από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 

Εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και ηλεκτρονικές συναλλαγές στη συνάντηση κυβέρνησης-κουαρτέτου

Στόχος να κλείσει η α' αξιολόγηση έως την Παρασκευή για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ - Οι εξελίξεις αναφορικά με τη ΔΕΣΦΑ στη συνάντηση Σκουρλέτη-δανειστών
 Εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και ηλεκτρονικές συναλλαγές στη συνάντηση κυβέρνησης-κουαρτέτου
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

Αθήνα 

Η επισκόπηση του προγράμματος ήταν το επίκεντρο της συνάντησης των κκ. Τσακαλώτου, Σταθάκη, Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των δανειστών το πρωί της Τρίτης.

Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκε η πρόοδος επί των προαπαιτούμενων για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να επαναλαμβάνουν το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ολοκλήρωση των συνομιλιών ως την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τις ίδες πηγές σήμερα έγινε επίσης μια προετοιμασία για τη β’ αξιολόγηση και καθορίστηκε το πρόγραμμα των συναντήσεων τις επόμενες ημέρες ως την Παρασκευή.

Παράλληλα συζητήθηκαν τα δύο νομοσχέδια για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Οι εξελίξεις αναφορικά με τη ΔΕΣΦΑ στη συνάντηση Σκουρλέτη-δανειστών

Αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου) και τα επόμενα βήματα που αναμένονται μέσα στον μήνα, έγινε στη συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, με τους εκπροσώπους των θεσμών, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.
    
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου, από την πλευρά των θεσμών εκφράστηκε η βούληση να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που έχει κατακυρωθεί από τον Δεκέμβριο του 2013 στην αζέρικη εταιρεία SOCAR. Από την πλευρά του υπουργείου, συμφωνα με τις ίδιες πηγές, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν αλλάζει η ρύθμιση που αφορά τη μείωση των τελών διέλευσης προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με υπέρογκες αυξήσεις οι καταναλωτες φυσικού αερίου, δεν συζητείται, επίσης, μείωση του τιμήματος, όπως και ο περιορισμός της μετοχικής συμμετοχής της SOCAR στο 49%, σύμφωνα με τις επιταγές της Κομισιόν.
    
Τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε διαβούλευση η πρόταση της ΡΑΕ για τον τρόπο καθορισμού των τελών διέλευσης, η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί σύντομα, προκειμένου ο σχετικός κανονισμός να τεθεί άμεσα σε ισχύ. Επί τη βάσει αυτής της απόφασης θα επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη SOCAR. Οι ιδιοι παράγοντες ανέφεραν, πάντως, ότι σε περιπτωση που ακυρωθεί ο διαγωνισμός, το Δημόσιο θα εγείρει νομικά απαιτήσεις από την αζέρικη εταιρεία.
    
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε επισκόπηση των λοιπώνν προαπαιτούμενων για τον τομέα της ενέργειας, χωρίς να προκύπτει διαφωνία ή εμπλοκή σε κάποιο από αυτά. Ωστόσο, οι εταίροι ζήτησαν διευκρινίσεις, οι οποίες θα δοθούν σε επόμενη συνάντηση μέσα στην εβδομάδα.


ΥΠΕΝ: Στο υπερταμείο ΔΕΗ και ΕΥΑΘ

Την αισιοδοξία του για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για τα ενεργειακά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εξέφρασε ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης προσερχόμενος στο Hilton για το ραντεβού του με τους εκπροσώπους των θεσμών.

«Κατά 99,9% θα κλείσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν αγκάθια στη διαπραγμάτευση. 

Αναφορικά με τον κατάλογο των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι «αν δεν μπει η ΔΕΗ και η ΕΥΑΘ, τι νόημα έχει η αξιοποίηση».

Συμπλήρωσε ότι αξιοποίηση δεν σημαίνει πώληση, σημείωσε ότι η στρατηγική των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπερταμείο θα εξακολουθήσει να χαράσσεται από το εκάστοτε εποπτεύον υπουργείο, ενώ παρέπεμψε στις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Τα θέματα που συζητώνται περιλαμβάνουν την πορεία αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρισμού που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση, την υπογραφή συμβάσεων μεταξύ ΔΕΗ και μεγάλων πελατών, την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και το πλαίσιο στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Συνάντηση με γγ Καταπολέμησης της Διαφθοράς


Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των Ευρωπαίων εκπροσώπων των δανειστών με τον Γενικό Γραμματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργο Βασιλειάδη, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η χρηματοδότηση των κομμάτων.

Παράλληλα συζητήθηκε το ζήτημα ορισμένων αλλαγών που δρομολογούνται στη δομή της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς.

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, άρχισε τη Δευτέρα, με αντικείμενο την ολοκλήρωση των 15 ορόσημων- ουρά της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ -εκ των οποίων το 1,7 δισ. ευρώ θα δοθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες).

Τη Δευτέρα, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών, η οποία είχε ως αντικείμενο τη συγκρότηση του εποπτικού συμβουλίου του υπερταμείου, αλλά και τα άλλα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, όπως π.χ. την ψήφιση από την Βουλή της σύμβασης για το «Ελληνικό», το πακέτο των ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν στο υπερταμείο, την Εγνατία Οδό κ.ά.

Η συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 2 ώρες, ήταν στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των ορόσημων της πρώτης αξιολόγησης και κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δήλωσε αμέσως μετά, ότι «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, αλλά είμαστε κοντά».

Παράλληλα, κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι οι δύο πλευρές «είναι κοντά» και όσον αφορά στη διάθεση του 5% των μετοχών του ΟΤΕ.


Σύμφωνα με εκπροσώπους της κυβέρνησης το πρώτο ραντεβού με τα τεχνικά κλιμάκια έπειτα από τέσσερις μήνες έγινε σε πολύ καλό κλίμα.

Για περίπου μία εβδομάδα ελληνική κυβέρνηση και Θεσμοί θα εξετάσουν τα 15 προαπαιτούμενα που είναι συνδεδεμένα με την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, θα συζητήσουν για το τρίμηνο «πάγωμα οφειλών» των ελευθέρων επαγγελματιών στα Ταμεία και θα προετοιμάσουν το έδαφος για την β΄ αξιολόγηση. 

Αν όλα πάνε καλά, τα 15 προαπαιτούμενα  πρέπει να κλείσουν πριν το EuroWorking Group της 29ης Σεπτεμβρίου και να εγκριθεί η δόση στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι διαπραγματεύσεις αφορούν σε:
 •  Καταπολέμηση της διαφθοράς (15.30), που αποτελεί αντικείμενο του υπουργείου Δικαιοσύνης
 •  Νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (14.30). Πρόκειται κυρίως για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του υπερταμείου, το οποίο θα απαρτίζεται από τρεις εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς και δύο εκπροσώπους των θεσμών (μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος).

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών τίθενται δύο θέματα που αποτελούν προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών: Το ένα είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός των επαγγελματιών με τον οποίο σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να συνδεθούν οι συναλλαγές τους μέσω POS, προκειμένου να καταστεί η εφικτή η επέκταση των πληρωμών με κάρτες σε όλη την αγορά.

Έως τώρα, το θέμα συναντούσε τις αντιρρήσεις των εταίρων, αν και πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι πιστωτές έχουν αρχίσει να βλέπουν θετικότερα το θέμα αυτό.

Ο ακατάσχετος λογαριασμός είναι η μόνη εκκρεμότητα που απομένει προκειμένου το υπουργείο να καταθέσει το νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων τους επόμενους μήνες.

Το δεύτερο θέμα που θα εξεταστεί με το κουαρτέτο είναι η οριστικοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη του αδήλωτου χρήματος.

Κομισιόν: Επιβεβαιώνει την έλευση του κουαρτέτου στην Αθήνα

Την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα επιβεβαίωσε σήμερα, Δευτέρα, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ζητήματα Οικονομίας, Ανίκα Μπράιτχαρτ.

Ερωτηθείσα σχετικά με τον σκοπό της επίσκεψης του κουαρτέτου στην Αθήνα, απάντησε πως πρόκειται για μία αποστολή «τεχνικού» χαρακτήρα, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε πως η εφαρμογή των προαπαιτούμενων θα τεθεί, επίσης, επί τάπητος κατά την επίσκεψη στην Αθήνα και αποτελεί «μέρος της συνεχιζόμενης, στενής συνεργασίας μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας».

Ωστόσο, η κ. Μπράιτχαρτ δήλωσε πως δεν είναι σε θέση να δώσει «λεπτομέρειες» για το περιεχόμενο των συζητήσεων, παραπέποντας στις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, για την Ελλάδα, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup στη Μπρατισλάβα την περασμένη Παρασκευή.Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μοσκοβισί: Ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης μέσα στο φθινόπωρο 
 
 
σχόλια (3)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Η ναζιάρα η Τσιμπλού! | 12/09/2016 16:04
  Κάνε μου τέτοια, κάνε μου κι απο κείνα, αλλά μετά με την ουρά στα σκέλια υπογράφει! Χαρείτε την αριστερά γιατί σε λίγο θα είναι πονεμένη ανάμνηση!
  Grande Illusion
  απάντηση263
   
   
  τα 2,8 δις θα τα πάρουμε ? | 12/09/2016 11:59
  Τσιμπλιάρη τα 2,8 δις θα τα πάρουμε ή θα ανοίξεις θυρίδες και λογαριασμούς να πληρώσεις μισθούς κλπ. Ο Βενιζέλος είπε ότι 2015 έδωσες πίσω στις χώρες δανειστές δικά μας 6 δις. Το είπε ο Μακοβισί, αιτία: ο τσίμπλας δεν ήταν ικανός να τα ζητήσει και δούλευε τα μπίτκόινς. Μας πήρες απ΄την τσέπη μας 6 δις παλιόφλωρε.
  chrisAK
  απάντηση272
   
   
  ΧΟ, ΧΟ, ΧΟ.... | 12/09/2016 10:04
  Καλά Χριστούγεννα για να μην πω Χριστός ανέστη...
  Χ.Γ
  απάντηση202