Μετά τις δύο επεισοδιακές γενικές συνελεύσεις της ΔΕΗ, οι οποίες διεκόπησαν από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, εγκρίθηκε τελικά την περασμένη Δευτέρα το σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας). Ακολούθησε σε χρόνο-εξπρές η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του 24% της εταιρείας, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές.
Με το χρονοδιάγραμμα εξαιρετικά σφιχτό, οι υποψήφιοι επενδυτές έχουν προθεσμία ως τις 26 Ιουλίου για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους. Το τελευταίο διάστημα εκπρόσωποι της ιταλικής εταιρείας διαχείρισης δικτύων TERNA αλλά και άλλων ιταλικών εταιρειών έχουν περάσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχουν ήδη γίνει συναντήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές. , προκειμένου να δώσουν το «παρών» στον διαγωνισμό.
Στελέχη του υπουργείου αναφέρουν ότι και άλλοι διαχειριστές συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους στον προηγούμενο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, φαίνεται ότι παραμένουν στο… παιχνίδι, όπως ο βελγικός Elia και ο γαλλικός RTE (θυγατρική της EdF), αλλά και ο κινεζικός κολοσσός State Grid Corporation of China (SGCC) καθώς κατέχει σημαντικό ποσοστό σε Διαχειριστές ευρωπαϊκών χωρών.
Σύμφωνα με τον νόμο:
•51% μεταβιβάζεται σε Εταιρεία Συμμετοχών που θα ιδρύσει η ΔΕΗ, της οποίας οι μετοχές θα μεταβιβαστούν στη συνέχεια στους σημερινούς μετόχους της ΔΕΗ (κράτος, ΤΑΙΠΕΔ, ιδιώτες).
•24% θα πωληθεί σε επενδυτή.
•25% θα πωληθεί σε εταιρεία που θα δημιουργήσει το Δημόσιο, τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, της οποίας θα κατέχει τη μοναδική και αμεταβίβαστη μετοχή.
Η επιλογή του προτιμητέου στρατηγικού επενδυτή πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 31 Οκτωβρίου 2016, ενώ η συναλλαγή και η συναλλαγή διαχωρισμού ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017. Εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία βάσει του χρονοδιαγράμματος, ο νόμος, σύμφωνα με την απαίτηση των δανειστών, προβλέπει την πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ.

Γι’ αυτό η ΔΕΗ… τρέχει τις διαδικασίες, αν και «αγκάθι» παραμένει η στάση των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, οι οποίοι προτίθενται να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να μπλοκάρουν τη διαδικασία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ