Μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν την Δευτέρα στο Χίλτον ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα.

Από την μία πλευρά η κυβέρνηση μέσω κύκλων αλλά και δηλώσεων του υπουργού Οικονομίας Γ. Σταθάκη μεταδίδει εικόνα ταχείας προόδου και επικείμενης ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων το αργότερο έως το τέλος Σεπτεμβρίου με στόχο την τυπική έγκριση της δόσης 2,8 δισ. ευρώ από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Από την άλλη πλευρά στελέχη των θεσμών μεταδίδουν κλίμα ανησυχίας για την καθυστέρηση στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, ενώ στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων παρουσιάζονται ήδη τριβές. Αυτές αφορούν μέχρι στιγμής, στο σχέδιο της κυβέρνησης για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων, τον ακατάσχετο λογαριασμό και τα 900 εκατ. ευρώ από τον τομέα των προνοιακών και ασφαλιστικών επιδομάτων με στόχο τη χρηματοδότηση του προγράμματος του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ) από την 1 Ιανουαρίου του 2017.

Πυκνό πρόγραμμα επαφών

Πυκνό πρόγραμμα επαφών θα έχουν οι εκπρόσωποι των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση να προσπαθεί να «κλείσει» όλες τις εκκρεμότητες για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά να στρώσει και το έδαφος για την ομαλή διεξαγωγή της δεύτερης αξιολόγησης.

Στο κλίμα αυτό ο Πρωθυπουργός συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη με το Οικονομικό Επιτελείο της κυβέρνησης στο Μαξίμου, ώστε να αξιολογηθεί η πορεία των διαπραγματεύσεων. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς που συνεχίζεται από το πρωί έχει πλήρως ανοίξει η γκάμα των θεμάτων που συζητούνται με τους θεσμούς, με το πρόγραμμα να έχει ως εξής:

Οι επαφές των δύο πλευρών ξεκίνησαν στις 9 το πρωί, με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτο και Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γ. Σταθάκη να συναντούν πρώτοι τους εκπροσώπους του «κουαρτέτου». Στο επίκεντρο βρέθηκε η αναπτυξιακή στρατηγική.

Χθες μάλιστα, σε δηλώσεις του, ο υπουργός κ. Σταθάκης τόνισε ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τέλος Σεπτεμβρίου και πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα εκταμιευθούν τα 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης.

Σημείωσε, δε, πως δεν έχει στην ατζέντα του στη διαπραγμάτευση θέμα για τις ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών.

Επιπλέον, παρατήρησε ότι εκκρεμεί για τη δεύτερη αξιολόγηση, η ρύθμιση για τα χρέη επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

-Στις 10 το πρωί τη σκυτάλη πήρε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, για μια επισκόπηση των δημοσίων δαπανών- κοινωνική πρόνοια. Κατά την συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, ενημερώθηκαν οι επικεφαλής των θεσμών για τον σχεδιασμό και την πορεία των πρωτογενών δαπανών, με στόχο να εξασφαλιστούν πόροι για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και άλλων κοινωνικών προγραμμάτων.

-Από τις 11:00 έως τις 12:30, στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και φορολογικά θέματα και απέναντι από το κουαρτέτο θα κάθονται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης και ο γγ Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά στη συνάντηση που έχει σήμερα με τους εκπροσώπους των δανειστών θα επιχειρήσει να κάμψει τις αντιστάσεις και να βρεθεί κοινός τόπος, προκειμένου να μην καθυστερήσει η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων στη Βουλή, αλλά κυρίως οι νέες ρυθμίσεις να έχουν αποτέλεσμα.

Παρά την εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ για τη δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού στον οποίο θα μπαίνουν αυτόματα όλες οι εισπράξεις από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και με πάγια εντολή θα πληρώνονται σε μηνιαία βάση αυτόματα, οι οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και μισθοδοσία, οι θεσμοί έχουν αντιρρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές θεωρούν τη ρύθμιση που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών χαριστική και ότι το Δημόσιο θα πρέπει να μπορεί να κατάσχει ποσά και από αυτόν τον λογαριασμό, ειδικά τώρα που αυξάνονται διαρκώς οι συναλλαγές με «πλαστικό χρήμα», άρα και τα έσοδα από αυτού του είδους τις συναλλαγές.

Παράλληλα οι δανειστές έχουν μπλοκάρει τα κυβερνητικά σχέδια για την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων επιμένοντας η συνολική φορολογική επιβάρυνση (κύριος φόρος, προσαυξήσεις, πρόστιμα και ΦΠΑ) να φτάνει ακόμα και το 120% του κεφαλαίου.

Δηλαδή όποιος έχει «κρυφά» εισοδήματα δεν θα έχει κανένα κέρδος για να τα αποκαλύψει στις φορολογικές αρχές. Το μοναδικό κίνητρο που επιτρέπουν οι Θεσμοί στην κυβέρνηση να θεσπίσει είναι η αποφυγή των ποινικών κυρώσεων σε όσους αποκαλύψουν οικειοθελώς τα εισοδήματα που δεν είχαν δηλωθεί στο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δανειστές από την πρώτη στιγμή εμφανίστηκαν αντίθετοι σε οποιαδήποτε παροχή κινήτρων, προτάσσοντας το γερμανικό μοντέλο το οποίο προβλέπει υψηλή φορολογία και ελάχιστες εκπτώσεις στα πρόστιμα και τους φόρους για όσους προχωρήσουν σε αυτοκαταγγελία πριν εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει τα εισοδήματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές επιμένουν ότι ο φόρος μαζί με τα πρόστιμα θα κυμαίνονται από το 90% έως ακόμα και το 120% των συνολικών κεφαλαίων, ενώ η κυβέρνηση είχε προτείνει ο συνολικός φόρος να μην ξεπερνά το 60%.



-Από τις 12:30 έως τις 13:30 ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος θα έχει συζήτηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα εργασιακά.

-Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί (14:30 έως τις 15:30) με τη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χριστόφορο Βερναρδάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, με αντικείμενο τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.