Ραντεβού τον Σεπτέμβριο έχουν δώσει οι δανειστές με την κυβέρνηση, με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ να παρατείνει την παραμονή της στην Αθήνα κατά αρκετές ημέρες, για την εις βάθος αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, στο πλαίσιο των λεγόμενων διαβουλεύσεων του άρθρου IV, όπως προβλέπει το καταστατικό του για όλα τα μέλη του.

Θα είναι μια από τις καυτές στιγμές του φθινοπώρου, το οποίο προβλέπεται πλούσιο σε γεγονότα, με δύο επισκέψεις εκπροσώπων των δανειστών, την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για το χρέος και την απόφαση του ΔΝΤ για το αν θα επιστρέψει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου θα έρθουν στην Αθήνα για λίγες ημέρες, με σκοπό την επισκόπηση της πορείας των προαπαιτουμένων, προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας του Ταμείου, όμως, υπό την Ντέλια Βελκουλέσκου, θα παραμείνουν μερικές μέρες ακόμη, για τη διαβούλευση του άρθρου ΙV. Τέτοιες διαβουλεύσεις, οι όποιες προβλέπουν επαφές με την κυβέρνηση, την κεντρική τράπεζα και εκπροσώπους επιχειρηματικών και εργατικών ενώσεων, έκανε συστηματικά το Ταμείο σε σχεδόν ετήσια βάση στην Ελλάδα, όπως και στα άλλα μέλη του, ώς το 2009.

Μετά την έναρξη της εφαρμογής του Μνημονίου, ωστόσο, έγινε μόνο μία, το 2013, αφού οι αποστολές του βρίσκονταν εδώ τακτικά για τις αξιολογήσεις του Μνημονίου. Ετσι, πριν από μήνες, αναφέρουν οι πληροφορίες, το Ταμείο και η κυβέρνηση συμφώνησαν να επαναφέρουν τη διαδικασία του άρθρου IV.

Τα συμπεράσματα της επίσκεψης ασφαλώς θα έχουν τη σημασία τους στις διαπραγματεύσεις όσον αφορά την επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αν και τον καθοριστικό ρόλο θα παίξει η νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα κάνει το Ταμείο. Για την τελευταία, κρίσιμες θα είναι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ήδη ετοιμάζονται.

Αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση

Σε αγώνα δρόμου μπαίνει εκ νέου από αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιηθούν εγκαίρως τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Στόχος είναι οι περισσότερες από τις εκκρεμότητες να έχουν εκπληρωθεί ή δρομολογηθεί έως το Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Οι χρόνοι είναι ασφυκτικοί και η λίστα με τα προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ είναι αρκετά μεγάλη. Έτσι, το οικονομικό επιτελείο βάζει στο φουλ τις μηχανές, προκειμένου να στείλει το μήνυμα προς τους εταίρους ότι η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση όσων έχει υποσχεθεί.

Δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση, όμως, καθώς όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική θα πρέπει

εντός του Σεπτεμβρίου η κυβέρνηση να εκπληρώσει 20 προαπαιτούμενα και άλλα 15 το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου.

Μεταξύ άλλων, εντός Σεπτεμβρίου θα πρέπει:

  • να ψηφιστεί από τη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2017-2020
  • να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων που αφορά σε στρατιωτικούς, δικαστικούς, καθηγητές πανεπιστημίου και γιατρούς του ΕΣΥ
  • να νομοθετηθεί το νέο μόνιμο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο και να ενεργοποιηθούν οι εφαρμοστικές διατάξεις για το νέο καθεστώς αξιολόγησης
  • να αναλυθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να τροποποιηθεί το νομικό πλαίσιο για την εξωδικαστική διευθέτηση
  • να αλλάξει το νομικό πλαίσιο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων

Επιπλέον, έως το τέλος Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν προχωρήσει μια σειρά εκκρεμότητες που σχετίζονται κυρίως με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μεταξύ άλλων θα πρέπει:

  • να επιτευχθεί συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών για τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων
  • να μεταφερθεί στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων η δεύτερη ομάδα των ΔΕΚΟ
  • να μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ οι μετοχές του ΟΤΕ και να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που σχετίζονται με τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής
  • να γίνουν οι αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών και του ΤΧΣ
  • να διοριστεί συμβούλιο της νέας Αρχής Εσόδων
  • να εκκινήσει ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 20% του ΑΔΜΗΕ