Μνημόνιο Συνεργασίας (MοU) θα υπογραφεί στα μέσα Σεπτεμβρίου (12 με 16 του μηνός) από τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Μανόλη Παναγιωτάκη και τον αναπληρωτή πρόεδρο της κινεζικής εταιρείας CMEC κ. Φανγκ Γιανσούι.
Πρόκειται για ένα βήμα που αφορά την κατασκευή της δεύτερης σύγχρονης λιγνιτικής μονάδας στον ΑΗΣ Μελίτη (Φλώρινα) στο πλαίσια της υλοποίησης του έργου της σύστασης και λειτουργίας ανεξάρτητης εταιρείας στην οποία θα μετέχουν ΔΕΗ, CMEC και οι ιδιώτες-ιδιοκτήτες των λιγνιτωρυχείων από τα οποία θα τροφοδοτείται ο σταθμός (project Μελίτη).
Η υπογραφή του MοU γίνεται ύστερα από πολύμηνη επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δυο εταιρειών, η οποία κορυφώθηκε με υπογραφή Non-Disclosure Agreement (NDA) με τον πρόεδρο της CMEC κ. Ζανγκ Τσουν, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Παναγιωτάκη στο Πεκίνο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.
Για το «project Μελίτη» η διοίκηση της ΔΕΗ εργάζεται συστηματικά εδώ και ένα περίπου χρόνο δεδομένου ότι συνεπάγεται επένδυση της τάξης των 700 εκατ. ευρώ για τη μονάδα και μαζί με τις επενδύσεις των ορυχείων θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής της Φλώρινας και της Δυτικής Μακεδονίας και στην αύξηση της απασχόλησης.
Επιπλέον θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής με υπερσύγχρονη μονάδα βαθμού απόδοσης πάνω από 41,5% και ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Έτσι, σε συνδυασμό με την προγραμματισμένη απόσυρση παλαιότερων μονάδων, θα βελτιωθεί τόσο η ανταγωνιστικότητα της λιγνιτικής παραγωγής της χώρας όσο και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.