Επειτα από πολλή χρονοτριβή και αφού χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν ποικίλα γραφειοκρατικά αλλά και επιχειρηματικής υφής προβλήματα, τα διοικητικά συμβούλια των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Eθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) ενέκριναν τη μεταβίβαση της εταιρείας Μαρινόπουλος ΑΕ στην Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ. Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, που έχει ακόμη αρκετό δρόμο, ολοκληρώθηκε.
Εντός των επομένων ημερών πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ των τριών μερών –των τραπεζών, της Σκλαβενίτης ΑΕΕ και της Μαρινόπουλος –το MOU (μνημόνιο συμφωνίας) και να ξεκινήσει η ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν κυρίως οι εργαζόμενοι αλλά και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που ανήκουν στη Μαρινόπουλος, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν πολλούς μήνες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, πρώτον, η οικογένεια Μαρινόπουλου έπειτα από πολλές συζητήσεις αλλά και εντάσεις δέχθηκε τελικώς να βάλει επιπλέον εξασφαλίσεις ώστε να βρεθούν 11 εκατ. ευρώ για να ενισχυθεί η ενδιάμεση χρηματοδότηση και, δεύτερον, η οικογένεια Λεωνίδα Μαρινόπουλου με την ολοκλήρωση της συμφωνίας δεν θα έχει καμία συμμετοχή στη νέα εταιρεία.
Ντεμπούτο αρχές του 2017
Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η διαδικασία της εξαγοράς –της μεγαλύτερης που έχει γίνει στον κλάδο του λιανεμπορίου –με βάση τις προβλεπόμενες αλλά και τις δυνάμει νομικές διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τον Δεκέμβριο του 2016. Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι η νέα εταιρεία που θα συσταθεί και στην οποία θα περάσει το σύνολο των καταστημάτων, των υπαλλήλων αλλά και των υποχρεώσεων της Μαρινόπουλος ΑΕ θα κάνει επί της ουσίας το ντεμπούτο της στην αγορά από τις αρχές του 2017.
Επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς θεωρούν βέβαιον ότι τα δεδομένα στον κλάδο των σουπερμάρκετ θα αρχίσουν να αλλάζουν και πάλι, αφού κυρίως μετά τον Μάιο του 2016 η κατάρρευση της Μαρινόπουλος ενίσχυσε αποφασιστικά τις πωλήσεις όλων των υπολοίπων αλυσίδων, μικρών και μεγάλων, είτε πανεθνικής είτε τοπικής εμβέλειας, περισσότερο όμως ενισχύθηκαν όσες έχουν πανελλαδικό δίκτυο καταστημάτων, για ευνόητους λόγους. Είναι προφανές ότι η ανασυγκρότηση του δικτύου των καταστημάτων της Μαρινόπουλος –προφανώς με concept, όνομα και διαχείριση –θα διεκδικήσει εκ των πραγμάτων τις απολεσθείσες το 2016 πωλήσεις.
Το επιχειρηματικό σχέδιο
Το σχέδιο που ενέκριναν οι τράπεζες και θα περιλαμβάνεται στο MOU θα κατατεθεί στο δικαστήριο που θα γίνει στις 21 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το άρθρο 106 β’ και θ’ του Πτωχευτικού Κώδικα. Ετσι το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, των υποχρεώσεων και του ανθρώπινου δυναμικού θα μεταβιβαστεί σε νέα εταιρείαμε νέο ΑΦΜ, η οποία θα είναι θυγατρική 100% της Σκλαβενίτης ΑΕΕ. Η Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ θα χρηματοδοτήσει άμεσα με 70 εκατ. ευρώ τη νέα εταιρεία και θα καταβάλει 55 εκατ. ευρώ τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της, σύνολο δηλαδή 125 εκατ. ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες θα χορηγήσουν στη νέα εταιρεία δάνειο ύψους 360 εκατ. ευρώ.Το δάνειο θα έχει δεκαετή διάρκεια και το μεγαλύτερο μέρος του θα εξοφληθεί στη λήξη του με επιτόκιο 1,5%. Παράλληλα οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να κεφαλαιοποιήσουν το δάνειο και να αποκτήσουν το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας. Δηλαδή, το σύνολο της χρηματοδότησης της νέας εταιρείας θα ανέλθει στα 485 εκατ. ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί ως κεφάλαιο κίνησης αλλά και για την εξόφληση μέρους των υποχρεώσεων της νέας εταιρείας προς προμηθευτές.
Υπολογίζεται ότι κατά μέσον όρο το «κούρεμα» των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές της θα ανέλθει περίπου στο 50%. Ωστόσο τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Κατ’ αρχάς δεν πρόκειται να γίνει κανένα «κούρεμα» σε οφειλές ύψους ως 100.000 ευρώ –πρόκειται για οφειλές προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολλές εκ των οποίων έχουν τοπική δραστηριότητα, που έστω κι αν φαίνονται μικρές, είναι απολύτως σημαντικές για την επιβίωσή τους.
Ακολούθως ένα μεγάλο μέρος των οφειλών είναι προς τη γαλλική Carrefour ύψους 145 εκατ. ευρώ –110 εκατ. ευρώ από τη Μαρινόπουλος ΑΕ και 35 εκατ. ευρώ από τη θυγατρική της στην Κύπρο. Οι οφειλές αυτές θα υποστούν το μεγαλύτερο «κούρεμα» από όλες τις άλλες εταιρείες που είναι προμηθευτές. Εν συνεχεία είναι οι μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι, οι οποίοι βέβαια από τα τέλη του 2015 περιόρισαν την έκθεσή τους στη Μαρινόπουλος, αλλά ωστόσο δεν παύουν να είναι οι βασικοί προμηθευτές σε πολλές κατηγορίες προϊόντων. Αυτή η ομάδα δεν είναι σαφές πώς θα κινηθεί διότι στην προκειμένη περίπτωση οι επικεφαλής τους είναι μάνατζερ και δεν έχουν την ευελιξία που έχουν οι έλληνες επιχειρηματίες. Και η τελευταία ομάδα είναι οι μεγάλες αλλά και οι μικρότερες ελληνικές επιχειρήσεις, στις οποίες η Μαρινόπουλος είχε μεγάλες οφειλές τις οποίες η νέα εταιρεία κληρονομεί.
Υπάρχουν περιπτώσεις εταιρειών που έχουν πάρει ήδη αρνητικές προβλέψεις θεωρώντας αυτά τα χρήματα χαμένα και ως εκ τούτου ό,τι τελικώς αποσπάσουν θα είναι κέρδος. Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις όπου οφείλονται πολύ μεγάλα ποσά και ως εκ τούτου ακόμη και το 50% θα είναι μεγάλη οικονομική ανάσα. Βέβαια ένας αστάθμητος παράγοντας είναι οι ανεπίσημες αντιδράσεις των άλλων αλυσίδων προς τους προμηθευτές που θα δεχθούν ή ίσως δεχθούν το «κούρεμα».
Βέβαια το συγκριτικό πλεονέκτημα του ομίλου Σκλαβενίτη πλέον θα είναι ο δυνάμει υπερβάλλων τζίρος που θα έχει τα επόμενα ένα-δύο χρόνια. Και όπως επισημαίνεται σχετικά, είναι γνωστή η φήμη που έχει ιστορικά η εταιρεία Σκλαβενίτης για τις καλές σχέσεις με τους προμηθευτές της, πολλούς εκ των οποίων έχει βοηθήσει όλα αυτά τα χρόνια που η Μαρινόπουλος σχεδόν «ξεχνούσε» να τους πληρώσει.
Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι πρόκειται για το πιο δύσκολο μέρος στη διαδικασία της εξαγοράς. Και σε αυτή τη διαδικασία θα δοκιμαστούν πολυετείς σχέσεις προμηθευτών και λιανεμπόρων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ