Τη Δευτέρα αρχίζει εκ νέου η μάχη της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. Εκτός από τη συνεδρίαση του EuroWorking Group, που θα προετοιμάσει το έδαφος για το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου, το οικονομικό επιτελείο θα έχει σειρά επαφών για τις εκκρεμότητες της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, την δεύτερη αξιολόγηση, το ΕΣΠΑ, αλλά -όπως όλα δείχνουν- και την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ.

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συναντήσει τον Πιερ Μοσκοβισί λίγες ημέρες πριν από την «κάθοδο» των θεσμών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση και των τελευταίων προαπαιτούμενων της α’ αξιολόγησης που θα φέρουν τα 2,8 δισ. ευρώ στο ταμείο του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης θα ανοίξει τα θέματα του ΕΣΠΑ στην προγραμματισμένη συνάντηση με την αρμόδια επίτροπο Κορίνα Κρέτσου.

Παράλληλα, ο αναπλήρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εκπροσωπήσει τη χώρα στο EuroWorking Group το οποίο και θα προετοιμάσει την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup που είναι προγραμματισμένη για τις 9 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα πριν από την άνοδο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ.

Η ελληνική αποστολή ήταν ούτως ή άλλως προετοιμασμένη για άσκηση πιέσεων όσον αφορά την καθυστέρηση προώθησης των 15 προαπαιτούμενων που θα ανοίξουν τον δρόμο για τον επόμενο γύρο διαπραγμάτευσης με στόχο την ολοκλήρωση και της β’ αξιολόγησης.

Ωστόσο, πλέον, στην ατζέντα των συνομιλιών μπήκε όπως φαίνεται και το ζήτημα της ΕΛΣΤΑΤ και του κ. Γεωργίου. Ο κ. Τσακαλώτος αναμένεται να επαναλάβει στους εταίρους ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει πάρει πλέον τον δρόμο της Δικαιοσύνης.