«Κωδικός: 24 ώρες» είναι το νέο φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη της φοροδιαφυγής και το οποίο αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής». Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, των διαφόρων βάσεων δεδομένων από τράπεζες, εφορίες, υποθηκοφυλακεία, κτηματολόγιο κ.τ.λ, αλλά και στοιχείων που θα αντληθούν ακόμη και από εφαρμογές social media (Facebook, Instagram κ.τ.λ.) οι φοροελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, του ΣΔΟΕ και άλλων κρατικών υπηρεσιών θα θέσουν στο στόχαστρο 1.800.000 Αριθμούς Φορολογικού Μητρώου πολιτών και επιχειρήσεων για τους οποίους ήδη υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής.
Καταγγελίες και λίστες

Μεγάλος αριθμός των υπό έλεγχο φορολογουμένων ήδη βρίσκεται σε διάφορες λίστες, όπως είναι για παράδειγμα η λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Μπόργιανς, τα Panama Papers, αλλά και από καταγγελίες που έχουν καταγραφεί και ήδη αξιολογούνται.
Βασικός στόχος των νέων ελέγχων που έχουν όπλο την τεχνολογία είναι, όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και να περάσει το μήνυμα στους πάντες ότι «ότι ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον».
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ετοιμάσει ειδική ελεγκτική εφαρμογή η οποία προς το παρόν εφαρμόζεται πιλοτικά και από τον επόμενο μήνα θα «τρέξει» στην πλήρη της μορφή, σύμφωνα με την οποία οι ελεγκτές θα πληκτρολογούν έναν ΑΦΜ και μέσα σε 24 ώρες το ίδιο το σύστημα, χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη παρέμβαση, θα αντλεί από πολλές και διαφορετικές πηγές πληροφόρησης αρκετά στοιχεία και θα βγάζει ένα μήνυμα: Να συνεχιστεί ή όχι ο φορολογικός έλεγχος.
Ανάλυση κινδύνου

Ουσιαστικά, μέσα σε 24 ώρες ο αρμόδιος υπάλληλος του υπ. Οικονομικών θα έχει στοιχεία που θα συνθέτουν πλήρως το προφίλ τού υπό έλεγχο φορολογουμένου και το σημαντικότερο, μέσα από μια προηγμένη ανάλυση κινδύνου (risk analysis) θα βγάζει αποτέλεσμα για το αν το πρόσωπο του οποίου το ΑΦΜ πληκτρολογήθηκε πρέπει να ελεγχθεί περαιτέρω γιατί υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και στοιχεία φοροδιαφυγής.
Μάλιστα, ο ελεγκτής δεν θα περιορίζεται στα στοιχεία που θα του βγάζει αυτόματα το σύστημα αλλά θα μπορεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας να εισέλθει στο προφίλ του φορολογουμένου στο Facebook, στο twitter και στο Instagram και να αντλήσει στοιχεία για ορισμένα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να μη φαίνονται στα επίσημα αρχεία που διαθέτει το κράτος. Ακόμη και ο πολυτελής τρόπος διαβίωσης που μπορεί να απεικονίζεται σε διάφορες φωτογραφίες, αν δεν υποστηρίζεται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογουμένου θα αποτελούν στοιχεία για περαιτέρω έλεγχο και επιβολή προστίμων.
Ολα στο φως

Η νέα αυτή εφαρμογή θα έχει πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο (real time) σε καταθέσεις του φορολογουμένου, στοιχεία από διάφορες λίστες που έχουν καταχωρισθεί σε ειδικές βάσεις δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών, στα περιουσιακά στοιχεία του, όπως αυτά εμφανίζονται στο Ε9, το κτηματολόγιο και άλλες βάσεις δεδομένων, σε παρελθούσες φορολογικές χρήσεις και εισοδήματα, σε πρόστιμα και ποινές, σε βάσεις δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών, του υπουργείου Ναυτιλίας, στοιχεία από Χρηματιστήριο και τις συναλλαγές που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί κ.τ.λ.
Ηδη γίνονται πιλοτικά τέτοιου είδους διασταυρώσεις και τα αποτέλεσμα είναι άκρως ενθαρρυντικά καθώς αποδεικνύεται ότι το νέο πρόγραμμα του υπ. Οικονομικών, που είναι μετεξέλιξη του συστήματος Elenxis, μπορεί να κάνει τη διαφορά στο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής.
Για τους «Ράμπο» του υπ. Οικονομικών τα στοιχεία που θα τους «βγάζει» μέσα σε 24 ώρες η νέα αυτή εφαρμογή θα αποτελούν την πρώτη ύλη πάνω στην οποία θα βασίζουν τους περαιτέρω ελέγχους.
Ωστόσο, το κυνήγι της φοροδιαφυγής δεν θα βασίζεται μόνο στα ηλεκτρονικά δεδομένα αλλά και σε επιτόπιους ελέγχους που θα πραγματοποιούν οι φοροελεγκτές, ακόμη και στις κατοικίες των υπόπτων για φοροδιαφυγή.
Αγκάθι αποτελεί η άντληση στοιχείων από το εξωτερικό καθώς μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ότι υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στην άντληση στοιχείων.
Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των βάσεων δεδομένων πάνω στις οποίες θα βασίζονται οι διασταυρώσεις θα αποτελέσει το περιουσιολόγιο που θα κληθούν να συμπληρώσουν 8.500.000 φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα) από τον Φεβρουάριο του 2017, όπως αποκάλυψε πρόσφατα «Το Βήμα της Κυριακής».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ