Οι κρατήσεις τελευταίας στιγμής δίνουν ώθηση στον τουρισμό της Ελλάδας, με τις αεροπορικές αφίξεις να είναι αυξημένες τον Ιούλιο, όχι όμως σε Μυτιλήνη, Σάμο και Κω, λόγω των προσφύγων. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία του μηνιαίου στατιστικού δελτίου Αυγούστου του SETE Intelligence για τον Ελληνικό Τουρισμό διεθνών αφίξεων στη χώρα, η εικόνα του Ιουλίου 2016 δείχνει βελτίωση ωθούμενη από κρατήσεις last minute: οι αεροπορικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση +9% στα περιφερειακά αεροδρόμια και +9,6% στην Αθήνα. Για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου οι αντίστοιχες μεταβολές είναι +6,7% και +5,6%.
Οι οδικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση 1,6% έναντι του περυσινού Ιουλίου –που όμως είχε επηρεαστεί αρνητικά από τα capital controls –ενώ για το τρέχον έτος η μείωση περιορίστηκε σε -4,8%. Σε απόλυτα νούμερα, η αύξηση των αεροπορικών αφίξεων για το τρέχον έτος (επτάμηνο) ανέρχεται σε 556.000 και η μείωση των οδικών σε 307.000.
Οπως και τους προηγούμενους μήνες, η συνολική θετική μεταβολή των αεροπορικών αφίξεων καλύπτει σημαντικές επιμέρους διαφοροποιήσεις με σημαντικότερη την πολύ μεγάλη πτώση των αφίξεων στα νησιά που έχουν πληγεί από τις προσφυγικές / μεταναστευτικές ροές: Μυτιλήνη (-62,7% το α’ 7μηνο), Σάμος (-29,7%) και Κως (-15,9%).
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το πρώτο εξάμηνο, παρατηρείται μείωση των αφίξεων κατά -1,6% που συνοδεύεται από σημαντική και μεγαλύτερη μείωση των εσόδων κατά -5,8%. Οι μειώσεις αυτές οφείλονται σε συνδυασμό παραγόντων όπως απώλεια μεριδίου της Ελλάδας σε παραδοσιακές αγορές τους πρώτους μήνες του έτους που γίνεται μεγάλο μέρος των κρατήσεων, μείωση της διάρκειας των ταξιδιών, περιορισμό της δαπάνης από πλευράς τουριστών λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων και της διεθνούς αστάθειας κ.λπ.
Πρόσφατα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας (αλλά και του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) καταδεικνύουν τη σημασία του τουρισμού για την ελληνική οικονομία και κοινωνία: τα στοιχεία ισοζυγίου (+/-) ροών μισθωτής απασχόλησης δείχνουν ότι 82,8% της αύξησης της μισθωτής απασχόλησης την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016 στο σύνολο της οικονομίας οφείλεται στον τουρισμό (33,6% εστίαση, 49,1% καταλύματα). Για τον Ιούλιο, η αύξηση στην εστίαση και στα καταλύματα υπερέβη την αύξηση της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας κατά 52%. Επίσης, σύμφωνα με τα «Μηνιαία Στοιχεία Απασχόλησης» του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, η απασχόληση στον τουρισμό αυξήθηκε το 2015 κατά +14,8% και οι αμοιβές κατά +13,3%.
Στις θετικές εξελίξεις για τον τουρισμό περιλαμβάνονται η ανακοίνωση δρομολογίου Low Cost από τη Σιγκαπούρη για το καλοκαίρι 2017, η ανακοίνωση ότι η Κοινοπραξία ΤΕΜΕΣ –Olayan –Dogus είναι «Προτιμητέος Επενδυτής» για την αγορά του ξενοδοχείου «Χίλτον» Αθηνών (508 δωμ.), καθώς και το άνοιγμα ενός νέου ξενοδοχείου («Athens Avenue», 94 δωμ.) στην Αθήνα.
Ευρύτερα, στα θετικά νέα περιλαμβάνονται η αύξηση των καταθέσεων στις τράπεζες, η μείωση της εξάρτησής τους από τον ELA, η αναβάθμιση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank) από την S&P κατά μία βαθμίδα πάνω από την κατηγορία «επιλεκτική χρεοκοπία» και η χαλάρωση των περιορισμών των capital controls. Επίσης, ολοκληρώθηκε η παραχώρηση του ΟΛΠ στην COSCO, η οποία φέρεται να σχεδιάζει επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ, με στόχο να μετατραπεί ο Πειραιάς στη μεγαλύτερη εμπορική πύλη της Ασίας στην Ευρώπη, αλλά και κόμβο (hub) για την κρουαζιέρα.
Tέλος, αναφορικά με την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών, στο 1ο 6μηνο του 2016 ο Προϋπολογισμός Γενικής Κυβέρνησης (ΓΚ) σε ενοποιημένη ταμειακή βάση εκτελέστηκε με σημαντική αύξηση στα έσοδα κατά 11,2% (1ο 6μηνο του 2015: -10,9%), στα 35,4 δισ. ευρώ, αλλά με αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες της ΓΚ συν την αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου κατά 0,6% (1ο 6μηνο του 2015: -3,4%), στα 33,67 δισ. ευρώ. Ετσι, προέκυψε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,73 δισ. ευρώ στο 1ο 6μηνο του 2016, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος ύψους 1,64 δισ. ευρώ στο 1ο 6μηνο του 2015. Επίσης, σημειώνεται ότι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου στο 1ο 6μηνο 2016 ήταν κατά 1,23 δισ. ευρώ, ενώ στο 1ο 6μηνο του 2015 η αύξηση ήταν κατά 1,6 δισ. ευρώ. Χωρίς τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις οι πρωτογενείς δαπάνες της ΓΚ ήταν στα 32,4 δισ. ευρώ στο 1ο 6μηνο του 2016, έναντι 31,88 δισ. ευρώ στο 1ο 6μηνο του 2015.
Συμπερασματικά, η ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων) σημειώνει ότι σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον οι κρατήσεις last minute μπορεί να δώσουν ώθηση στον ελληνικό τουρισμό, πλην όμως με μειωμένη τουριστική δαπάνη.

HeliosPlus