεία, και για την κλοπή των εγο-προβάτων, μουλαριών και αλόγων και πάρα πολλά άλλα. Τα περισσότερα δις. Θα τα εισπράξει ο Τσίπας από τους Ρώσους που την ίδια εποχή και αργότερα ξεκλήρισαν τον Ελληνισμό των χωρών στον περίγυρο τις Μαύρης θάλασσας. Οι συναγονιστες του ΚΚ εξόριζαν χιλιάδες Έλληνες στην Σιβηρία με μόνων αυτά που φορούσαν , ένα γκασμά , φτυάρι και τσεκούρι για να επιβιώσουν κάτω από 45 βαθμούς ψύξη και με δέκα κιλά λάχανα κατά άτομο . Αυτά είναι πολλά δις. Που θα φέρει στον Τσιπρα ο Μητροπολίτης Δράμα και για αυτό δεν χρειάζεται να κάνει τα συμφωνηθέντα .
  Ι.Κάλφας με αγάπη
  απάντηση164
   
-