H πλειοψηφία των πολιτών (70%) προτιμά την απλή αναλογική χωρίς μπόνους, το 71,5% αντιτίθεται στην ψήφο των 17ρηδων, ενώ 4 στους 10 Ελληνες πιστεύουν ότι η συμμετοχή στις εκλογές δεν έχει σημασία γιατί «γίνεται ό,τι θέλουν οι ξένοι».
Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα έρευνας της εταιρείας διαΝΕΟσις. Με αφορμή τη συζήτηση για αναθεώρηση του Συντάγματος και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, η διαΝΕΟΣις δημοσίευσε δύο έρευνες κοινής γνώμης οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο του 2015 και τον Ιούνιο του 2015.
Και οι δύο διεξήχθησαν από τη Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και προσεγγίζουν το θέμα από διαφορετικές σκοπιές. Η πρώτη έρευνα του 2015 δίνει έμφαση στο θέμα των θεσμών και στην έννοια της δημοκρατικής συμμετοχής, ενώ η πιο πρόσφατη αναζητεί απαντήσεις στα βασικά θέματα που συζητούνται για την τρέχουσα αλλαγή του εκλογικού νόμου και την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Και οι δύο έρευνες αναδεικνύουν μέρος των αντιλήψεων των πολιτών για τη δημοκρατία στη χώρα μας και τις προσδοκίες τους από τη λειτουργία της.
Στην ερώτηση «πιστεύετε ότι πρέπει να πριμοδοτείται το πρώτο κόμμα ή να μοιράζονται οι έδρες πλήρως αναλογικά;» το 70% απαντά «πλήρως αναλογικά» και το 25% αναφέρει πως «πρέπει να πριμοδοτείται το πρώτο κόμμα».
Η ιδέα της ψήφου στα 17 απορρίπτεται ακόμη και από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα στην ερώτηση «πιστεύετε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα της ψήφου σε νέους ηλικίας 17 ετών;» το 71,5% απαντά «Οχι» και το 25% «Ναι». Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 60% λέει «Οχι» και το 35% είναι θετικό, ενώ στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας το 89% είναι αρνητικό και το 9% συμφωνεί. Ακόμη και στους ερωτηθέντες ηλικίας μεταξύ 18 και 34 ετών ένα συντριπτικό ποσοστό 73% δεν συμφωνεί.
Αντιθέτως, στο ερώτημα «να δοθεί ψήφος στους Ελληνες του εξωτερικού;» το 74,5% εμφανίζεται θετικό και μόνο το 21,5% είναι αρνητικό.
Σχετικά με τη συμμετοχή στις εκλογές, ενώ το 46% απαντά ότι είναι σημαντική και καθορίζει το μέλλον της χώρας, το 40,5% υποστηρίζει ότι είναι αδιάφορη γιατί «γίνεται ό,τι θέλουν οι ξένοι». Υπάρχει και ένα 13% που εκτιμά ότι «έχει κάποια σημασία αλλά όχι μεγάλη».
Σε άλλη ερώτηση το 55,5% των πολιτών υποστηρίζει ότι η εισαγωγή των δημοψηφισμάτων θα κάνει το πολιτικό σύστημα περισσσότερο δημοκρατικό, το 25% απαντά λιγότερο δημοκρατικό και το 16,5% θεωρεί ότι η εισαγωγή των δημοψηφισμάτων δεν θα κάνει το πολιτικό σύστημα ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο δημοκρατικό.
Τέλος, στην ερώτηση «συμφωνείτε με τη θεσμοθέτηση υποχρεωτικής τετραετούς θητείας για τις κυβερνήσεις;» το 50% των ερωτηθέντων διαφωνεί ενώ το 45% συμφωνεί.

HeliosPlus