Στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (Ecofin) που πραγματοποιείται σήμερα, Τρίτη, μεταβιβάστηκαν , τελικά τα τρία βασικά θέματα τα οποία απασχόλησαν το Eurogroup της Δευτέρας. Πρόκειται για το ενδεχόμενο των κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία, λόγω των υπερβάσεων του ορίου του 3% στα ελλείμματά τους καθώς και το Brexit.

Οι 19 υπουργοί στο πλαίσιο του Eurogroup της Δευτέρας, συζήτησαν το ζήτημα των κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία λόγω των ελλειμμάτων τους, επί της διαδικασίας που ενεργοποιείται για πρώτη φορά από την ίδρυση της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στήριξε την Κομισιόν, ενώ, από την πλευρά του, ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Πιέρ Μοσκοβισί διευκρίνισε πάντως ότι «στη συνεδρίαση δεν ελήφθησαν αποφάσεις για κυρώσεις» υποστηρίζοντας πως οι κανόνες θα εφαρμοστούν με «έξυπνο» τρόπο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις δύο χώρες.

Σε ότι αφορά το Brexit , ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε την Τερέζα Μέι, η οποία θα αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας την Τετάρτη, να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση το συντομότερο δυνατό, μέσα από την επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε., κάτι που αποτελεί «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ο ESM δεν επηρεάζεται άμεσα σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές του επιχειρήσεις από το Brexit, καθώς η Βρετανία δεν είναι μέλος ούτε της Ευρωζώνης ούτε του ESM.