Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τα στελέχη και οι νομικοί των ομίλων Σκλαβενίτη, Μαρινόπουλου και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζας Πειραιώς και Εθνικής Τράπεζας, προκειμένου να συμπληρώσουν τους σχετικούς φακέλους που πρόκειται να υποβάλουν στο δικαστήριο για την υπαγωγή της Μαρινόπουλος ΑΕ όχι πλέον στο άρθρο 99, αλλά στις διατάξεις του άρθρου 106β, που αφορά την εξυγίανση της εταιρείας.
Μάλιστα, και δεδομένου ότι απομένουν μόνο λίγες ημέρες έως την 21η Σεπτεμβρίου, που έχει οριστεί η δικάσιμος για τη Μαρινόπουλος, δεν αποκλείεται η Μαρινόπουλος ΑΕ, με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά και των άλλων δύο μερών, να αιτηθεί ολιγοήμερη παράταση, πιθανόν στις 28 Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, έχουν ήδη αρχίσει να εκταμιεύονται τα ποσά που αφορούν την προχρηματοδότηση και κυρίως την αποπληρωμή των οφειλών προς τους εργαζομένους –άρχισαν να πληρώνονται από την περασμένη Παρασκευή για τους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου –και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι –εφόσον όλη η δικαστική διαδικασία εξελιχθεί ομαλά, όπως αναμένεται η νέα εταιρεία –με νέο ΑΦΜ –πρόκειται να κάνει επανεκκίνηση από τις αρχές του νέου χρόνου.
Εν τω μεταξύ, στελέχη των τραπεζών σε συνεργασία με στελέχη του ομίλου Σκλαβενίτη έχουν αρχίσει να απευθύνονται σε εκπροσώπους των προμηθευτικών επιχειρήσεων της Μαρινόπουλος ΑΕ ζητώντας τους να συναινέσουν στο «κούρεμα» των απαιτήσεων τους –υπολογίζεται σε περίπου 40%, αν και είναι βέβαιο ότι θα είναι διαφορετικό από εταιρεία σε εταιρεία και το ποσοστό του θα καθοριστεί από διάφορα κριτήρια, όπως, επί παραδείγματι, ο βαθμός εξάρτησης που είχε η προμηθευτική εταιρεία από τη Μαρινόπουλος, φυσικά το ύψος της οφειλής, αλλά και το μέγεθος της επιχείρησης.
Οπως είναι γνωστό, για να βγάλει το δικαστήριο θετική απόφαση για την εξυγίανση της εταιρείας πρέπει οι πιστωτές που θα συναινέσουν να συγκεντρώνουν το 60% των συνολικών οφειλών, συνυπολογιζομένων των τραπεζικών δανείων (εκτός των οφειλών προς τους υπαλλήλους και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων).
Στην προκειμένη περίπτωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι η γαλλική Carrefour, με την οποία ήταν σε μετοχική συνεργασία η Μαρινόπουλος ως τα μέσα του 2012 και στην οποία όφειλε ακόμη 145 εκατ. ευρώ, διέγραψε τις οφειλές της ελληνικής εταιρείας.
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι ο γαλλικός όμιλος θέλησε κατ’ αυτόν τον τρόπο να απεμπλακεί από την κατάρρευση του πρώην συνεταίρου του, δεδομένου ότι η δικαστική έρευνα –που ατύπως πραγματοποιείται τις τελευταίες εβδομάδες –πιθανόν να βρει «κρυμμένους σκελετούς». Κατά αυτόν τον τρόπο, όμως, ενισχύεται η προσπάθεια για τη συγκέντρωση του 60% των πιστωτών που θα συναινέσουν στην εξυγίανση. Επίσης εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να υποβληθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η αίτηση για να εγκριθεί η εξαγορά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ