Αναπάντεχη πτώση σημείωσε ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία έπειτα από την ψήφο των Βρετανών για έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται μάλιστα για τη μεγαλύτερη πτώση που σημειώνει ο δείκτης εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια.
Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το ανεξάρτητο γερμανικό ερευνητικό Ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε τον Αύγουστο στο 106,2 από το 108,3 που ήταν τον Ιούλιο. Το 106,2 είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο υποχωρεί ο δείκτης από το Δεκέμβριο του 2014. Ελάχιστα επηρέασε, πάντως, την ισοτιμία του ευρώ στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.
Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται έπειτα από συνεντεύξεις πραγματοποιεί το Ifo με στελέχη από περίπου 7.000 γερμανικές επιχειρήσεις. Κάθε ένδειξη πάνω από το 100 υποδηλώνει ανάπτυξη του επιχειρείν, νέες επενδύσεις, προσλήψεις και εν γένει αισιοδοξία για το μέλλον, ενώ κάθε ένδειξη κάτω από το 100 υποδηλώνει συρρίκνωση, κατήφεια και περισυλλογή.
Η μεγάλη υποχώρηση του δείκτη εμπιστοσύνης τον Αύγουστο στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ακολούθησε μια μικρότερη που κατεγράφη τον Ιούλιο, πρώτο μήνα μετά το αναπάντεχο «Φεύγουμε από την ΕΕ» των Βρετανών ψηφοφόρων.

«Η μεγαλύτερη υποχώρηση του δείκτη το μήνα που διανύουμε δείχνει ότι ο γερμανικός επιχειρηματικός κόσμος συνειδητοποιεί ξαφνικά ότι το Brexit είναι μια πραγματικότητα που σίγουρα δεν θα έχει θετικό αντίκτυπο γι’ αυτόν»
, δήλωσε στο BBC ο οικονομολόγος της ING-DiBa Κάρστεν Μπρζέσκι. «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης του Ifo αντιδρά με καθυστέρηση ενός ή δύο μηνών σε διεθνή συμβάντα», πρόσθεσε ο Μπρζέσκι.
Σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματικούς κλάδους, η έρευνα του Ifo έδειξε υποχώρηση σε όλους πλην του κλάδου των κατασκευών και της παροχής υπηρεσιών. «Η γερμανική οικονομία έπεσε σε θερινή ραστώνη», σχολίασε ο νέος πρόεδρος του Ινστιτούτου Κλέμενς Φούεστ –ανέλαβε την 1η Απριλίου 2016 καθώς εκείνος ο ανεκδιήγητος Χανς Βέρνερ Ζιν συνταξιοδοτήθηκε.
Σε ό,τι αφορά τη γερμανική οικονομία, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα τον Αύγουστο αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% το δεύτερο τρίμηνο του έτους συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου. Ο ρυθμός ανάπτυξής της δηλαδή επιβράδυνε ρυθμό, καθώς το πρώτο τρίμηνο το γερμανικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,7% συγκριτικά με το τέταρτο τρίμηνο του 2015.
Η ανάπτυξη 0,4% του δεύτερου τριμήνου πάντως είναι διπλάσια από την αναμενόμενη από πολλούς οικονομολόγους που προέβλεπαν πιο απότομο φρενάρισμα της γερμανικής οικονομίας.