Δύσκολα και κρίσιμα θέματα θα βρεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-θεσμών σήμερα Πέμπτη, μεταξύ των οποίων δημοσιονομικά θέματα (εκτέλεση προϋπολογισμού και Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο), η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η αναμόρφωση του νόμου Δένδια.

Ειδικότερα, με αντικείμενο την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της οικονομίας (εκτέλεση τρέχοντος και προσχέδιο νέου προϋπολογισμού, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο) θα αρχίσουν αύριο, Πέμπτη, οι διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των θεσμών. Το ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη ξεκινά στις 10:00.

Στις 12:00 τη σκυτάλη παίρνει ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος που θα συζητήσει με τους θεσμούς μέχρι τις 13:00 (βάσει προγράμματος) για συνταξιοδοτικά θέματα – ουρές της α΄αξιολόγησης. Στο τραπέζι όμως θα τεθεί και το ζήτημα της ρύθμισης οφειλών στα Ταμεία με την ελληνική πλευρά να διεκδικεί το πάγωμα των παλαιών χρεών για όσους πληρώνουν τις τρέχουσες οφειλές. Επίσης θα συζητηθεί και το θέμα του πλαφόν 10% στα αναδρομικά όσων υπέστησαν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις (16% για ποσά άνω των 1.000 ευρώ).

Στο πρόγραμμα προβλέπεται μία ώρα διάλλειμα για τους θεσμούς πριν καθήσουν στις 14:00 στο τραπέζι προκειμένου να συζητήσουν θέματα χρηματοπιστωτικά με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα κόκκινα δάνεια και η αναμόρφωση του νόμου Δένδια (για τη διευθέτηση του συνόλου των χρεών των επιχειρήσεων) με έμφαση στην αποτελεσματικότερη εξωδικαστική διαδικασία, η οποία θα προβλέπει και την αποβολή του μη συνεργάσιμου μετόχου. Ενδεικτικό της κρισιμότητας του θέματος είναι ότι βάσει προγράμματος έχουν προβλεφθεί 4 ώρες για αυτή τη συνάντηση.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς σχετικά με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν από τραπεζικά στελέχη περί σύστασης bad bank για τη διαχείριση μεγάλων προβληματικών δανείων απάντησε: «Οι ίδιες οι τράπεζες μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν με τα νέα εργαλεία. Εμείς ό,τι είχαμε να νομοθετήσουμε, το νομοθετήσαμε».

Οι συναντήσεις του κουαρτέτου ολοκληρώνονται με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο, με τον οποίο θα συζητήσουν ζητήματα της αρμοδιότητάς του από τις 18:30 ώς τις 19:30.