Πάγο στις προσδοκίες της κυβέρνησης για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 έβαλε ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κατά την κοινή συνέντευξη τύπου στην Αθήνα με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η συνέντευξη χαρακτηρίστηκε από την αποστροφή του κυρίου Τσακαλώτο ότι έχουν γίνει πάνω από 100 κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου οικονομικών για την άρση των capital controls.

Ολόκληρη η φράση Τσακαλώτου απαντώντας σε ερωτήμα δημοσιογραφουγια τα capital controls:

«Μπορώ να σας στείλω πάνω από 100 πράξεις φιλελευθεροποίησης τον τελευταίο καιρό. Και μπορώ να κανονίσω με την αντιπρόσωσο τύπου να σας τα στείλει. Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα. Και η στρατηγική μας απο την αρχή είναι να βοηθήσουμε την πραγματική οικονομία και γι’αυτό αρχίσαμε απο αυτούς που κάνανε εισαγωγές. Γι’αυτό πήραμε και τα εύσημα του ΔΝΤ ότι πόσο καλά διαχειρσιτηκαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

Η συγκεκριμένη φράση η οποία δημιούργησε αίσθηση ήρθε ως απάντηση στο ερώτημα δημοσιογράφου για το αν θα γίνει δεκτό το αίτημα για χαλάρωση Το οποίο προανήγγειλε ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κύριος Τσακαλώτος απέφυγε ωστόσο να διευκρινίσει πιο ήταν το αποτέλεσμα των 100 κινήσεων.

«Να μην σταυρώσουμε τα χέρια, να μην χαλαρώσουμε τους ρυθμούς, πρέπει να υλοποιηθούν όλες συμφωνίες» τόνισε ο κύριος Μοσκοβισί επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που μετέφερε το Βήμα την προηγούμενη Κυριακή ότι στις Βρυξέλλες επικρατεί η άποψη ότι η Αθήνα έχει κατεβάσει το μολύβια.

Διαψεύδοντας προσδοκίες τηςκυβέρνησης για «σκόντο» στα ήδη συμφωνημένα όπως η μεταβίβαση της ΕΥΑΘτης ΕΥΑΘ και της ΕΑΒστο υπερταμείο και η χαλάρωση του πλεονασμάτων στο 2,5%του ΑΕΠτο 2019ο επίτροπος για τις οικονομικές νομισματικές υποθέσεις επέμεινε στηυλοποίηση των ορόσημων της α΄ αξιολόγησης και των προαπαιτούμενων της β΄ αξιολόγησης.

Βέβαια, όπως συνηθίζει, δεν παρέλειψε τις γενικότητες και τα καλά λόγια. Στο πλαίσιο αυτόκάλεσε τους Έλληνες να μην υποτιμούν τονεν εαυτό τους, λέγοντας ότι ο λαός έχει τεράστιες δυνατότητες, είναι σπουδαίος και ικανός για τα πάντα.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Ευρωπαίος επίτροπος επισήμανε ότι «πρέπει να κλείσουν γρήγορα» το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η νέα Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τα «κόκκινα» δάνεια, που αποτελούν «ουρές» της α΄ αξιολόγησης.

Στη β΄ αξιολόγηση περιέλαβε, μεταξύ άλλων, τα εργασιακά, την αναπτυξιακή στρατηγική, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση στην εισπραξιμότητα των φόρων κ.ά. Ειδικά για τα εργασιακά, δήλωσε ότι «οι χώρες που απελευθέρωσαν την αγορά εργασίας, μπόρεσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Οπωσδήποτε ΔΝΤ

Ο κ. Μοσκοβισί τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της εκ νέου συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι «είναι προς το συμφέρον όλων, διότι προσθέτει αξιοπιστία, ορατότητα και διαφάνεια».

Κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για το εάν η συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά από την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, λέγοντας «πάμε βήμα- βήμα, αλλά σε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση».

Απάντησε ουσιαστικά αρνητικά στο ελληνικό αίτημα για αλλαγές στον νόμο για τις διοικήσεις των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι «το συζητήσαμε, πρέπει να βρεθεί λύση, αλλά με γνώση ότι η σχετική νομοθεσία ψηφίστηκε πρόσφατα». Ανέφερε ότι θεωρεί βέβαιο τον θετικό ρυθμό στο ΑΕΠ το β΄ εξάμηνο εφέτος, ενώ η πρόβλεψη της Κομισιόν για το 2017 παραμένει στο 2,7%, αλλά «εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα».

Εάν αυτά δεν τηρηθούν πρόσθεσε, τότε «τα οφέλη δεν θα γίνουν αισθητά στους πολίτες που έχουν επωμιστεί τόσα μέτρα». Εξέφρασε δε τη λύπη του για τη στάση που τήρησαν ορισμένα κράτη- μέλη το προηγούμενο διάστημα αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

Τέλος, κάλεσε σε συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας, λέγοντας πως «όσο πιο ενωμένη στο εσωτερικό είναι η Ελλάδα, τόσο θα αποκαταστήσει περισσότερο την εμπιστοσύνη στο εξωτερικό».

«Μην την ξανακάνουμε τη συζήτηση»!

Για το ελληνικό αίτημα να «χαλαρώσουν» τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά (βάσει του προγράμματος ορίζονται στο 3,5% του ΑΕΠ), ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «δεν θα ήθελα να ξανακάνουμε τη συζήτηση αυτή». Ο επίτροπος ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να βάλουμε τα πάντα στο τραπέζι στη διαπραγμάτευση που θα γίνει το φθινόπωρο». Ταυτόχρονα, όμως, κατέστησε σαφές ότι «συζητούσαμε έναν χρόνο τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχει το πρόγραμμα. Γνωρίζει και ο Ευκλείδης το θεσμικό πλαίσιο».

«Θα το θέσουμε αλλά… θα δούμε»

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «θα θέσουμε το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά θα δούμε πώς επηρεάζει τις ανάγκες της οικονομίας και σε αυτό το πλαίσιο θα βρεθεί λύση», αναφερόμενος σε ένα τρίπτυχο πρωτογενών πλεονασμάτων, παρεμβάσεων στο χρέος και συμμετοχής στο ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, παράγοντας του υπουργείου ανέφερε μετά από τη συνέντευξη ότι το Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη.

Επίσης, ο υπουργός Οικονομικών, που δήλωσε αισιόδοξος για την επαναφορά της οικονομίας στην ανάπτυξη με βάση τους υπάρχοντες δείκτες, δεσμεύτηκε για την υλοποίηση των ορόσημων του Σεπτεμβρίου όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να αρχίσει το ταχύτερο δυνατό η β΄ αξιολόγηση. Είπε ότι πρέπει να υπάρχει αποτέλεσμα πριν από τα Χριστούγεννα για το θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, των πρωτογενών πλεονασμάτων και του χρέους και προανήγγειλε την κατάθεσε 6- 7 σημαντικών νομοσχεδίων μετά το καλοκαίρι ,«με τις μεγάλες αλλαγές που θέλουμε να φέρουμε».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, κατά τη συνάντηση του κ. Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό ζητήθηκε ο μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας στις κινήσεις της κυβέρνησης, πάντα όμως σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Μετέφερε χαρακτηριστικά τη θέση του πρωθυπουργού ότι υπάρχει μια αντίφαση, οι θεσμοί να επιμένουν στη μικροδιαχείριση του προγράμματος, ενώ παράλληλα ζητούν ελληνική ιδιοκτησία. Πρόσθεσε παράλληλα, ότι τέθηκαν από την ελληνική πλευρά αιτήματα για περισσότερα αναπτυξιακά εργαλεία, μεγαλύτερη ευελιξία στο ΕΣΠΑ, τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και για το θέμα του ΕΚΑΣ. Για το τελευταίο, ο επίτροπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση ενίσχυσης των συνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ, αρκεί αυτή να είναι δημοσιονομικά συμβατή με το πρόγραμμα.

«Θα βοηθήσω προς όφελος της Ελλάδας» δήλωσε ο Π.Μοσκοβισί στη Βουλή

«Δεν βρισκόμαστε σε περίοδο διαχείρισης της κρίσης, αλλά σε μία φάση που η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, γίνεται και πάλι ένας κανονικός εταίρος», τόνισε μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές και δημοσιονομικές υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι οι προσπάθειες της Ελλάδος αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, σημείωσε όμως, ότι «τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται κεκτημένο», καθώς οι κίνδυνοι δεν έχουν εξαλειφθεί και δεν πρέπει να υπάρξει οπισθοδρόμηση.

«Οι προσπάθειες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων και την ενίσχυση της ανάπτυξης πρέπει να είναι συνεχείς», ανέφερε.

Για το θέμα των εργασιακών, ο επίτροπος ζήτησε να γίνουν βήματα, αναγνωρίζοντας παράλληλα, ότι υπάρχουν δυσκολίες.

«Πολύ λίγες κυβερνήσεις έκαναν τόσες μεταρρυθμίσεις σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όσες η Ελλάδα», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί και υπογράμμισε ότι το 2015 η ελληνική οικονομία έδειξε σημαντική ανθεκτικότητα, υποστηρίχθηκαν οι επενδύσεις, οι εξαγωγές ήταν ικανοποιητικές και δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας.

Πρόσθεσε επίσης, ότι το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και εκτίμησε ότι το 2017 θα φθάσει στο 2,7% του ΑΕΠ.

Αναφερόμενος στο θέμα του ΔΝΤ, υποστήριξε ότι «η παρουσία του στο ελληνικό πρόγραμμα τώρα και στη συνέχεια, αποτελεί συντελεστή ορατότητας και αξιοπιστίας για την Ελλάδα».

Υπογράμμισε τέλος την ανάγκη της εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και έδωσε έμφαση στα θέματα του Ταμείου των ιδιωτικοποιήσεων και των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Χρειάζονται λύσεις αξιόπιστες και ρεαλιστικές για να βγει η Ελλάδα στις αγορές το συντομότερο δυνατό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Θέλουμε περισσότερες επενδύσεις, μεγαλύτερη ανάπτυξη, καλύτερες συνθήκες απασχόλησης, ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη. Το ελπίζω, γιατί το πιστεύω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί, ενώ ευχαρίστησε τους Έλληνες για την υποστήριξή τους προς τον γαλλικό λαό μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση.