Για την αγορά, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, με την απειλή του Brexit να ρίχνει βαριά σκιά στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας και τον πληθωρισμό να παραμένει κολλημένος κοντά στο μηδέν, θα προχωρήσει οσονούπω σε ένα ακόμη πακέτο μέτρων νομισματικής χαλάρωσης. Ωστόσο η χρονική στιγμή που θα λάβει χώρα κάτι τέτοιο δείχνει να διχάζει τους οικονομολόγους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ το 80% των οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε σχετική έρευνα θεωρεί δεδομένα τα νέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης εν τούτοις οι μισοί εξ αυτών εκτιμούν ότι η σχετική απόφαση θα ληφθεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου ενώ οι άλλοι μισοί αναμένουν μια τέτοια κίνηση τον ερχόμενο Οκτώβριο ή τον Δεκέμβριο.
Deutsche Bank
Χαρακτηριστική είναι π.χ. η άποψη των οικονομολόγων της Deutsche Bank οι οποίοι ενώ περίμεναν την επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ευρωτράπεζας κατά 9-12 μήνες στις 8 Σεπτεμβρίου, τώρα άλλαξαν την εκτίμησή τους πως ο Μάριο Ντράγκι θα τηρήσει στάση αναμονής κοιτώντας τα νέα στοιχεία και θα ανακοινώσουν το νέο πακέτο μέτρων χαλάρωσης τον προσεχή Δεκέμβριο. Φυσικά ο Ντράγκι εκτιμά ότι θα επαναλάβει την πρόθεσή του να αναλάβει δράση με όλα τα διαθέσιμα μέσα αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Ο κίνδυνος είναι, υποστηρίζει, η ΕΚΤ να μην περιμένει τον Δεκέμβριο και να προχωρήσει στις 8 Σεπτεμβρίου στην επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά 9-12 μήνες αλλά και στην αύξηση των ορίων ανά εκδότη χρέους από το 33% στο 50%. Η μείωση των επιτοκίων καταθέσεων δεν εκτιμά ότι θα αποτελέσει μέρος ενός νέου προγράμματος χαλάρωσης.
Citigroup
Από την άλλη πλευρά, η Citigroup αναμένει πως η ευρωτράπεζα θα προχωρήσει σε τρεις παρεμβάσεις την ερχόμενη Πέμπτη: στην επέκταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 80 δισ. ευρώ μηνιαίως από τα τέλη Μαρτίου του 2017 που λήγει, για τουλάχιστον έξι μήνες, ως τον Σεπτέμβριο του 2017, σε μια τεχνική προσαρμογή στην εφαρμογή του προγράμματος «τυπώματος χρήματος» (ποσοτικής χαλάρωσης – QE) μέσω και της αύξησης των ορίων ανά εκδότη χρέους από το 33% στο 50% και πιθανώς σε μια μείωση κατά 10 μονάδες βάσης στο επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο -0,1%, ενώ θα δοθούν κίνητρα στις τράπεζες ώστε να δουλέψει καλύτερα το TLTRO II.
Goldman Sachs
H Goldman Sachs από την πλευρά της περιμένει τα επιτόκια να διατηρηθούν αμετάβλητα, αλλά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων να επεκταθεί κατά εννέα μήνες, ως το τέλος του 2017.
Παράλληλα η ευρωτράπεζα θα χαλαρώσει ορισμένους από τους περιορισμούς στις αγορές των assets που έχει επιβάλει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έλλειψης ομολόγων.
Η ΕΚΤ θα δώσει μια ισχυρή ένδειξη ότι το τρέχον πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα επεκταθεί για τουλάχιστον άλλους έξι μήνες, εκτίμησε και η JP Morgan. Αυτό θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από τον χαμηλό πληθωρισμό, αλλά και από την ανάγκη στήριξης της αγοράς ομολόγων μπροστά στους κινδύνους του επόμενου διαστήματος, με τα δημοψηφίσματα και τις εκλογές που θα λάβουν χώρα στην ευρωζώνη κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών.
Ανησυχίες και διαφωνίες
Η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να μην έχει κατεύθυνση, αναφέρουν οι αναλυτές, με την ανεργία να παραμένει επίμονα πάνω από το 10%, ενώ ο πληθωρισμός της ευρωζώνης ήταν κάτω από τις προσδοκίες στο αναιμικό 0,2%, γεγονός που επιτείνει τις ανησυχίες πως το προσφάτως ανακοινωθέν πρόγραμμα ίσως δεν επαρκεί για να οδηγήσει την οικονομία προς τον στόχο του 2%.
Ενώ μπορεί να φαντάζει αρκετά λογικό για την ΕΚΤ να συνεχίζει να ξοδεύει χρήματα έναντι του προβλήματος της υψηλής ανεργίας και του σχεδόν ανύπαρκτου πληθωρισμού, όπως έκανε και τον Μάρτιο, μια ευρύτερη συζήτηση έχει αρχίσει να εκτυλίσσεται σχετικά με την αποτελεσματικότητα του QE δεδομένων των πιθανών μακροπρόθεσμων παρενεργειών. Πλέον υπάρχουν αρκετά μέλη της ΕΚΤ που εκφράζουν ανοιχτά αυτές τις ανησυχίες, όπως ο κ. Coeure στο Jackson Hole. Ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΚΤ που συμμετείχε στο εν λόγω οικονομικό συμπόσιο προειδοποίησε για τις δυνητικές παρενέργειες από την εκτεταμένη χρήση «ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής».

HeliosPlus