Κολοσσοί όπως η αμερικανική ExxonMobil, η νορβηγική Statoil και η Qatar Petroleum, περιλαμβάνονται στα ονόματα εταιρειών/κοινοπραξιών που υπέβαλαν αιτήσεις για τον γ΄ γύρο αδειοδότησης στα τεμάχια 6, 8 και 10, τα οποία ανακοινώθηκαν επίσημα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου». Τα ονόματα των εταιρειών ανακοινώθηκαν σήμερα μετά από τη ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκτρύπη να σημειώνει ότι με την προσέλκυση εταιρειών αυτού του βεληνεκούς, η Κυβέρνηση πέτυχε και τους δύο στόχους που είχε θέσει, αφού οι εταιρείες αυτές θα βοηθήσουν τόσο στην τεχνοοικονομική όσο και στην πολιτική διάσταση.

«Αν δείτε συνολικά η στρατηγική μας και με την είσοδο της BG και τώρα SHELL στο τεμάχιο 12 αλλά και με κάποιους από τους όρους που τροποποιήσαμε σε ό,τι αφορά αυτό το διαγωνισμό ήταν ακριβώς για να προσελκύσουμε εταιρείες που πρωτίστως θα μας βοηθήσουν τεχνοοικονομικά αλλά κατ` επέκταση στην πολιτική του διάσταση», είπε απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Λακκτρύπης.
* Για το τεμάχιο 6, για το οποίο υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από την Τουρκία, αίτηση υπέβαλε η κοινοπραξία Eni Cyprus Limited/Total E&P Cyprus B.V με διαχειριστή την Eni Cyprus.
* Για το τεμάχιο 8, αιτήσεις υπεβλήθησαν από την Eni Cyprus Limited και από την κοινοπραξία Capricorn Oil, θυγατρική της Cairn Energy και τις Delek Drilling και Avner Oil Exploration με διαχειριστή την Capricorn Oil.
* Για το τεμάχιο 10, υπεβλήθησαν τρεις αιτήσεις. Μία από την κοινοπραξία Eni Cyprus Limited/Total E&P Cyprus B.V με διαχειριστή την Eni Cyprus, μία από την κοινοπραξία ExxonMobil Exploration and Production Cyprus (Offshore) Limited και την Qatar Petroleum International Upstream OPC με διαχειριστή την ExxonMobil και μία από την νορβηγική Statoil Upsilon Netherlands B.V.
«Όπως βλέπετε από τα ονόματα ή και τις κοινοπραξίες τις οποίες έχουμε αναφέρει, η Κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, έχουμε πετύχει τους ποιοτικούς στόχους που έχουμε θέσει, για να προσελκύσουμε εταιρείες που θα έχουν την απαραίτητη τεχνοοικονομική εμβέλεια να μας βοηθήσου ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που διέρχεται ο τομέας», ανέφερε ο κύπριος υπουργός Ενέργειας.
Σε ερώτηση αν θα υπάρχουν κριτήρια για πιο αυστηρά χρονοδιαγράμματα διενέργειας γεωτρήσεων, ο κ. Λακκοτρύπης, αφού είπε πως τα κριτήρια αξιολόγησης είναι δημοσιευμένα, σημείωσε πως βεβαίως περιλαμβάνουν και την ταχύτητα με την οποία θα γίνουν γεωτρήσεις.
Για παράδειγμα, εξήγησε, υπάρχουν περισσότεροι βαθμοί σε ό,τι αφορά την πρώτη περίοδο (πρώτα τρία χρόνια) της αδειοδότησης και επιβραβεύονται εταιρείες, οι οποίες θα κάνουν γεωτρήσεις εντός εκείνης περιόδου πιο σύντομα.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν εταιρείες που σχεδιάζουν να διενεργήσουν γεωτρήσεις εντός του 2017, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει το στάδιο της αξιολόγησης. Θα πρέπει να αναμένουμε τι περιλαμβάνει η πρόταση της κάθε εταιρείας ή κοινοπραξίας, συμπλήρωσε.
Σε παρατήρηση ότι το τεμάχιο 10 διεκδικείται από κολοσσούς, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως οι προτάσεις θα κριθούν τεχνοοικονομικά, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Ερωτηθείς για την οικονομική ευρωστία των εταιρειών αυτών, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης, το 35% της βαρύτητας δίνεται στην τεχνοοικονομική εμβέλεια του οργανισμού και το 65% δίνεται στην οικονομική πρόταση των εταιρειών.
«Οπόταν, ναι είναι μέρος της διαδικασίας πάνω στην οποία θα κριθούν και οι προτάσεις», είπε. Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως η προοπτική του τερματικού υγροποίησης πάντοτε υφίστατο για να προσθέσει πως αυτό «θα ενισχυθεί την στιγμή που θα ανακαλυφθούν οι απαραίτητες ποσότητες».
«Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, ο πρώτος παράγοντας είναι τι ανακαλύψεις θα έχουμε που θα επιβεβαιωθούν στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε.Υπενθύμισε πως λίγες βδομάδες πριν την εξαγγελία του γ` γύρου αδειοδότησης, ο ίδιος είχε μιλήσει για την ανακάλυψη του αιγυπτιακού Ζορ και για το πώς αυτή σχετίζεται με το υποθαλάσσιο όρος Ερατοσθένης, το οποίο είναι αποκλειστικά μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.«Και αυτό έχει τη σημασία του και θεωρούμε ότι και, αν θέλετε, οι συμμετοχές και το ενδιαφέρον που έχουμε λάβει, πιστοποιεί ακριβώς αυτή την προοπτική», συνέχισε.
Πιο κοντά με Αίγυπτο οι διαβουλεύσεις για την Αφροδίτη
Απαντώντας σε ερώτηση για το σχέδιο ανάπτυξης της Αφροδίτης, την εξεύρεση πιθανών αγοραστών και για το αν βρισκόμαστε πιο κοντά με την Αίγυπτο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε «σίγουρα προς την Αίγυπτο, αυτό μπορώ να το πω». Εξήγησε δε ότι ήδη η Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου επέλεξε τον τεχνοοικονομικό σύμβουλο που θα την βοηθήσει στην εξέταση των συμβολαίων πωλήσεως, κάτι που «σας δείχνει το γεγονός ότι γίνονται διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή.Οι τεχνικοί, οικονομικοί και νομικοί σύμβουλοι είναι απαραίτητοι ακριβώς για να μας βοηθήσουν στα σύνθετα αυτά συμβόλαια που διέπουν τις πωλήσεις υδρογονανθράκων», είπε.
Θα προσπαθήσουμε για συμφωνία συνεκμετάλλευσης με το Ισραήλ
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την αναφορά στη συμφωνία συνεκμετάλλευσης μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ που περιλήφθηκε στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό, ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε ότι η αναφορά διαλαμβάνει ότι οι υπουργοί των δύο χωρών θα προσπαθήσουν έως τον Σεπτέμβριο να ολοκληρώσουν τη συμφωνία.Απέφυγε να πει κατά πόσον οι δύο πλευρές είναι κοντά στην συνομολόγηση της συμφωνίας «γιατί είναι και αυτό αρκετά σύνθετο» θέμα. Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης κατέστησε σαφές ότι «η ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη δεν έχει καμία σχέση με την οποιαδήποτε συμφωνία την οποία εξάλλου έχουμε και με την Αίγυπτο».