Προχωράει κανονικά ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομίας και ο αναπτυξιακός νόμος θα είναι σε πλήρη εφαρμογή τον επόμενο Σεπτέμβριο, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του σε συνέντευξη Τύπου για τις νέες προσκλήσεις ΕΣΠΑ 2014-2020 και για τον απολογισμό των τεσσάρων πρώτων προσκλήσεων, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι, μετά τον αναπτυξιακό νόμο, ολοκληρώνονται οι διοικητικές πράξεις που απαιτούνται και ο αναπτυξιακός νόμος θα είναι σε πλήρη εφαρμογή τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, με τους 200 εξωτερικούς συνεργάτες θα αξιολογηθούν 800 επενδύσεις που εκκρεμεί η χρηματοδότησή τους από τους παλαιούς επενδυτικούς νόμους.

«Προηγούνται στην αξιολόγηση οι συγχρηματοδοτούμενες επενδύσεις και τα εννέα νησιά που έχουν πληγεί, τα τελευταία χρονια και θα ακολουθήσουν οι μεταποιητικές επενδύσεις, τα φωτοβολαϊκά κλπ» είπε ο υπουργός.

Ακόμη, ανέφερε ότι τον Σεπτέμβριο θα προκηρυθούν τα τέσσερα πρώτα ειδικά καθεστώτα του αναπτυξιακόυ νόμου που αφορούν στον εξοπλισμό νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και υπενθύμισε ότι η διαδικασία για την ένταξη είναι παρόμοια με τα ΕΣΠΑ.

Ακόμη, ο υπουργός ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις και συμβάσεις παραχώρησης είναι προς ψήφιση από τη Βουλή και «πλέον δημιουργείται ενιαίο κανονιστικό πλαίσιο για το σύνολο του δημόσιου τομέα και τον Σεπτέμβριο θα ακολουθήσει και το νομοθέτημα για την ταχεία αδειοδότηση των επιχειρησεων σε τέσσερις κλάδους για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, ώστε να μπορεί να ιδρυθεί μία επιχείρηση σε μία μέρα και το νομοθέτημα για τις στρατηγικές επενδύσεις».

Υπενθυμίζεται ότι οι κλάδοι είναι η μεταποίηση τροφίμων, ο τουρισμός, οι εξορυκτικές δραστηριότητες και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το επιχειρηματικό ενδιαφέρον για το ΕΣΠΑ είναι πολύ έντονο και πρόσθεσε ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης έχει δημιουργήσει αισιοδοξία και ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι σταθερός να κινηθεί η οικονομία προς την επιθυμητή κατεύθυνση.