Υστερα από κέρδη 27% εφέτος ο χρυσός υποχώρησε τις τελευταίες ημέρες καθώς οι επενδυτές είχαν τα μάτια στραμμένα στην ετήσια συνάντηση των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hole, το οποίο αποκαλείται το «Νταβός για τους κεντρικούς τραπεζίτες» και στο οποίο συμμετείχε και η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν αναζητώντας έτσι ενδείξεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική της τράπεζας στο μέλλον. Το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων «τρομάζει» τους επενδυτές χρυσού, ο οποίος επωφελείται από τα χαμηλά επιτόκια και παραδοσιακά αποτελεί «ασφαλές καταφύγιο». Ετσι ο χρυσός επωφελήθηκε από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς η διάθεση αποφυγής κινδύνου που έπληξε άλλες κατηγορίες προϊόντων, σε συνδυασμό με την πεποίθηση ότι η εν λόγω εξέλιξη απομάκρυνε κι άλλο χρονικά την προοπτική αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, ευνόησε το πολύτιμο μέταλλο.
Το ράλι ελέω Brexit στηρίχθηκε περισσότερο στην επενδυτική παρά στη φυσική ζήτηση. Οι προσδοκίες για μεγάλη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ είχαν εξάλλου καταρρεύσει, ενώ το αφήγημα της διαφοροποίησης / ανακατανομής εξαιτίας των αρνητικών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και των φόβων για την παγκόσμια ανάπτυξη συνεχίστηκε αμείωτο.
Η θετική δυναμική για τον χρυσό προσέλκυσε εξάλλου hedge funds και commodity trading advisor (CTA) μέσω futures στις αγορές παραγώγων, επενδυτές που αντιδρούν πιο έντονα σε δυσμενείς κινήσεις. Η ζήτηση πάντως για διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο προϊόντα που υποστηρίζονται από τον χρυσό αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τη σταθεροποίηση των συνεπειών από το Brexit. Οι συνολικές συναλλαγές, σύμφωνα με το Bloomberg, έχουν αυξηθεί κατά 574 τόνους ή κατά 40%.
Για τη Saxo Bank, ενώ η στάση αρκετών κεντρικών τραπεζών συνεχίζει να στηρίζει τη μακροπρόθεσμη ζήτηση των θεσμικών επενδυτών για τον χρυσό, εν τούτοις ο αδιάκοπος και ισχυρός ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ έχει αποτρέψει στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου να βρεθεί υψηλότερα σε αυτή τη φάση. «Ουδέτερη θέση προς αγορά» συστήνει για τον χρυσό η Citigroup. Αν και αναμένει ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Δεκέμβριο, εν τούτοις η πολιτική αβεβαιότητα λόγω των εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ και οι θέσεις στο πολύτιμο μέταλλο των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETF χρυσού) αλλά και των αντισταθμιστικών ταμείων (hedge funds) στηρίζουν τις προοπτικές του κίτρινου μετάλλου. Σε μέσα επίπεδα πάντως προβλέπει ότι η τιμή του χρυσού θα κυμανθεί στα 1.340 δολάρια/ουγκιά το τρίτο τρίμηνο και στα 1.320 δολάρια/ουγκιά το τέταρτο τρίμηνο του 2016.
Για τη UBS ο χρυσός έχει εισέλθει σε μια νέα φάση στη μετά Brexit εποχή καθώς οι κίνδυνοι γύρω από την παγκόσμια οικονομία καθιστούν «must» επένδυση το πολύτιμο μέταλλο, εκτιμώντας πως η τιμή του θα κινηθεί προς τα 1.400 δολάρια/ουγκιά.
«Μαύρος κύκνος» για τις αγορές θεωρείται σήμερα μια νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ. Αν συμβεί αυτό, το πολύτιμο μέταλλο, σύμφωνα με την ABN AMRO, θα εκτοξευθεί στα 1.850 δολάρια/ουγκιά.
Να σημειωθεί ότι ο χρυσός σημείωσε πέντε μεγάλα ράλι τα τελευταία 50 χρόνια. Η πρώτη ανοδική κίνηση αρχίζει από το χαμηλό των 35,4 δολαρίων ανά ουγκιά τον Αύγουστο του 1971 για να βρεθεί τον Φεβρουάριο του 1975 στα 183,9 δολάρια ανά ουγκιά σημειώνοντας κέρδη 419%, απόρροια της υποτίμησης του δολαρίου και της πρώτης πετρελαϊκής κρίσης. Η δεύτερη πετρελαϊκή κρίση το 1978 εκτίναξε την τιμή του χρυσού από το χαμηλό των 103,5 δολαρίων ανά ουγκιά τον Αύγουστο του 1976 στα 850 δολάρια ανά ουγκιά τον Ιανουάριο του 1980 (+721%). Η τρίτη αρχίζει τον Ιανουάριο του 1982 και στα 296,8 δολάρια ανά ουγκιά, για να σημειώσει κέρδη 71,6% ως τον Φεβρουάριο του 1983, στα 509,25 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ η τέταρτη αρχίζει τον Φεβρουάριο του 1985 από τα 284,3 δολάρια ανά ουγκιά και ολοκληρώνεται με κέρδη 75,8%, στα 499,75 δολάρια ανά ουγκιά τον Δεκέμβριο του 1987. Η πέμπτη αρχίζει από τα 255,85 δολάρια ανά ουγκιά τον Απρίλιο του 2001 για να σημειώσει το πολύτιμο μέταλλο, με κέρδη 650%, ιστορικό ρεκόρ στα 1.923,70 δολάρια ανά ουγκιά τον Σεπτέμβριο του 2011. Καθώς πάντως οι παγκόσμιες ανισορροπίες, τα δημοσιονομικά προβλήματα και τα κρατικά χρέη του δυτικού κόσμου, τα οποία ενισχύθηκαν τα τελευταία 25 έτη, είναι μάλλον απίθανο να αντιστραφούν σύντομα, την ώρα που η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι πολύ δύσκολο να αποσυρθεί εξ ολοκλήρου άμεσα, ίσως ο χρυσός, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι αναλυτές, να μην έχει πει ακόμη την τελευταία του λέξη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ