Η πορεία των εσόδων και των δαπανών για το τρέχον έτος παρουσιάστηκαν αναλυτικά, από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη συνάντηση επισημάνθηκαν από την ελληνική πλευρά τα εξής:

  • Η βελτίωση την οποία παρουσιάζουν τα έσοδα κατά το 2016 σε σχέση με τις προβλέψεις, και
  • η πρόβλεψη διατήρησης της βελτίωσης και κατά το 2017.

Όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, ιδιαίτερη βαρύτητα για το σταθερό «βηματισμό» και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας έχει το γεγονός ότι η βελτίωση που προβλέπεται και το επόμενο έτος στα έσοδα είναι αποτέλεσμα της λήψης και απόδοσης συγκεκριμένων μέτρων.

Αλλά το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες, άδραξε την ευκαιρία για να θέσει και το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018. Πρότεινε μάλιστα, βάσει των ίδιων πληροφοριών, τη σύνταξη ενός προσχεδίου Μεσοπρόθεσμου με βάσει τα μειωμένα πλεονάσματα 2,5% και 2% του ΑΕΠ για το 2019 και 2020 αντίστοιχα που προτείνει.

«Είμαστε αναρμόδιοι για τέτοιες αποφάσεις. Αυτό είναι θέμα του Eurogroup» φέρεται να ήταν ωστόσο η απάντηση των θεσμών, που ως εκ τούτου ζήτησαν Προϋπολογισμό 2017 και Μεσοπρόθεσμο με βάσει τα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα και ισχύοντα.

Ενστάσεις δε φέρονται να εξέφρασαν και για τις κρατικές δαπάνες ζητώντας μείωσή τους και πάγωμα προσλήψεων στο Δημόσιο για τα δύο χρόνια επόμενα χρόνια.

Αντιρρήσεις θεσμών για πάγωμα οφειλών και επαγγελματικά ταμεία

«Παγώνουν» μέχρι νεωτέρας οι θεσμοί την εξαγγελία του πρωθυπουργού για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των οφειλετών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, όπως προέκυψε από τη συνάντησή τους με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έκριναν ότι το θέμα σχετίζεται με τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων (σε τράπεζες, Ταμεία, Εφορία) και τον ακατάσχετο λογαριασμό και πρότειναν να συζητηθούν και να εξεταστούν συνολικά, θέση που ο Γ.Κατρούγκαλος δεν απορρίπτει.

Σε κάθε περίπτωση ζήτησαν περισσότερα στοιχεία, τα οποία ο υπουργός είπε ότι θα τους σταλούν και το θέμα θα εξεταστεί σε τηλεδιάσκεψη τις προσεχείς ημέρες, μαζί με το ζήτημα των επαγγελματικών ταμείων, για το οποίο επίσης εξέφρασαν επιφυλάξεις.

Ειδικότερα, τα δύο μείζονα ζήτηματα, που αφορούν την ίδρυση επαγγελματικών ταμείων, όπως ζητούν και οι φορείς των δικηγόρων, μηχανικών, κ.ά., καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα υλοποιηθεί η εξαγγελία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, περί «παγώματος» ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, μέχρι τις 31/12/2016 και της δυνατότητας να λαμβάνουν ασφαλιστική ενημερότητα οι οφειλέτες, με την προϋπόθεση να καταβάλλουν, από 1/1/2017, μόνο τις τρέχουσες εισφορές τους, βρέθηκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στη σημερινή (Πέμπτη) συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, με τους θεσμούς.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, οι θεσμοί ζήτησαν «να δουν συγκεκριμένα νούμερα, καθώς και τεκμηριωμένες και συγκεκριμένες προτάσεις επί αυτών των θεμάτων».

Ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι τα στοιχεία θα τους σταλούν τις προσεχείς ημέρες και θα συζητηθούν, μέσω τηλεδιάσκεψης, την επόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς για το αγγελιόσημο, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι δεν θα υπάρξει νέα παράταση. Όπως είπε, αύριο, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων, για να συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις με τον Γ.Κατρούγκαλο να θεωρεί ιδανική λύση την ύπαρξη νέου πόρου χρηματοδότησης που θα συμφωνηθεί μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών.

Σε ό,τι αφορά στα προαπαιτούμενα του υπουργείου για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, ο υπουργός είπε ότι έχουν ήδη πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή για επικύρωση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το εάν υπήρξαν ενστάσεις των θεσμών σε ό,τι αφορά στα αντισταθμιστικά μέτρα για όσους κόπηκε το ΕΚΑΣ, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «απλώς ενημερώσαμε για τις κινήσεις μας», ενώ δεν τέθηκε από την ελληνική πλευρά ούτε το θέμα της επιβολής πλαφόν 10% για τις περικοπές στα αναδρομικά, για το οποίο θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση η οποία θα προβλέπει κατώτερη δόση 50 ευρώ.

«Δύο βήματα εμπρός, τρία βήματα πίσω» στις διαπραγματεύσεις

«Δύο βήματα εμπρός, τρία βήματα πίσω». Με αυτή την χαρακτηριστική φράση περιγράφει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα κορυφαίοςπαράγοντας της οικονομίας.

Ο ίδιος εκτιμά ότι προχωρούν με καλό ρυθμό οιεπαφές για το θέμα των κόκκινων δανείων και των διοικήσεων των τραπεζών ωστόσο εντοπίζει καθυστερήσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ καιημέρες και εντοπίζεται στον τομέα της ενέργειας.
Την ίδια στιγμήβρίσκεται σε εξέλιξηπροσπάθεια να γεφυρωθεί τοχάσμα ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και στα στελέχη της τρόικας για τη σύνθεση του εποπτικού συμβουλίου του Υπερταμείου.
Πιο συγκεκριμένα γίνονται ενέργειες ώστενα καμφθούνοι αντιστάσεις των Θεσμών για τα πρόσωπα που πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και να γίνει δεκτή η πολιτική-κομματικήδιάσταση που επιθυμεί η ελληνική πλευρά σε αυτές τις επιλογές. Για την ώρα αυτή η προσπάθεια δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς.
Η τρόικα αναχωρεί από την Αθήνα την Παρασκευή και αναμένεται να επιστρέψει μετά τις 15 Οκτωβρίου (θεωρητικώς)για την δεύτερη αξιολόγηση. Προϋπόθεση ωστόσο για την έναρξη αυτής είναι η ολοκλήρωση των 15 οροσήμων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 διςευρώ που εκκρεμούναπό την πρώτη αξιολόγηση.
Όπως ανέφερε στο Eurogroup της περασμένηςΠαρασκευής οεπικεφαλής τουπερΕυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ τα χρήματα αυτά δεν θα είναι διαθέσιμα μετά το τέλος Οκτωβρίου.
Η πρόοδος είναι αργή.Πέραν όμωςτων 13 εκκρεμών προαπαιτουμένων διαφωνίες καταγράφονται στο θέμα το ακατάσχετου λογαριασμούκαι της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτωνπεριουσιακών στοιχείων.
Τα ραντεβού

Σήμερα Πέμπτη οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν μεαντικείμενο την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της οικονομίας (εκτέλεση τρέχοντος και προσχέδιο νέου προϋπολογισμού, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο).

Ειδικότερα, τοπρόγραμμα έχει ως εξής:

10:00-12:00 Δημοσιονομικά (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης)

12:00-13:00 Συνταξιοδοτικό (υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος)

14:00-18:00 Χρηματοπιστωτικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος- υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης- Τράπεζα της Ελλάδος- ΗFSF)

18:30-19:30 Δικαιοσύνη (υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος).