Ανθρακες αποδείχθηκε ο θησαυρός για το δημόσιο ταμείο της επιβολής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, που δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση του κρασιού αλλά και, κυρίως, αύξηση της παραοικονομίας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ενώ τα προϋπολογισθέντα έσοδα από την επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης ήταν 70 εκατ. ευρώ ως το τέλος του Ιουνίου, τελικώς στα ταμεία του κράτους δεν εισέρρευσαν περισσότερα από 4 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν εντυπωσιακά, και κυρίως στα καταστήματα εστίασης, οι ποσότητες που διακινούνται λαθραία. Ετσι το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει όχι μόνο τρομακτική υστέρηση προϋπολογισθέντων εσόδων από την είσπραξη του φόρου, αλλά και απώλεια εσόδων από την είσπραξη του ΦΠΑ.
Δεν δηλώνονται
Υπολογίζεται χαρακτηριστικά ότι μόνο περίπου το 1/5 της παραγωγής κρασιού και τσίπουρου δηλώνεται. Πηγές της ΚΕΟΣΟΕ έλεγαν ότι ενώ η συνολική παραγωγή κρασιού και τσίπουρου ανέρχεται σε περίπου 4,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα, οι δηλωθείσες ποσότητες ανέρχονται σε 1,241 εκατομμύρια εκατόλιτρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος φόρος –η επιβολή του οποίου υπήρξε οδυνηρή έκπληξη στον αμπελουργικό κόσμο –επιβλήθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή στις συζητήσεις με την τρόικα των δανειστών, στα τέλη του περασμένου χρόνου, προκειμένου να μην επιβληθεί αντίστοιχος φόρος στο μοσχαρίσιο κρέας, και τούτο ύστερα από παρέμβαση του γάλλου προέδρου προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις στις γαλλικές εξαγωγές κρέατος στην Ελλάδα. Και έτσι φορολογήθηκε ένας ελληνικός παραγωγικός κλάδος.
Οπως σημειώνουν πηγές του κλάδου, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης –τον οποίο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε προσφάτως να τον καταργήσει –έχει επηρεάσει άμεσα τα φθηνά κρασιά, που διακινούνται στη συσκευασία του ασκού, στην τιμή των οποίων έχει υψηλή συμμετοχή, ενώ από την άλλη πλευρά πολλά οινοποιεία που παράγουν εμφιαλωμένα κρασιά έχουν απορροφήσει την αύξηση που προκύπτει από τον ειδικό φόρο, επί ζημία τους φυσικά.

Οπως σημειώνουν πηγές της ΚΕΟΣΟΕ, στην κατηγορία των φθηνών κρασιών η συμμετοχή του φόρου αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το 70% και αν συνυπολογιστεί και ο ΦΠΑ, που είναι 24%, τότε γίνεται εμφανές πόσο μεγάλο είναι το κίνητρο της λαθραίας διακίνησης.

Χωρίς παραστατικά
Παράλληλα εφέτος λόγω της υψηλής φορολογίας των αγροτών που αγγίζει το 25% υπάρχει ο κίνδυνος, όπως τονίζουν πηγές της αγοράς, αρκετοί αμπελουργοί να δώσουν το προϊόν τους χωρίς παραστατικά σε κανάλια λαθραίας διακίνησης, με αποτέλεσμα να γίνει η εξεύρεση πρώτης ύλης από νόμιμες οινοποιητικές μονάδες –δεδομένου μάλιστα ότι η χρονιά είναι ξερική και η παραγωγή περιορισμένη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως επισημαίνεται σε πρόσφατη μελέτη της IBHS σχετικά με την οινοποιία «πολλές μονάδες δεν έχουν τη δυνατότητα καταβολής του ΕΦΚ, καθώς η ρευστότητά τους διαμορφώνεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον παρατηρείται διακίνηση ποσοτήτων από παράνομα δίκτυα, τα οποία προμηθεύουν σημεία πώλησης και επιχειρήσεις εστίασης χωρίς παραστατικά και επομένως με σημαντικά χαμηλότερες τιμές. Η παραοικονομία πλήττει σε μεγάλο βαθμό τα φθηνότερα κρασιά, καθώς η επιβάρυνση της τιμής τους είναι πολύ μεγαλύτερη (ως και 40%)».
Στην ίδια μελέτη αναφέρεται ακόμη ότι «η οικονομική ύφεση έχει επηρεάσει αρνητικά τον κλάδο, παρά τη θετική επίδραση του εισερχόμενου τουρισμού τα τελευταία έτη, καθώς παρατηρείται μετατόπιση των προτιμήσεων από τα εμφιαλωμένα προϊόντα στο φθηνότερο χύμα κρασί».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ