Προ των πυλών είναι η τρίτη κατά σειρά περικοπή συντάξεων στη διάρκεια διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στις αρχές Αυγούστου (2 του μηνός για την ακρίβεια) θα εμφανισθούν οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων σε περίπου 15.000 συνταξιούχους, ενώ οι μειώσεις θα ολοκληρωθούν στις συντάξεις του Σεπτεμβρίου σε όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική που ξεπερνά τα 1.300 ευρώ (μεικτά).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη μείωση συντάξεων από αυτή την κυβέρνηση έγινε τον Αύγουστο του 2015 με την επιβολή εισφοράς ύψους 6% για υγειονομική περίθαλψη σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ ως τότε υπήρχε 4% μόνο στις κύριες συντάξεις. Το «δεύτερο μαχαίρι» ήλθε τον προηγούμενο μήνα με την κατάργηση του ΕΚΑΣ για 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους.
Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλου, οι μειώσεις στις επικουρικές θα γίνουν σε δύο δόσεις (Αύγουστο και Σεπτέμβριο) εξαιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ΗΔΙΚΑ στον επανυπολογισμό όλων των επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με τον νέο ασφαλιστικό νόμο, με νέο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% ανά έτος.
Το πρώτο κύμα του Αυγούστου αφορά τις επικουρικές συντάξεις 312.000 συνταξιούχων. Από αυτές προκύπτουν μειώσεις για 15.000 όταν ξεπερνούν σε άθροισμα με τις κύριες τα 1.300 ευρώ.
Οι μειώσεις του Αυγούστου εκτιμάται ότι θα κυμανθούν γύρω από το 8%-10% και αφορούν τις εξής κατηγορίες: δημόσιους και δημοτικούς υπαλλήλους, ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους ΟΤΕ και ένα μέρος των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων.
Θα ακολουθήσουν τον Σεπτέμβριο οι περικοπές στις συντάξεις των υπολοίπων επικουρικών (που ξεπερνούν από κοινού με τις κύριες τα 1.300 ευρώ) και αφορούν τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τις υπόλοιπες κατηγορίες συνταξιούχων (πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι περικοπές από 2% ως 40% της επικουρικής τους σύνταξης θα υποστούν πάνω από 200.000 συνταξιούχοι. Σύμφωνα με τον νόμο, οι περικοπές ισχύουν από 1ης Ιουνίου και τα αναδρομικά ποσά θα παρακρατηθούν ισόποσα από τις συντάξεις Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου.
Τις περικοπές γλιτώνουν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη ως 1.300 ευρώ. Οπως έχει διευκρινιστεί, για την εφαρμογή του ορίου των 1.300 ευρώ λαμβάνεται υπόψη το ποσό των συντάξεων που καταβάλλονται στον συνταξιούχο από οποιαδήποτε αιτία, συμπεριλαμβανομένων σε αυτό το ποσό μόνο της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης, της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και των εισφορών που προβλέπει ο νόμος 3986 του 2011 (Ειδική Εισφορά Επικουρικής Ασφάλισης, εισφορά σε συνταξιούχους κάτω των 60 που παίρνουν από 1.700 ευρώ και άνω, εισφορά στους συνταξιούχους ΕΤΑΤ).
Δηλαδή, λαμβάνονται υπόψη όλες οι κύριες και επικουρικές συντάξεις που εισπράττει ο δικαιούχος (γήρατος, αναπηρίας, θανάτου). Αντίθετα, δεν λαμβάνονται υπόψη τα μερίσματα και τα πάσης φύσεως επιδόματα αναπηρίας.
Τέλος, η κυβέρνηση φαίνεται να αναζητεί τρόπους να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις από την περικοπή του ΕΚΑΣ. Ετσι την τρέχουσα εβδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις για εναλλακτικά μέτρα που θα έχουν ως στόχο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ.
Τα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν από το πλεόνασμα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος δεν προσδιορίζει τη μορφή της ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, αποκλείοντας πάντως την επιδότηση των λογαριασμών των ΔΕΚΟ, αφού «οι περισσότεροι χαμηλοσυνταξιούχοι έχουν ενταχθεί ήδη στα κοινωνικά τιμολόγια».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ