Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) αποφάσισε την περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη και να αποφύγει ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις από την ψήφο της Βρετανίας για έξοδό της από την ΕΕ.

Η BoJ ανακοίνωσε ότι θα αγοράζει κεφάλαια που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο (exchange – traded funds), «ώστε το υπόλοιπό τους να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό περίπου 6 τρις γιεν (58,1 δις δολάρια), σχεδόν διπλάσιο από τον προηγούμενο ρυθμό των 3,3 τρις γιεν.

«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα πραγματοποιεί συναλλαγές στην αγορά χρήματος, ώστε η νομισματική βάση να αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό περίπου 80 τρις γιεν (774,2 δις δολαρίων), ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Επιπλέον, η BoJ αποφάσισε να «συνεχίσει να εφαρμόζει το αρνητικό επιτόκιο -0,1% στα υπόλοιπα των τρεχούμενων λογαριασμών που διατηρούν τα πιστωτικά ιδρύματα σε αυτή».

Η BoJ θα αυξήσει, επίσης, το ύψος των δανείων που χορηγεί σε δολάρια ΗΠΑ στα 24 δις δολάρια από 12 δις δολάρια.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας εκτιμά ότι η ιαπωνική οικονομία θα αναπτυχθεί 1% στο δημοσιονομικό έτος 2016 (από 1η Απριλίου 2016 έως 31 Μαρτίου 2017) και 1,3% στο δημοσιονομικό έτος 2018, έναντι ρυθμών 1,2% και 0,1% που προβλέπονταν προηγουμένως.

Επιπλέον, περιέκοψε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο 0,1% το δημοσιονομικό έτος 2016 έναντι του 0,5% που ήταν η πρόβλεψη του Απριλίου, ενώ διατήρησε στο 1,7% την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2017.

Ο τρέχων στόχος της BoJ είναι ένας πληθωρισμός 2%, αλλά η Ιαπωνία είχε αρνητικό πληθωρισμό για τέσσερις συνεχόμενους μήνες.