«Τσουνάμι» κατασχέσεων και πλειστηριασμοί ακινήτων περιμένουν χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου που εδώ και χρόνια έχουν γυρίσει την πλάτη στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη να ξεπερνούν τα 90 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον καθορισμό στόχων έτους 2016 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που δημοσιεύτηκαν στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως την περασμένη Πέμπτη, θα διενεργηθούν μέσα στο 2016 περισσότερες από 83.000 τηλεφωνικές κλήσεις σε πολίτες με σκοπό τη συμμόρφωσή τους και την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων ως προς την υποβολή δηλώσεων και την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το εισπρακτικό σαφάρι πρέπει να πετύχει, όπως αναφέρουν αρμοδίως στο υπουργείο Οικονομικών, αφενός για να επιτευχθούν οι στόχοι των εσόδων του επικαιροποιημένου Μνημονίου, αφετέρου για να μη χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο δημοσιονομικός «κόφτης».
Στο φουλ οι μηχανές


Σύμφωνα με το τεχνικό κείμενο του Μνημονίου, τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να ενεργοποιήσουν στο έπακρο τους εισπρακτικούς μηχανισμούς με στόχο να εισπραχθούν 1,73 δισ. ευρώ ως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2016 και 2,05 δισ. ως το τέλος του έτους από παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Από τους λεγόμενους μεγάλους οφειλέτες η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει 450 εκατ. ευρώ ως τον Σεπτέμβριο και 600 εκατ. ευρώ ως τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ συνολικά το ποσοστό εισπραξιμότητας όλων των φόρων θα πρέπει να αυξηθεί στο 81,5% στα τέλη του έτους.
Μέσω… Internet


Παράλληλα σε περίπου 320.000 οφειλέτες «τρέχουν» ηλεκτρονικές κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών ενώ αυτό θα επεκταθεί το επόμενο διάστημα και σε χιλιάδες ακόμη οφειλέτες με χρέη από λίγα ευρώ ως εκατομμύρια ευρώ.
Οσον αφορά τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, αυτή τη στιγμή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (www.publicrevenue.gr) βρίσκονται στη σχετική λίστα 52 ακίνητα, από διαμερίσματα, καταστήματα και γραφεία ως αγρούς και θέσεις στάθμευσης.
Εξίσου φιλόδοξα είναι τα σχέδια για είσπραξη ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών από το ΚΕΑΟ. Ως τον Σεπτέμβριο ευελπιστεί το υπουργείο Εργασίας να εισπράξει 563 εκατ. ευρώ και ως τα τέλη του έτους 750 εκατ. ευρώ.
Επίσης, τεχνικοί σύμβουλοι της τρόικαςθα βρεθούν στην Αθήνα για να συντονίσουν την επιχείρηση του υπουργείου Οικονομικών για είσπραξη των χρεών. Μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί η είσπραξη μέρους των τεράστιων ληξιπρόθεσμων χρεών 9.453 νομικών προσώπων και 6.227 πολιτών. Συνολικά 15.680 φυσικά και νομικά πρόσωπα οφείλουν στην Εφορία 81,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 44,4 δισ. ευρώ είναι αρχικό χρέος και τα 37,5 δισ. ευρώ είναι προσαυξήσεις.
Χρεοκοπημένοι


Ωστόσο, από τα στοιχεία της λίστας που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών μόνο αισιόδοξα δεν μπορεί να είναι τα μηνύματα για πληρωμή των εν λόγω χρεών καθώς οι περισσότεροι οφειλέτες είτε είναι χρεοκοπημένες επιχειρήσεις, είτε τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις είναι εξωπραγματικές είτε οι οφειλέτες δεν βρίσκονται στη ζωή.
Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών στο «Βήμα» «μακάρι από το σύνολο των 90 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών να συγκεντρώναμε σε βάθος 10ετίας τα 15 δισ. ευρώ». Κυνήγι θα εξαπολύσουν οι Αρχές και σε 83.000 διοικήσεις συνεταιρισμών καιαγρότες για οφειλές στον ΟΓΑ.
Για το θέμα των κατασχέσεων οι φορολογούμενοι έχουν δικαίωμα, με απλή διαδικασία, να δηλώσουν στοTAXISέναν (μοναδικό) τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο υπάρχει προστασία από κατασχέσεις, μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ τον μήνα. Η διαδικασία είναι απλή και γίνεται μέσω του Taxis (www.gsis.gr).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ