«Μάχη με τον χρόνο» δίνουν οι τράπεζες και η εταιρεία Σκλαβενίτης ΑΕΕ προκειμένου να γίνει δυνατή η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την εξαγορά της Μαρινόπουλος ΑΕ.
Κρίσιμο σημείο στην εξέλιξη του θέματος αποτελεί η αναγκαία προχρηματοδότηση της συμφωνίας, η οποία πρέπει να βρεθεί το αργότερο ως τέλος του Αυγούστου προκειμένου να πληρωθούν τα μισθώματα των καταστημάτων –στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων οφείλονται μισθώματα πολλών μηνών –για να παραμείνει το δίκτυο εν λειτουργία.
Ωστόσο την περασμένη Τετάρτη ολοκληρώθηκε και τυπικά ο έλεγχος της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας και τα αποτελέσματά του είναι ενθαρρυντικά, δηλαδή δεν βρέθηκαν «σκελετοί» και οι οφειλές είναι όσες έχουν αναφερθεί και επισήμως.
Παράλληλα την προηγούμενη εβδομάδα οι τράπεζες Alpha Bank και Eurobank έδωσαν το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση της συμφωνίας, ενώ θετικές εμφανίζονται και η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς. Στη διάρκεια των τελευταίων ωρών ίσως να έχει ολοκληρωθεί η θετική γνώμη των τραπεζών για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης (MoU).
Αμεσες υποχρεώσεις
Και ενώ το πρώτο βήμα φαίνεται να ολοκληρώνεται, παραμένει σε εκκρεμότητα η προχρηματοδότηση, δηλαδή η εξεύρεση των αναγκαίων κεφαλαίων προκειμένου να πληρωθεί την 1η Σεπτεμβρίου μέρος τουλάχιστον των οφειλόμενων μισθωμάτων, καθώς και η αγορά εμπορευμάτων, για να αρχίσουν να λειτουργούν σιγά-σιγά τα καταστήματα.
Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν μιλώντας προς «Το Βήμα» εμφανίζονταν «συγκρατημένα αισιόδοξες» κυρίως για τον λόγο ότι η διαδικασία εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς. εντελώς αναντίστοιχους, όπως έλεγαν, με την κρισιμότητα της κατάστασης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δίνουμε μάχη με τον χρόνο». Τα προσκόμματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωπες οι τράπεζες αλλά και η εταιρεία Σκλαβενίτης είναι πολλά και από πολλές πλευρές.
Το κρίσιμο όμως στην παρούσα φάση είναι να βρεθούν τα κεφάλαια εντός των επομένων ημερών για να πληρωθούν επείγουσες υποχρεώσεις της Μαρινόπουλος ΑΕ.
Από την άλλη πλευρά, η οικογένεια Μαρινόπουλου δεν μπορεί ακόμη να αποδεχθεί όχι μόνο τη νέα κατάσταση που σηματοδοτεί η κατάρρευση της αλυσίδας αλλά και το γεγονός ότι δεν θα παραμείνει ούτε με μία μετοχή στο νέο επιχειρηματικό σχήμα –όπως είναι γνωστό, η οικογένεια Λεωνίδα Μαρινόπουλου επεδίωκε να παραμείνει με το 25% των μετοχών μετά τη συμφωνία.
Πάντως, αν συνεχιστεί η χρονοβόρα διαδικασία και η καθυστέρηση της προχρηματοδότησης, δεν αποκλείεται να υπονομευθεί η συμφωνία διότι πλέον θα έχουν αλλάξει όλα τα δεδομένα.
Καταστροφή


Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η ευρύτερη οικογένεια Μαρινόπουλου έχει ενεχυριάσει το σύνολο των μετοχών της Famar και σχεδόν κάθε περιουσιακό στοιχείο που βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια.
Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι, αν «στραβώσει η υπόθεση», η οικονομική καταστροφή της οικογένειας θα είναι τρομακτική.
Εν τω μεταξύ τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, εφόσον, όπως αναμένεται, υπογραφεί από τις τέσσερις τράπεζες το MoU, είναι, όπως προαναφέρθηκε, η εξεύρεση της προχρηματοδότησης και εν συνεχεία, ως το τέλος του Αυγούστου, η έγκριση της συμφωνίας από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών. Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου πρόκειται –νωρίτερα απ’ ό,τι προβλέπεται –να εκδικαστεί η ένταξη της Μαρινόπουλος ΑΕ στο άρθρο 106Β (ο όμιλος Σκλαβενίτη έχει έτοιμο το businnes plan) και η απόφαση εκτιμάται ότι θα έχει εκδοθεί ως το τέλος του Οκτωβρίου.
Το καλό σενάριο


Η χρηματοδότηση θα υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ. Ολα αυτά θα συμβούν με βάση το καλό σενάριο, το οποίο, αν και με δυσκολίες, φαίνεται ως τώρα να ευοδώνεται. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα σωθούν τα 700 καταστήματα που σήμερα αποτελούν το δίκτυο της Μαρινόπουλος ΑΕ –το βασικό της δίκτυο είναι περί τα 380 σημεία -, περίπου 10.800 εργαζόμενοι και 2.000 προμηθευτές, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι μικρές και μικρομεσαίες τοπικού χαρακτήρα επιχειρήσεις. Ωστόσο το θέμα έχει και πολιτικές διαστάσεις λόγω των σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών που θα έχει το ενδεχόμενο η άλλοτε κραταιά αλυσίδα να «βαρέσει κανόνι». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Επικρατείας κ.κ. Αλέκος Φλαμπουράρης και Νίκος Παππάς παρακολουθούν το θέμα εκ του σύνεγγυς και όπου μπορούν παρεμβαίνουν για να διευκολύνουν την εξέλιξη της συμφωνίας. Το βέβαιον είναι πως όταν ολοκληρωθεί η συμφωνία ο χάρτης του ελληνικού λιανεμπορίου θα αλλάξει, ο όμιλος Σκλαβενίτης θα βρεθεί με το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων και κυρίως με ένα ισχυρό δίκτυο στην επαρχία, από την οποία σήμερα απουσιάζει, ο ανταγωνισμός θα αλλάξει πίστα και η διεκδίκηση της πρώτης θέσης θα είναι προφανής. Θα πρόκειται για ένα νέο τοπίο το οποίο και θα κυριαρχήσει στη μετά την κρίση εποχή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ