Υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ με αριθμό 2282, τεύχος Β’, η υπουργική απόφαση με θέμα «Ρυθμίσεις Θεμάτων Περιορισμών στην Ανάληψη Μετρητών και τη Μεταφορά Κεφαλαίων». Με την απόφαση αυτή η χαλάρωση των capital controls, με τις απαραίτητες ωστόσο δικλείδες ασφαλείας και κάποιες εκπτώσεις επί των αιτημάτων της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι γεγονός.

Διαβάστε ολόκληρο το ΦΕΚ

Με τη δημοσίευση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τίθονται από την ερχόμενη εβδομάδα σε εφαρμογή τα νέα ηπιότερα μέτρα ως προς την κίνηση κεφαλαίων μέσω ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σε αυτή τη φάση ωστόσο, δεν πέρασαν τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για διεύρυνση των αγορών μέσω ίντερνετ στο εξωτερικό με κάρτες εκδόσεως ελληνικών τραπεζών και για αύξηση των ορίων εκτέλεσης εισαγωγών από τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η ΕΚΤ απέρριψε τις δύο αλλαγές, καθώς χρειάζεται περισσότερο χρόνο για το τεστάρισμα της αγοράς μετά την εφαρμογή του νέου καθεστώτος, ώστε σε δεύτερο χρόνο να επανεκτιμήσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών δεν θα υπάρξει νέο συμπληρωματικό ΦΕΚ. Ως εκ τούτου οι επόμενες τροποποιήσεις αναμένονται το φθινόπωρο.

Ελεύθερες αναλήψεις

Σε κάθε περίπτωση όμως, αιχμή του δόρατος των αλλαγών και σημαντικό βοήθημα στην προσπάθεια των τραπεζών για την επιστροφή των καταθέσεων που βρίσκονται εκτός συστήματος σε φυσική μορφή, αποτελεί η απελευθέρωση του περιορισμού της ανάληψης μετρητών.

Συγκεκριμένα, φυσικά και νομικά πρόσωπα θα μπορούν να «σηκώσουν» το σύνολο των χρημάτων που καταθέτουν στους λογαριασμούς τους, σε αντίθεση με το παλαιό χρήμα, για το οποίο συνεχίζουν να ισχύουν οι προϋπάρχοντες περιορισμοί.

Στο στόχαστρο των τραπεζών θα μπουν κυρίως καταθέτες με ποσά της τάξης των 10.000 – 50.000 ευρώ, τα οποία φυλάσσουν σε θυρίδες ή άλλες προσωπικές κρυψώνες. Όπως αναφέρει τραπεζική πηγή, «θέλουμε να αντλήσουμε λίγα από πολλούς».

Ωστόσο, για την προστασία των πιστωτικών ιδρυμάτων, τα δικαιώματα όσων καταθέτουν μετρητά υπόκεινται στους εξής περιοριστικούς κανόνες:

Πρώτον, οι αναλήψεις δεν θα μπορούν να γίνονται από τα ΑΤΜ, αλλά από το γκισέ των καταστημάτων. Αυτό είναι απαραίτητο για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της ροής των χαρτονομισμάτων.

Αντιθέτως, στα ΑΤΜs, τόσο για το παλαιό χρήμα, όσο και για το «φρέσκο», θα ισχύει το όριο των 840 ευρώ ανά δύο εβδομάδες έναντι εβδομαδιαίας ανάληψης 420 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.

Δεύτερον, όσοι καταθέτουν μετρητά δεν θα αποκτούν επενδυτικό δικαίωμα. Δηλαδή δεν μπορούν να τα επενδύσουν στο εξωτερικό ή να τα αποστείλουν με έμβασμα σε λογαριασμό τους εκτός Ελλάδος.

Εξάλλου, δεν αναφέρεται πουθενά στο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, η διεύρυνση των e-shops του εξωτερικού, στα οποία μπορούν να γίνουν συναλλαγές με κάρτες εκδόσεως ελληνικών τραπεζών.

Επιπλέον, δεν προβλέπεται αύξηση των ορίων για εισαγωγές, η οποία επίσης περιλαμβανόταν στο αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος

Όλες οι αλλαγές

Αναλυτικότερα, οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ, προβλέπουν τα εξής:

– Σωρευτική ανάληψη του εβδομαδιαίου ορίου των 420 ευρώ ανά δύο εβδομάδες. Δηλαδή, με μία κίνηση από το ΑΤΜ ο καταθέτης θα μπορεί να σηκώνει μέσα σε διάστημα 14 ημερών, έως 840 ευρώ.

– Δυνατότητα πρόωρης, μερικής ή ολικής εξόφλησης δανείου, χωρίς κανένα περιορισμό.

– Αναλήψεις μετρητών έως και το 100% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων νομικών και φυσικών προσώπων, σε μετρητά.

– Ανάληψη μετρητών, έως του ποσοστού 30% έναντι 10% συνολικά, από χρηματικά ποσά τα οποία, μετά τις 22/07/2016, μεταφέρονται από το εξωτερικό με μεταφορά πίστωσης σε υφιστάμενους λογαριασμούς στην Ελλάδα.

– Άνοιγμα λογαριασμού όψεως ή καταθέσεως σε φοιτητές ή σπουδαστές που, κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών -σπουδαστών ERASMUS.

– Άνοιγμα λογαριασμού σε συνταξιούχους που είναι κάτοικοι εξωτερικού, για την καταβολή της σύνταξής τους στην Ελλάδα.

– Πληρωμές συντάξεων και προνομιακών επιδομάτων πάσης φύσεως στο εξωτερικό από φορείς κοινωνικής ασφάλισης που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο, με πίστωση λογαριασμού που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που εδρεύει και λειτουργεί εκτός Ελλάδος.