Θετική εικόνα για το Eurgroup δίνουν κυβερνητικές πηγές. Aναφέρουν ότι «o υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτοςπαρουσίασε στους ομολόγους του τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν πως η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς. Πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως μετά το θετικό πρόσημο ανάπτυξης που πέτυχε η Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, εκτιμάται πως η εν λόγω τάση θα συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα του έτους, με αποτέλεσμα στο τέλος του χρόνου να αναμένεται οριακή ύφεση στο -0,3%.


Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συζήτηση στην Ευρωομάδα για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα, καθώς υπήρξε ευρεία συμφωνία ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα το ταχύτερο δυνατό έτσι ώστε να αποδεσμευτεί η υποδόση των 2,8 δισ.

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός έθεσε το ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους ασκώντας πιέσεις για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων. Σύμφωνα με την πηγή του υπουργείου Οικονομικών, στην ανάγκη αυτή συμφώνησαν και οι 18 υπουργοί.


Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσε το σώμα πως ήδη 1,5 δισ. από την προηγούμενη δόση δόθηκαν για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου πετυχαίνοντας το στόχο που είχε τεθεί.

«Η ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις» το μήνυμα του Eurogroup

Με την Ελλάδα να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup, οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν την ανάγκη επιτάχυνσης στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης το μεσημέρι της Παρασκευής.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε πως έχει καταγραφεί κάποια πρόοδος στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, -ως απαραίτητων στοιχείων για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 2,8 δις ευρώ – αλλά απομένουν ακόμα αρκετά να γίνουν πριν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

«Καταγράψαμε το τι πρέπει να γίνει, και το γενικό συναίσθημα των υπουργών ήταν πως δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος από το χρονοδιάγραμμα το οποίο συμφωνήσαμε τον περασμένο Μάιο», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Παράλληλα φάνηκε αισιόδοξος για την πρόοδο και την πορεία της Ευρωζώνης, εκφράζοντας ικανοποίηση για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης, τονίζοντας πως πλέον αναπτύσσεται με παρόμοιους ρυθμούς με τις ΗΠΑ και «κάθε χρόνο μειώνεται η ανεργία».

Την επόμενη εβδομάδα θα μεταβούν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών για προπαρασκευαστικές συναντήσεις, όπως ανέφερε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στη Μπρατισλάβα.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινκ τόνισε από την πλευρά του ότι είναι τεχνικά έτοιμος να προχωρήσει στην εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ αλλά θα πρέπει να εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα. Υπενθύμισε ότι θα πρέπει η διαδικασία να ολοκληρωθεί έως τις 31 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup τον Μάιο.

Δήλωσε παράλληλα, ότι ο ESM προχωρά τη δουλειά στο θέμα του χρέους και των μέτρων που μπορούν να ληφθούν στο πλαίσιο που έχει καθοριστεί.

Δηλώσεις αξιωματούχων πριν την συνεδρίαση του Eurogroup

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» λέει ο Ντάισελμπλουμ, «θα δούμε την αναφορά των θεσμών» αναφέρει ο Β.Σόιμπλε για την εκταμίευση. «Δεν είναι καλό» που σημειώνεται καθυστέρηση» λέει ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ.

Η πορεία εφαρμογής από την Ελλάδα των εναπομείναντων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 2,8 δισ. αποτελεί το πρώτο θέμα της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Προσερχόμενος στην άτυπη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ στην Μπρατισλάβα την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υπογράμμισε την ανάγκη να επιταχυνθεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων μετά το καλοκαίρι.

«Παραδέχομαι πως ορισμένα από τα χρονοδιαγράμματα που συμφωνήθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι δεν ήταν απόλυτα ρεαλιστικά. Παρ’ όλα αυτά στη φάση που βρισκόμαστε πρέπει οι ελληνικές Αρχές να επιταχύνουν, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, δεν υπάρχει πια η δικαιολογία του καλοκαιριού, πρέπει να βιαστούμε διότι υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν πριν από το τέλος του έτους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ.Ντάισελμπλουμ.

Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση της Eurostat, τη χαρακτήρισε «ατυχή», σημειώνοντας πως τον λόγο έχουν τα δικαστήρια. «Έχει εξαιρετική σημασία η αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, βεβαίως όπως ξέρετε έχει γίνει και μία δήλωση από τον κ. Χουλιαράκη στο ελληνικό κοινοβούλιο οπότε πρέπει να περιμένουμε» κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Αναμένω την αναφορά των θεσμών ως προς τον τρόπο εφαρμογής όσων συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο» σημείωσε προσερχόμενος, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το χρονοδιάγραμμα, σημείωσε, μιλά για τέλος Σεπτεμβρίου, οπότε «στην ευρύτερη τάξη πραγμάτων, βρισκόμαστε εντός χρονοδιάγραμματος, δεν είναι νέο η Ελλάδα να υλοποποιεί προς το τέλος» είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Ο σλοβάκος υπουργός και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, Πίτερ Κάζιμιρ, από την πλευρά του, σημείωσε πως η Ελλάδα «έχει κάνει πολλά», τονίζοντας, ωστόσο, πως υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει.

Ερωτηθείς σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, ανέφερε πως οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την «πρόοδο» της Ελλάδας, ενώ ευχήθηκε, επίσης, η ελληνική οικονομία να «συνεχίσει να αναπτύσσεται» και να ξεπεράσει η Ελλάδα «τη δύσκολη κατάσταση».