Κέρδη-ρεκόρ 1,42 δισ. αυστραλέζικων δολαρίων (σχεδόν 1 δισ. ευρώ) ανακοίνωσε την Τετάρτη η αυστραλέζικη αεροπορική εταιρεία Qantas για το οικονομικό της έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου 2016 καταφέρνοντας εν μέσω ενός όχι τόσο οικονομικού περιβάλλοντος παγκοσμίως –αν εξαιρέσει κανείς τη μείωση των τιμών των καυσίμων –να διπλασιάσει τα κέρδη που είχε εμφανίσει το αμέσως προηγούμενο οικονομικό έτος 2015.
Σημειωτέον ότι ο εθνικός αερομεταφορέας της Αυστραλίας το οικονομικό έτος 2014 είχε εμφανίσει ρεκόρ ζημιών, γεγονός που οδήγησε σε μείζονα αναδιάρθρωση την εταιρεία από την κυβέρνηση της Καμπέρα. Η κατάργηση ζημιογόνων γραμμών και η μείωση του προσωπικού αποτελούν τους κεντρικούς άξονες για την επιστροφή με τόσο θεαματικό τρόπο της Qantas στην κερδοφορία, ενώ βοήθησε σ’ αυτό και η κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, που περιόρισε αισθητά το λειτουργικό της κόστος.
Η διοίκηση της Qantas ανακοίνωσε την Τετάρτη επίσης ότι θα καταβάλει μέρισμα στους μετόχους της επιχείρησης 7 σεντς ανά μετοχή –είναι το πρώτο μέρισμα που διανέμεται από το 2009. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα δώσει στο προσωπικό «ειδικό μπόνους για το ρεκόρ κερδοφορίας» της τάξεως των 3.000 αυστραλέζικων δολαρίων (2.000 ευρώ).
Η τιμή της μετοχής της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 4% μετά τα νέα στο Χρηματιστήριο του Σίδνεϊ, παρά το ότι οι αναλυτές ανέμεναν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη για την επιχείρηση.