Την ώρα που ο φόρος που «τρώει» κυβερνήσεις προκαλεί «σοκ και δέος» σε μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών, στην κυβέρνηση η νέα μετάλλαξη του ΕΝΦΙΑ αντιμετωπίζεται ως «μάννα εξ ουρανού». Στο Μέγαρο Μαξίμου ποντάρουν ότι θα γεμίσει το δημόσιο ταμείο και έτσι θα κλείσει η τρύπα στα έσοδα που άνοιξε κι άλλο τον Αύγουστο, θα αποτραπεί ο «κόφτης» σε μισθούς και συντάξεις και θα διασκεδαστούν οι εντυπώσεις ότι «το πρόγραμμα δεν βγαίνει» την ώρα που η υπερφορολόγηση απειλεί να ρίξει έξω ένα ακόμη μνημόνιο.
Η κυβερνητική συμμαχία ακουμπάει τις ελπίδες της στον ΕΝΦΙΑ για να γλιτώσει τον «κόφτη» και να παραμείνει στην εξουσία, αλλά από την άλλη αναζητεί επειγόντως επικοινωνιακά «αμορτισέρ» που θα απορροφήσουν τους κραδασμούς που προκαλούν τα ραβασάκια προτού καν αναρτηθούν.
Το «αμορτισέρ» θα προκύψει από τις εξαγγελίες που θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας θα υποσχεθεί τον ριζικό… μετασχηματισμό του ΕΝΦΙΑ με διαφορετικό όνομα και μετακύλιση των βαρών προς τη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Υπενθυμίζεται ότι κάτι τέτοιο, τη θέσπιση δηλαδή αφορολογήτου για τη μικρή ακίνητη περιουσία, επιχείρησε να πετύχει και ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, το καλοκαίρι του 2013.
Παρά τις καλές προθέσεις, η πρωτοβουλία ναυάγησε καθώς διαπιστώθηκε γρήγορα –υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας –ότι ο λογαριασμός της είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ δεν έβγαινε με τίποτα αν θεσπιζόταν έστω και ένα μικρό αφορολόγητο.
Ο λόγος ήταν ότι τα έσοδα από τους πολύ πλούσιους ιδιοκτήτες ακινήτων –καθότι λίγοι σε αριθμό –θα ήταν πολύ χαμηλά και έτσι δεν θα επαρκούσαν για να καλύψουν έστω εν μέρει τις απώλειες από την εξαίρεση εκατομμυρίων μικροϊδιοκτητών μέσω του αφορολογήτου.
Παρά την πικρή εμπειρία του παρελθόντος και το γεγονός ότι το ποσό της είσπραξης παραμένει το ίδιο, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να υποσχεθεί στους πολίτες ότι θα καταφέρει να απαλλάξει από τον ΕΝΦΙΑ τους ιδιοκτήτες με ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας ως 50.000 ευρώ. Δηλαδή περίπου 2,5 εκατ. ιδιοκτήτες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοντωτική επιβάρυνση 3 εκατ. πολιτών που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος. Ολα αυτά παρά την έντονη ανησυχία (σχεδόν βεβαιότητα) ότι η τρόικα θα απορρίψει το πλάνο όπως έκανε και επί κυβερνήσεως Σαμαρά για κάθε αντίστοιχη πρόταση.
Το δεύτερο σενάριο που μελετούν στο Μαξίμου, όπως έγραψε ο «Βηματοδότης», ακριβώς επειδή δεν θα βγαίνουν τα λεφτά, είναι η διασπορά του ΕΝΦΙΑ σε άλλους φόρους τους οποίους ακόμη δεν κατονομάζουν αλλά ελπίζουν ότι η πληρωμή τους θα μπορεί να απλωθεί σε πολλές δόσεις. Ο σχεδιασμός αυτός κουμπώνει και εξυπηρετεί, πιστεύουν στο Μαξίμου, το ρητορικό σχήμα της «δίκαιης ανάπτυξης» που θα αναπτύξει ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ εν αναμονή της οικονομικής ανάκαμψης.
Βεβαίως όλα αυτά στα λόγια καθώς ακόμη και η διαρροή ότι «το κόστος από το αφορολόγητο θα κληθούν να το πληρώσουν όσοι διαθέτουν μεγάλη και πολύ μεγάλη περιουσία» δεν μπορεί να στηριχθεί από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών. Επομένως ό,τι εκστομίζεται αυτές τις ημέρες εκστομίζεται… πολιτικά.
Το κωμικό στοιχείο της υπόθεσης είναι η ιδιότυπη κατασκοπεία ανάμεσα στο Μαξίμου και στην Πειραιώς (όπου τα νέα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας) καθώς στην κυβέρνηση «καίγονται» να μάθουν τι πρόκειται να πει για τον ΕΝΦΙΑ στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης που θα μιλήσει μία εβδομάδα μετά τον κ. Τσίπρα, το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Σεπτεμβρίου.
Οι τροποποιητικές του Ε9
Εν τω μεταξύ η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 σχεδιάζεται να ανοίξει αμέσως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών.
Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, κατοικιών και αγροτεμαχίων θα έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής τροποποιητικών – διορθωτικών δηλώσεων Ε9 για την περίοδο 2010-2016 ως το τέλος του Νοεμβρίου εφέτος και θα ωφεληθούν από την κατά 50% μείωση των προστίμων.
Στην περίπτωση κατά την οποία λόγω των διορθώσεων προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, για να εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό θα πρέπει να υποβληθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην Εφορία και ώσπου να γίνει η νέα εκκαθάριση οι προηγούμενες δόσεις θα συνεχίσουν να είναι απαιτητές.


Ποιοι και πότε θα πληρώσουν

Μαύρη Δευτέρα» για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων φέρνουν τα ηλεκτρονικά ραβασάκια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ τα οποία αναμένονται από αύριο στους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο Taxisnet.

Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζονται στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, συνολικά υψηλότερο φόρο σε σύγκριση με πέρυσι θα κληθούν να καταβάλουν περίπου 2,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.
Την ίδια ώρα εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς ανεβάζουν κι άλλο τον λογαριασμό καθώς επιμένουν ότι σχεδόν το 50% των ιδιοκτητών ακινήτων θα βιώσει τον «τυμπανισμό» του εφετινού ΕΝΦΙΑ.
Η διαδικασία για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ξεκίνησε στις 18 Αυγούστου. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης δήλωσε ότι στο τέλος του μήνα θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του εφετινού ΕΝΦΙΑ στο Διαδίκτυο.
Το plan b, αν προκύψουν προβλήματα, προβλέπει ότι τα ραβασάκια θαα καθυστερήσουν για λίγες ημέρες και θα αναρτηθούν το αργότερο στις 5 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, ο φόρος θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται τον Σεπτέμβριο και την τελευταία τον Ιανουάριο του 2017, ακόμη κι αν η ανάρτηση στο Taxisnet γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Ο κ. Αλεξιάδης σημειώνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων θα πληρώσει τα ίδια ή και λιγότερα σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά παραδέχεται ότι μια κατηγορία φορολογουμένων θα επιβαρυνθεί με μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ.
Οι βασικές αιτίες για τον «τυμπανισμό» του ΕΝΦΙΑ το 2016 είναι οι εξής:
1 Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται επί της συνολικής ακίνητης περιουσίας.
2 Αυξήθηκαν οι συντελεστές για τον υπολογισμό του κύριου φόρου επί των οικοπέδων.
3 Δεν ισχύει η μείωση του κύριου φόρου κατά 20% των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.
Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης του ΣΕΒ, ο λογαριασμός της βεβαίωσης φόρου θα είναι αυξημένος το 2016 ακόμη και κατά 800 εκατ. ευρώ. Ετσι, αντί για 3,24 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν πέρυσι (στο ταμείο μπήκαν 2,63 δισ. ευρώ), η βεβαίωση αναμένεται να φτάσει κατά τις εκτιμήσεις στο ποσό των 4 δισ. ευρώ, με στόχο να εισπραχθούν πάνω από 3 δισ. ευρώ και να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» κατά του δημοσιονομικού «κόφτη».
Με τις αλλαγές που ψήφισε η κυβέρνηση εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που γλίτωσαν το 2015 τον συμπληρωματικό φόρο χάρη στο αφορολόγητο των 300.000 ευρώ πέφτουν εφέτος στη διπλή παγίδα του ΕΝΦΙΑ. Βασική αιτία είναι το γεγονός πως το αφορολόγητο για το λεγόμενο «καπέλο» στον ΕΝΦΙΑ έπεσε από εφέτος στις 200.000 ευρώ.
Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων αποχαιρετούν από εφέτος την έκπτωση κατά 20% στον ΕΝΦΙΑ που πλήρωναν ως και το 2015.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ