Ανησυχητικές ενδείξεις για τη γερμανική εξαγωγική βιομηχανία αλλά και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία αποκαλύπτουν τα στοιχεία για τις γερμανικές εξαγωγές που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης τη σημαντική εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από τις οικονομίες των εταίρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δη στην Ευρωζώνη.
Συγκεκριμένα, η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές της χώρας σημείωσαν τον Ιούλιο τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Αύγουστο του 2015 λόγω κάμψης της παγκόσμιας ζήτησης για τα γερμανικά προϊόντα.
Η Destatis διευκρίνισε ότι οι εποχικά σταθμισμένες εξαγωγές της Γερμανίας μειώθηκαν κατά 2,6% τον Ιούλιο συγκριτικά με τις εξαγωγές του Ιουνίου. Ταυτόχρονα, η στατιστική υπηρεσία κατέγραψε μια οριακή αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Ιούλιο και τη μεγαλύτερη πτώση στη βιομηχανική παραγωγή εδώ και σχεδόν μια διετία.
Παρά την πτώση, πάντως, των εξαγωγών, το εμπορικό ισοζύγιο της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένει πλεονασματικο. Το πλεόνασμα του Ιουλίου υπολογίστηκε στα 19,4 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η ζήτηση για γερμανικά προϊόντα υποχώρησε κυρίως στις εκτός ΕΕ χώρες. Έτσι, οι εξαγωγές προς τις λεγόμενες «τρίτες χώρες», όπως είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, μειώθηκαν κατά 13,8% τον Ιούλιο του 2016 συγκριτικά με τον Ιούλιο του 2015 (η μέτρηση αυτή έγινε σε ετήσια βάση).
Οι εξαγωγές γερμανικών προϊόντων στις χώρες της ΕΕ που δεν μετέχουν, όμως, στην Ευρωζώνη (συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της Βρετανίας) κατέγραψαν πτώση κατά 8,8% τον Ιούλιο (επίσης σε ετήσια βάση).
Ειδικοί αποδίδουν την πτώση του Ιουλίου στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα μήνα διακοπών. Αυτό ισχύει ασφαλώς όταν οι μετρήσεις γίνονται σε μηνιαία βάση, όχι όμως και όταν πρόκειται για μετρήσεις σε ετήσια βάση, διότι και ο Ιούλιος του 2015 ήταν μήνα διακοπών.
«Εν πάση περιπτώσει, οι εξαγωγές δεν θα είναι η κινητήριος δύναμη της γερμανικής οικονομίας τους μήνες που έπονται. Η παγκόσμια οικονομία μοιάζει πιο αδύναμη και οι θετικές για τα γερμανικά προϊόντα επιπτώσεις από την εξασθένηση του ευρώ εξανεμίζονται», δήλωσε στο BBC ο Ραλφ Σολβέεν της Commerzbank.
Οι γερμανικές εισαγωγές υποχώρησαν κατά το εποχικά σταθμισμένο ποσοστό 0,7% τον Ιούλιο συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.